mihai chiricaMihai Chirica, primarul municipiului Iași, este una dintre personalitățile politice cele mai controversate din zona de est a țării.

El este la al doilea mandat ca edil al capitalei istorice a Moldovei. În alegerile din luna octombrie a anului 2020, Mihai Chirica, candidând din partea Partidului Național Liberal, a obținut un procent de 42,01% (însemnând 36.196 de voturi), surclasând cu 10.000 de voturi în plus pe principala contracandidată, Cosette Chichirău de la USR-PLUS, ( amănunte aici).

De remarcat că în 2016, Mihai Chirica era „port drapelul” pesediștilor la alegerile locale din Iași, unde reușea să se impună cu puțin peste 46% din voturile valabil exprimate. După alegeri conflictele cu fostul șef de partid, Liviu Dragnea, au trezit brusc sentimente liberale în edilul de la Iași, care acum poate fi prezentat ca un precursor al noului om politic zămislit din pântecele partidului comasat român.

Cine este Mihai Chirica?

Mihai Chirica și-a început cariera ca inginer în cadrul societății CONEST SA, în 1996, unde a activat până în 2002. După, a activat în administrația publică. între 2002 și 2012 a fost Director General la Direcția Tehnică și de Investiții a Primăriei Municipiului Iași, iar din 2012 până în 2016 a fost viceprimar. Conform CV-ului său de pe site-ul Primăriei Iași (document disponibil aici) din 2007 și până în 2021 este doctorand la Facultatea de Construcții de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași.

S-a înscris în PSD Iași în 2012 unde era cunoscut ca „mâna dreaptă” a fostului lider PSD și primar de Iași, Gheorghe Nichita. După ce acesta din urmă a fost forțat să se retragă după problemele de natură penală (mai multe detalii aiciaici și aici), la finalul lui 2015, Chirica ajungea la conducerea organizației județene PSD Iași și chiar vice-președinte PSD la nivel național. Cu toate acestea, în campania electorală a evitat să folosească sigla PSD, alegând să transmită mesaje care puneau accent pe propria persoană sau pe echipa de conducere locală pe care o propunea. Strategia a funcționat, Chirica a câștigat aproximativ 46% din voturi, peste două ori mai mult decât contracandidatul său principal iar PSD a câștigat majoritatea simplă în consiliul local. (amănunte aici).

Trecerea de la social – democrație la liberalism

După alegeri relațiile dintre Mihai Chirica și PSD au început să scârțâie pe fondul relațiilor tensionate deja din campanie când a fost pronunțat foarte rar cuvântul PSD. Edilul de Iași a avut în dese rânduri ieșiri publice critice la adresa conducerii partidului și a măsurilor luate de executivul condus de PSD-ALDE. Prima declarație critică a venit în momentul nominalizării ca prim-ministru al lui Sevil Shhaideh când Chirica a spus: „Dacă mă întrebați ca cetățean, nu cred că este cea mai potrivită. Dacă mă întrebați ca primar, crescut lângă statuia lui Ștefan cel Mare, este nepotrivită”. A continuat cu o atitudine critică la adresa lui Liviu Dragnea, acuzându-l de o conducere autoritară a formațiunii, cu limitarea dreptului de expresie a membrilor, a fost împotriva OUG 13, l-a criticat pe Florin Iordache etc. (sursă aici). Aceste declarații nu au rămas fără răspuns. În aprilie 2017, a fost demis din conducerea PSD Iași și în februarie 2018 a fost exclus din partid alături de alți doi membri importanți ai filialei, Gabriel Harabagiu și Sorin Iacoban. Edilul de Iași, ca răspuns, a dat în judecată PSD deoarece nu a fost informat de deciziile Comitetului Executiv și i-a fost încălcat dreptul la apărare. (sursă aici).

La alegerile europarlamentare din 2019, Mihai Chirica a decis să îl susțină pe candidatul independent George Simion, actualul șef de la AUR, ajutând chiar și la strângerea de semnături pentru acesta. (sursă aici). Relația dintre cei doi s-a răcit considerabil ulterior, în 2023 liderul AUR postând pe o rețea de socializare: „Mihai, nu fi trist, mesajul <grobian> va ajunge la toți ieșenii. Noi te vom bate democratic, în alegeri, doar fură și tu mai puțin până atunci, că bagă ăștia la mititica”. (sursă – aici)

Alianța USR PLUS a dominat municipiul Iași la acele alegeri obținând 36,93% din voturile valabil exprimate, aproape dublu față de PNL, care a ocupat locul 2.

