0:00

Uraniul de la Grinţieş, orfanul dezbaterii publice, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* proiectul n-a primit NICIO SUGESTIE şi are toate şansele să fie adoptat în varianta Guvernului

«Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii: “Deschiderea şi exploatarea zăcământului uranifer Primatar I, Primatar II, Bradu, Prisecani şi zona III”, judeţul Neamţ. (12 septembrie 2013). Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării la adresa: [email protected]»

Aşa suna invitaţia lansată de Ministerul Economiei cetăţenilor obişnuiţi care ar fi avut ceva de spus cu privire la începerea exploatării de uraniu de la Grinţieş. Invitaţia a fost făcută pe 12 septembrie și avea scadența după 10 zile, pe 22 septembrie. Am solicitat Ministerului Economiei să ne comunice câte sugestii, propuneri și păreri au fost înregistrate cu privire la mina de uraniu de la Grințieș și, mai ales, în ce constau ele. Răspunsul primit este elocvent pentru interesul arătat deocamdată pentru exploatarea de la Grințieș: V-am contactat să vă spunem că nu există NICIO sugestie cu privire la proiectul de începere a exploatării miniere de la Grinţieş”.

Deci, n-a sunat nimeni, n-a întrebat nimeni, n-a făcut nici măcar O PERSOANĂ O SUGESTIE cu privire la ce urmează să se întâmple cu uraniul din și prin Neamţ. Ce-i drept, un motiv pentru această ”apatie” ar putea fi și absconsitatea cu care s-a procedat la dezbaterea publică. Proiectul nu a apărut în presă decât ca intenție voalată prin niște declarații ale directorului Companiei Naționale a Uraniului sau în răspunsurile gen ridicat din umeri atunci când cineva s-a gândit să întrebe punctual factorii de decizie. Dezbaterea publică a fost lansată pe site-ul Ministerului Economiei, dar atât de bine pitită încât cineva trebuia să fie cu adevărat dornic și interesat s-o găsească. De asemenea, termenul a fost foarte scurt – 10 zile – cu tot cu zile nelucrătoare. Și, nu în ultimul rând, după cum remarca doamna deosebit de amabilă de la Minister, cu care am vorbit la telefon: ”Câți oameni obișnuiți credeți că au acces să-și spună părerea?”

Într-adevăr! Practic, redeschiderea minei de uraniu de la Grințieș și implicațiile acestei acțiuni au făcut obiectul unei dezbateri publice fără public. Probabil publicul se va ridica – pro sau contra – în momentul când la gura minei vor începe să se alinieze vagoanele.

Care ar fi pasul următor, procedural vorbind? Proiectul va intra pe ordinea de zi a unei ședințe de Guvern. În varianta actuală, a Guvernului. Cu foarte mari șanse să treacă. Discret, fără tam-tam, fără surle și trâmbițe ori controverse. Finalitatea, așa cum reiese ea din actele oficiale, va fi una cu greutate – peste 124.000 de tone de minereu de uraniu vor pleca din Ceahlău anual, iar în 2015 se va închide ”sora mai mare”, mina de la Crucea (Suceava). Finalitatea efectivă, în mediu, economie și sănătatea oamenilor, se va vedea mai târziu. Mult mai târziu.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedent„Scaune de grădiniţă” pentru TT
Articolul următorCadou de la Dragnea pentru Tărâță