0:00

Bătaie de joc la Piatra Neamț: Blocarea centrului orașului, anunțată după 3 zile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Televiziunile din Piatra Neamț au primit un anunț de la Primărie prin care erau îndemnate să anunțe populația că în perioada 9-13 septembrie circulația este oprită în centru orașului pe motiv de ”hard enduro”. Ele au difuzat conștiincios anunțul, fără să precizeze însă că zona respectivă era închisă deja de 3 zile, transformându-se într-una în care primau deprinderi ecologiste: copaci tăiați și puși pe asfalt, alături de pietre masive, toate pentru a crea un traseu de concurs pentru participanții la cea de-a treia ediție a competiției Hard Enduro Piatra Neamț.

În primele două ediții ale competiției organizatorii s-au putut bucura de aprecierea iubitorilor acestui sport, a amatorilor, a simplilor spectatori și chiar a mass-media. Pentru că au ales trasee unde nu au deranjat pe nimeni și pentru că și-au făcut treaba cu profesionalism. Anul acesta evenimentul, nu știm la a cui idee, va începe cu o probă chiar în centrul orașului, unde circulația este blocată deja de 4 zile. Conferința de presă, organizată în restaurantul de la punctul de sus al telegondolei, a încercat să aducă  lămuriri referitoare la organizarea evenimentului, care, așa după cum spun și cei care s-au ocupat de pregătiri, a stârnit controverse.

Conform pliantului oficial pus la dispoziție de cei care au pregătit evenimentul cu de-amănuntul, HEPN este o competiție organizată de clubul Zen World Extreme, iar invitați sunt concurenți din 11 țări. Nume „sonore” printre iubitorii de motoare: Graham Jarvis, Paul Bolton, Martin Freinadametz.

Concurenți din Cehoslovacia?

Pe listele de start, conform unui pliant, care a ignorat complet unele evenimente istorice, concurenții vin din Cehoslovacia (?), Ucraina, Anglia, Germania, Ungaria. La conferința de ieri, organizatorii au spus că sunt concurenți din Cehia și Slovacia, însă au uitat să precizeze dacă din Cehoslovacia se va mai alinia vreun concurent la start. Întrecerea începe astăzi, cu Prologul, în centrul orașului iar restul zilelor se va merge pe trasee în jurul orașului.

HEPN nemulțumită de TAF-urile de pe Cozla

Anul acesta Zen World Extreme a pregătit prologul în centrul orașului, pe Pţa. Ștefan cel Mare, în ciuda faptului că organizatorii se declară ecologiști și iubitori de natură. De altfel, aceștia au semnalat un aspect care se petrece în jurul vârfului Cozla și căruia nu s-au putut împotrivi: „Pentru traseul de sâmbătă am încercat să folosim numai cărări neumblate, să zicem așa, să nu ne intersectăm cu fluxul de turiști sau să nu avem probleme din punctul aceste de vedere. Am avut în schimb niște probleme cu niște defrișări, cu niște intrări de taf în zone, dar asta este, în România se exploatează destul de mult în fond forestier și noi nu ne putem împotrivi”, a spus Bogdan Ștefan, director de concurs.

De ce s-a ales pentru Prolog centrul municipiului?

„Am cochetat cu ideea de a face traseul, inclusiv în parcarea de la Ceahlău. Am mers, am văzut, am cochetat cu această idee, însă niciun alt loc din Piatra Neamț nu ar fi oferit o perspectivă mai bună celor din afara orașului, decât centrul care este de-a dreptul spectaculos. Cu obiectivele turistice, cu parcul din jur. Nu am vrut să intrăm pe niciun spațiu verde, cum fac cei de la Sibiu sau să degradăm ceva. Am folosit doar partea carosabilă. Ne-am gândit foarte mult, am făcut foarte multe schițe de deviere a traficului și într-adevăr există șoferi… Șoferii din România, în general, sunt extrem de nervoși. Ne-am asumat și faptul că acum la prima ediție ne-am rezervat 4 zile de pregătiri pentru amenajare. Poate la edițiile următoare, datorită experienței vom reuși să amenajăm în două zile, să nu mai fie nevoie să mai închidem acea zonă cu mai multe zile înainte”, a adăugat Bogdan Ștefan.