În privința alegerilor prezidențiale, edilul de Iași și-a manifestat sprijinul pentru Klaus Iohannis încă din 2018 și discursul său nu s-a schimbat nici în anul electoral, semn că era un om informat sau bine ghidonat de cei care îl propulsau pe actualul președinte. (sursă aici). Klaus Iohannis a câștigat detașat al doilea tur al prezidențialelor în municipiul Iași cu 71,76% din totalul voturilor exprimate (sursă aici).

Încă din 2019 au existat zvonuri despre trecerea lui Mihai Chirica la PNL (sursă aici) sau chiar la nou înființatul PLUS (detalii aici) dar, la acea vreme, acestea s-au dovedit nefondate.

Între timp însă, lucrurile s-au clarificat, de o manieră oarecum previzibilă. La începutul lunii martie 2020, Mihai Chirica s-a alăturat PNL Iași, a fost cooptat în Biroul Politic Județean PNL Iași și a fost confirmat în postura de viitorul candidat pentru funcția de primar la Iași din partea PNL (sursă aici). Interesant este că tocmai această mișcare a creat un efect de domino și fostul președinte PNL Iași și contracandidat al lui Chirica în 2016, Marius Bodea, și-a dat demisia din PNL și, câteva luni mai târziu a devenit candidat la președinția Consiliului Județean Iași din partea USR (amănunte aici). Acum îi va fi contracandidat în alegeri din partea USR.

Ce promitea Mihai Chirica în 2020?

mihai chirica foto oficial
Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

Programul electoral al lui Mihai Chirica la alegerile din 2020 se împărțea pe opt categorii:

Infrastructură – cu deviza „Un oraș accesibil, civilizat și modern”. Printre promisiunile făcute de edilul Iașului se numără:

  • Construirea a două poduri peste râul Bahlui pentru a continua programul de integrare urbană a zonei Cicoarei – Șes Bahlui;
  • Efectuarea de reparații capitale la pasajele supraterane Alexandru cel Bun și Socola și la pasajul Pietonal subteran Frumoasa;
  • Modernizarea mai multor artere rutiere;
  • Începerea lucrărilor de consolidare a versantului Țicău – Sărăriei;
  • Amenajarea de noi locuri de parcare în toate cartierele orașului;
  • Extinderea rețelei de parcometre și implementarea unui sistem de parcare cu senzori cu 960 de senzori wireless montați în parcările publice care va permite șoferilor să vadă unde sunt locurile de parcare disponibile.

Transportul Public – cu deviza „Transport modern, ieftin, ecologic și atractiv”

  • Iași va fi primul oraș din România cu întreaga infrastructură de tramvai modificată prin finalizarea lucrărilor de construire și achiziția de tramvaie pentru proiectele europene ce vizează reabilitarea infrastructurii în domeniu aferent la 3 proiecte europene în desfășurare;
  • Achiziționarea, din fonduri europene, a 44 de autobuze electrice, 13 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă;
  • Achiziționarea a 64 de autobuze cu gaz natural comprimat, ori un număr echivalent valoric de troleibuze;
  • Modernizarea depoului Dacia;
  • Amenajarea a 50 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete și cumpărarea a 813 biciclete inteligente mecanice, 37 biciclete inteligente electrice și 80 de triciclete pentru seniori și pentru persoane cu dizabilități.

La acest capitol proiectul menționează și o serie de posibilități mai ambițioase: „Căutăm soluții alternative de transport subteran cu metroul, aerian pe șină (monorail) sau aerian pe cablu (telecabină) și, în funcție de acestea și de sursele de finanțare, vom realiza și implementa noi proiecte”.

Protecția mediului. Creșterea calității vieții cu deviza „Iașul, un oraș verde, curat și civilizat”

  • Investiții în spații verzi;
  • Modernizarea a încă 28 de spații de joacă;
  • Amenajarea unui parc de joacă pentru copiii cu dizabilități;
  • Modernizarea sistemului centralizat de termoficare;
  • Reabilitarea și modernizarea rețelei de iluminat public.

