0:00

Apneea, pericolul din timpul somnului!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Medicul târgnemţean Tudorel Axinia trage un semnal de alarmă asupra unui fenomen îngrijorător în opinia sa: sindromul de apnee în somn. Şeful Secției de Medicină Internă din cadrul Spitalului „Sf. Dimitrie” Târgu-Neamț motivează fenomenul prin creșterea în greutate a persoanelor adulte și prin regimul alimentar neadecvat. Apneea este foarte periculoasă pentru sănătate, putându-se ajunge și la accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic.

„Sindromul de apnee în somn este o afecțiune care se întâlnește în mod frecvent la populația adultă și mai rar la copii. Acest sindrom constă în așa numitul sforăit, o anumită greutate în respirație care se instalează în timpul somnului, însoțit cu perioade în care nu se mai produce deloc actul de respirație, așa numita perioadă de apnee. Apneea este periculoasă din două puncte de vedere cu răsunet, atât asupra sistemului circulator cerebral, dar și cardiovascular, favorizând instalarea accidentului vascular cerebral sau a infarctului miocardic. Apneea apare de obicei la populația de vârstă adultă și medie, în special în cea de-a patra decadă de vârstă când se instalează de obicei și o creștere în greutate, favorizată de o constituție specifică a feței și craniului persoanelor respective ce determină o îngustare a nivelului faringelor”, ne-a spus dr. Tudorel Axinia.

Vestea bună pentru cei care suferă de acest sindrom este că la Secția de Medicină Internă există un aparat special, denumit poligraf, care înregistrează și monitorizează activitatea nocturnă a respirației.

„Din acest motiv este bine ca această afecțiune să fie diagnosticată, să fie evaluată prin examinări specifice și să fie tratată corespunzător. Diagnosticul este simplu și este pus de obicei de anturaj. Pentru a se stabili gradul de severitate a acestei afecțiuni se procedează la o înregistrare care se numește poligrafie și monitorizează activitatea nocturnă a respirației. Este un sistem de senzori și de înregistrări grafice a respirației, a activității cardiace și a saturației în oxigen a sângelui pe toată perioada de examinare. De obicei se înregistrează pe o perioadă de 8 ore, de la ora 22 până la ora 6 dimineața. Datele culese sunt stocate într-un soft care poate fi decriptat prin intermediul unui meniu special. Această înregistrare se poate realiza și la spitalul nostru fiind la îndemâna populației și este bine de știut acest lucru. Dacă testul este pozitiv urmează o a doua noapte de înregistrare cu un aparat de presiune continuă care este controlat atât în inspir, cât și în respir și care este insuflat în căile respiratorii îndepărtând toate cauzele care determină instalarea sindromului de apnee. Din păcate nu există o tehnică chirurgicală pentru rezolvarea acestui fenomen de apnee de aceea se preferă acest tratament de presiune continuă în căile respiratorii”, a mai declarat dr. Tudorel Axinia. (C.T. STURZU)

Articolul precedentPNL, lansare europarlamentară cu fast la Piatra Neamţ
Articolul următorArbitraj tip „Fugi bă de-aici!”

1 COMENTARIU

  1. Da! Sa apreciem ,pe cei care se straduiesc, pentru a mai face cate ceva ,in acest mic oras
    Oameni care au invatat o viata!
    Fac ceva pentru ei si pentru noi.
    Felicitari!

Comentariile sunt închise.