0:00

Amenzi de până la 2.500 lei firmelor care nu-și protejează muncitorii de caniculă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn perioadele caniculare și cu disconfort termic, angajatorii sunt obligați să ia măsuri pentru protejarea sănătății muncitorilor care sunt expuși, fie că lucrează afară, fie că lucrează la interior în condiții extreme de temperatură și efort.

Normele legale în vigoare recomandă două variante. „Angajatorii pot interveni prin reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, prin asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. În același timp, trebuie să asigure câte 2-4 litri/persoană/schimb de apă minerală, echipament individual de protecţie adecvat și duşuri”, declară Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț. În ideea că angajatorii cunosc afecțiunile proprilor salariați, trebuie să le asigure celor cu afecțiuni un program redus de lucru, primul ajutor și transportul la spital în cazul unei unei afecțiuni.

Firmele care nu pot asigura astfel de condiții, au la îndemână varianta prin care, de comun acord cu sindicatele, reduc durata zilei de muncă, eșalonează lucrul pentru perioada de până la ora 11 și după ora 17 în zilele caniculare sau întrerup activitatea cu menținerea vechimii în muncă. „Neluarea măsurilor de prevenire constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, mai precizează șeful ITM Neamț.

C.I.

Articolul precedentLocalnic din Farcașa mușcat de viperă
Articolul următorNoi avertizări meteo pentru zona Moldovei