Educație. Tineret sub sloganul: „Un oraș al tinereții și excelenței în educație”

  • Consolidarea și reabilitarea campusului monumentului istoric Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”;
  • Consolidarea și reabilitarea Liceului Teoretic Dimitrie Cantemir;
  • Extinderea Liceului Miron Costin cu un corp destinat școlii primare;
  • Construirea a două grădinițe noi în Dacia și Bucium;
  • Reabilitarea și transformarea fostei policlinici cu plată de pe str. Codrescu într-o grădiniță cu 8 săli de clasă;
  • Construirea a patru creșe noi, în total 22 de săli de grupă;
  • Modernizarea sau amenajarea a 21 de terenuri de sport.

Sănătate sub sloganul „Iașul, centru medical european”:

  • „Proiectul vital” al Spitalului Regional de Urgență;
  • Reparații și modernizări la Spitalul Clinic de Recuperare;

Sport sub sloganul „Iașul, centru regional sportiv pentru tineret”

  • Obținerea finanțării pentru Sala Polivalentă „Regina Maria”
  • Începerea demersurilor necesare pentru construirea viitorului Stadion Municipal „Regele Ferdinand I”

Cultură, Patrimoniu, Promovare sub sloganul „Iașul, un oraș viu și care își respectă trecutul:

  • Finalizarea lucrărilor la patru monumente istorice: Ansamblul Mănăstirii Frumoasa din municipiul Iași, Palatul Braunstein, Centrul Internațional de Artă Contemporană – Fosta Clădire a Băii Comunale și Muzeul de Istorie Naturală;
  • Reabilitarea și modernizarea cinematografelor din oraș;
  • Reamenajarea monumentului Eroilor Revoluției.

Digitalizare sub sloganul „Iași Smart City”

  • „Primărie fără hârtie” – digitalizarea serviciilor publice.

Documentul complet privind promisiunile electorale făcute de Mihai Chirica în 2020 îl puteți citi mai jos.

602623336-Mihai-Chirica-Brosura-Electorala-PNL-IASI (1)

La depunerea jurământului, în luna octombrie, Mihai Chirica declara: „Dragi ieșeni, fiți convinși că voi încerca să fac tot ceea ce am promis, să duc mai departe proiectele voastre, să nu precupețesc niciun efort pentru ca aceste lucruri să devină realitate. (…) Aveți încredere că vom parcurge împreună un drum de patru ani de zile, cu realizări pe care le vom avea împreună și le vom putea raporta împreună la sfârșitul acestui drum”. (declarații complete aici  ).

Cu ce se laudă Mihai Chirica în ultimul mandat

În privința realizărilor din actualul mandat, Mihai Chirica susține că se află „pe drumul cel bun”. Aceasta este formula pe care a folosit-o în toate rapoartele de activitate publicate în ultimii ani.

În 2021, raportul intitulat „Suntem pe drumul cel bun” (pe care îl puteți citi integral mai jos) vorbea despre „rezultatele bune din economie”, investițiile din infrastructură și transport public verde, încurajarea mobilității urbane prin proiectul Iași Velocity, modernizarea sistemului de termoficare, atragerea de fonduri europene pentru investiții în educație. „Viziunea noastră – obiectivul nostru fundamental este ca Iașul să își consolideze statutul de metropolă care generează dezvoltare în Zona Metropolitană, în județul Iași și în întreagă Regiune de Nord Est”.

Raportul de activitate al Primarului Mihai Chirica - anul 2021 (1)

Exact această formulare a „obiectivului fundamental” se regăsește și în raportul de activitate din 2022, intitulat „Împreună, pe drumul cel bun”. Raportul vorbește despre „fondurile europene, motorul dezvoltării Iașului”, despre importanța fondurilor PNRR, susținând că „142 de milioane de euro” vor finanța proiecte deja aprobate la Iași pentru „modernizarea transportului public, cât și în proiecte de reabilitare termică și eficientizare energetică la unități de învățământ preuniversitar și la blocuri de locuințe, pentru construirea de locuințe pentru tineri, precum și pentru continuarea programului de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor”.

Raportul de activitate al primarului Mihai Chirica pentru anul 2022

Problemele lui Mihai Chirica

Cu toate că ne aflăm în an electoral, nu campania pare să fie principala problemă pentru Chirica, care stă bine în sondaje.  Un sondaj dat publicității chiar la începutul anului 2024 de către rivalii politici de la PSD arată că Mihai Chirica ar obține 36,8%, cu mai mult de 12% față de următorul contracandidat verificat de sondaj, Bogdan Balașnicu de la PSD și cu 20% mai mult față de Marius Bodea, candidatul USR. În acest condiții, se pare că drumul spre un nou mandat nu va fi oprit la urne, dacă nu cumva vor fi materializate/finalizate dosarele care colcăie în jurul edilului. (sursă aici)

Grija sa vine din zona Justiției, unde , totuși, parcă are un înger păzitor care se ocupă de prescripții.

