0:00

Neamț. Verificări la angajatorii din construcții: ITM a aplicat amenzi record, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFuncționarii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă au efectuat mai multe verificări la agenți economici din domeniul construcțiilor. Pentru abaterile descoperite în teren au fost dispuse sancțiuni pecuniare de peste 300.00 lei. Acțiunea a avut loc în perioada 1 – 6 aprilie și a urmărit respectarea normelor referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și în domeniul sănătății și securității în muncă. Inspectorii de muncă au efectuat 31 de controale.

La 5 angajatori au fost identificate 11 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității. „Pentru încălcarea legislației în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au aplicat angajatorilor 34 de sancțiuni contravenționale, din care 30 amenzi în cuantum de 301.600 lei și 4 avertismente”, anunță ITM Neamț. Au fost dispuse măsuri pentru remedierea neconformităților descoperite în timpul controlului.

Printre neregulile găsite se numără primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua  anterioară începerii activității; angajatorul nu avea evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru; dosarele de personal erau incomplete; unii patroni nu eliberau adeverințe pentru cei care încetau activitatea ori nu făceau dovada plății drepturilor salariale. Verificările inspectorilor au vizat identificarea firmelor din domeniu, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ce privește respectarea normelor în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

(G.S.)

Articolul precedentMara Calista, deputat PNL: Este nevoie de o lege pentru creșterea limitei minime și maxime a indemnizației de creștere a copilului
Articolul următorInspector DSP acuzat de operațiuni financiare incompatibile cu funcția
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.