Din punctul nostru de vedere, indiferent de ce și-au asumat cei de la HEPN, administrația orașului nu ar fi trebuit să permită monstruozitatea cu pricina. Parcarea goală de la Sala polivalentă ar fi fost perfectă, la marginea orașului, cu spații de parcare, cu tot ce trebuie. Din păcate, aici vorbim despre posibilitățile administrației locale de a se împotrivi dorințelor  lui Decebal Draghiș, omul care a stat în umbra tuturor ”planurilor” de dezvoltare turistică la Piatra Neamț. Dacă Draghiș vrea în centru, nici protestatarii de la Roșia Montană nu se pot împotrivi, darămite un city-manager iubitor de motoare sau niște viceprimari neputincioși fără primar.

Surse publice de finanțare?

„Din câte știu, ca și organizație non-profit, s-au depus anumite dosare. Nu știu cât exact pe această parte de finanțare, dar știu că sunt bugetele locale dedicate acestor organizații și sporturi. Oricum sumele sunt derizorii, în comparație cu bugetul acestui eveniment”, a precizat același Bogdan Ștefan.

Pe surse, suma „derizorie” aprobată în Consiliul Local a fost de 400 de milioane de lei vechi, iar propunerea pentru alocarea unor fonduri pentru acest eveniment grandios a fost de un miliard de lei vechi. Probabil că după eveniment se vor adăuga la sumele derizorii și cheltuielile pentru curățenie şi refacerea spațiului verde. E drept, vor fi recuperați ceva bani prin vânzarea lemnului ca lemn de foc. Să vedem și ce se va întâmpla cu turnurile construite pentru eveniment, la nevoie pot fi donate unor televiziuni.

O eroare asumată neanunțată

Fără marja de eroare de 4 zile pe care organizatorii au uitat s-o facă publică și muritorilor de rând, șoferii „extrem de nervoși” care încă se mai întreabă ce OZN aterizează în fața Parcului Tineretului punem la dispoziție anunțul Primăriei Piatra Neamț:

Informăm cetăţenii că în perioada 10-14.09.2013 se desfăşoară la Piatra Neamţ competiţia internaţională de motociclism hard enduro. Reamintim că pentru desfăşurarea evenimentului va fi închisă circulaţia autovehiculelor în Piaţa Stefan cel Mare, pe porţiunea dintre Teatrul Tineretului şi Hotelul Ceahlău, în perioada 09-13.09.2013.

Circulaţia autovehiculelor se poate face pe următoarele rute ocolitoare:

str. Mihai Viteazul – str. Petru Rareş – str. Ştefan cel Mare

str. Mihai Viteazul – str. Petru Rareş – str. Mihai Eminescu – B-dul. Decebal

str. Mihai Viteazul – str. Petru Rareş – str. Mihai Eminescu – B-dul Traian

str. Mihai Viteazul – str. Petru Rareş – str. Mihai Eminescu – B-dul Republicii – str. Alexandru cel Bun

str. Mihai Viteazul – str. Petru Rareş – str. Mihai Eminescu – str. Paharnicului – str. 22 Decembrie”

Pe drumul până la poalele telegondolei Ovidiu Turcea, prolog manager al evenimentului a explicat faptul că întotdeauna au existat opinii pro și contra acestor evenimente și că unii din participanți au luat și bătaie: „A fost important să comunicăm cu cei cu care ne-am intersectat pe traseu, să le explicăm din timp ce se întâmplă pentru a nu avea necazuri. Este foartă importantă comunicarea”, a spus Ovidiu Turcea. Exact asta spuneam și noi. Comunicare, nu bătaie de joc.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentCâinii latră, legea trece!
Articolul următorTrei ani și trei obiective

1 COMENTARIU

  1. Ce sa te mai mire, o primarie care promoveaza doar interesele clientilor politici, nicidecum ale celor care platesc taxe si impozite. Ce a castigat orasul si cetatenii din aceasta manifestare? Nimic. Sa nu mai indruge povesti cu imaginea orasului in lume ,ca nu suntem atat de prosti sa-i mai credem.

Comentariile sunt închise.