Mihai Chirica a fost acuzat de implicare în „dosarul Skoda”, o licitație verificată de către DNA privind achiziția prin leasing operațional, de către Primăria Iași, a patru vehicule marca Skoda: Superb și Octavia. Caietul de sarcini pentru licitația ar fi fost semnat de către Mihai Chirica, la acea vreme viceprimar. După finalizarea procedurii, o a cincea mașină, Skoda Rapid, ar fi ajuns la Adina Samson, fosta amantă a primarului Gheorghe Nichita (sursă aici). La începutul anului 2023, Magistrații de la Judecătoria Bârlad au oprit procesul, fiind invocată prescripția răspunderii penale, după decizia Curții Constituționale din 2022.

În 2019, au apărut informații în spațiul public despre un dosar în rem deschis de DNA în privința unor proprietăți deținute de cele două fete, eleve în clasele gimnaziale. (sursă aici). Nici fiul său, de doar un an la momentul discuției, nu a scăpat de comentarii publice după ce a apărut în calitate de proprietar a unei case în valoare de 250.000 de dolari și care a fost reprezentat la notar de către bunica sa. Dincolo de legalitatea actului, situația în sine ridica semne de întrebare, interesată părând a fi și Agenția Națională de Integritate, care, conform unor surse ale ziarelor locale, ar fi început verificarea averii lui Mihai Chirica. (sursă aici). Edilul de Iași a negat orice acuzație și a declarat că este dispus să discute cu procurorii și să ofere lămuriri privind situația sa financiară. Din acel moment nu pare să se mai fi întâmplat nimic nou în dosar.

În luna decembrie 2022, numele edilului de Iași a apărut în legătură cu un dosar instrumentat de DIICOT, cunoscut sub numele de „dosarul Veranda”. Anchetatorii cercetau „dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentației de urbanism” în vederea obținerii de autorizații de construcție. În acest dosar, Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar, în luna decembrie 2022, măsură care a fost ridicată, 14 zile mai târziu de Curtea de Apel Iași. Dosarul nu a fost încă finalizat. (sursă aici și aici).

Acestea nu sunt singurele dosare în care numele lui Mihai Chirica a fost asociat, dar majoritatea vizează fapte vechi. „Dosarul Zoiosu” vizează fapte din 2016, instrumentat tot de DIICOT în care anchetatorii cercetau asocierea dintre Primărie și o societate comercială pentru construirea unei pensiuni. În locul pensiunii ar fi apărut însă un bloc de 5 etaje cu 29 de apartamente care ar fi fost vândute. (amănunte aici). Inițial, procurorii au adus împotriva primarului municipiului Iași acuzația de omisiune a sesizării, dar au apărut apoi în spațiul public și zvonuri că ar putea urma  și alte acuzații. (sursă aici)

Se poate observa clar că Mihai Chirica este unul dintre cei mai controversați politicieni la nivel înalt din România. Suspiciunile și acuzațiile au planat în jurul său de foarte mulți ani, dar toate dosarele au ceva în comun: nu s-au încheiat cu condamnări. Este adevărat că unele dintre ele sunt încă pe rol dar, cel puțin până la data redactării acestui material, toate au rămas la nivel de acuzații. Interesantă este și atitudinea edilului de Iași privind aceste dosare și modul în care îi afectează posibilitatea de a candida. După o audiere din anul 2022, Mihai Chirica declara: „Până în 2024 nu știm câte dosare vor fi, pot fi patru, pot dispărea unele și să apară altele. Întrebarea nu e dacă sunt dosare, ci dacă sunt găsit vinovat, sau dacă am sau nu probitatea morală ca, atunci când mă consider nevinovat, să candidez sau nu. O să vedem atunci”.  (Sursă aici)

Electoratul ieșean, cel puțin la prima vedere, în urma sondajelor, pare să nu fie interesat de controversele care l-au înconjurat pe Mihai Chirica. Adversarii politici nu par capabili să îi pună probleme la scrutinul care este în mai puțin 3 luni. El este mare favorit să mai primească un mandat de primar la capitala istorică a Moldovei.

Vlad Bălănescu

Articolul precedentFoto. Marșul pentru viață, desfășurat în comuna Petricani
Articolul următor25 martie – Ziua Poliției Române
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.