0:00

* soluţiile descoperite: strângerea de semnături şi apelul la ONG-uri

Delincvenţa juvenilă a făcut obiectul unei dezbateri organizate, ieri, probabil nu întâmplător de Ziua Poliţiei, la Prefectura Neamţ. Deocamdată, s-a ajuns la concluzia că acest fenomen a atins cote alarmante.

”În Piatra Neamț, la nivelul anului 2013, au fost instrumentate 179 de dosare penale în care sunt implicați copii, iar minora care apare în imagini în cazul mediatizat săptămâna trecută are 20 de dosare penale, 3 dintre acestea pentru fapte deosebit de grave. Pentru cei care au împlinit 14 ani s-a mers cu măsuri, problema o reprezintă cei care nu au 14 ani. După evenimentele prezentate în mass-media săvârșesc în continuare infracțiuni. Atributul nostru este să sesizăm DGASPC. Am încercat să aplicăm sancțiuni contravenționale părinților, avem date 70 de astfel de sancțiuni, pentru nesupravegherea minorilor, însă nu au avut niciun efect. Nu le plătește nimeni”, a declarat comisarul șef Paul Tablan, comandant al IPJ Neamț.

”Plasamentul sau supravegherea specializată trebuie să se facă într-un serviciu de tip rezidențial specializat, cu personal specializat care să supravegheze permanent acești copii. Anul trecut s-au dispus 9 măsuri de protecție specializată”, a informat Cristina Păvăluță, director DGASPC Neamț.

”În privința celor 7 minori care au comis infracțiuni, pentru 2 dintre aceștia, comisia pentru protecția copilului a dispus măsuri speciale. Fetița din cazul mediatizat a fost internată într-o instituție sanitară, pentru că are grave probleme de sănătate, iar pentru celălalt minor, cu acordul mamei s-a dispus de asemenea să fie internat într-o unitate sanitară”, a spus Daniela Soroceanu, secretar al județului Neamț.

”Trebuie pornită o acțiune de strângere de semnături care să fie trimise la toate ministerele implicate și prin care să se ceară urgentarea legislației care permite înființarea acestor centre specializate și funcționarea lor”, a precizat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

În urma discuțiilor, s-a stabilit, prin vocea prefectului Vlad Angheluță, că la discuții vor fi chemați reprezentanții ONG-urilor care se pot implica activ în rezolvarea acestor probleme. ”Este un prim pas, trebuie să strângem rândurile și să încercăm să găsim soluții pentru prevenirea acestui fenomen”, a declarat Vlad Angheluță, prefect al județului Neamț. (I. CĂLIN)

Articolul precedentPiatra Neamț, oraș european / “AUTO ȘTEFAN”, cu tinichigeria „vopsită”
Articolul următorActualitatea în serial / De la carte la… politică