0:00

Mihai Chirica – sub control judiciar și interzis la exercitarea funcției de primar al Iașiului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiActualizare. 

Primarul Mihai Chirica a declarat că şi-a suspendat activitatea ca primar, iar prerogativele lui vor fi preluate de viceprimarul Daniel Juravle.

Acesta spune că va ataca chiar astăzi decizia de punere a lui sub control judiciar.

„În funcție de decizia instanței, voi decide ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele și la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăția în această speță și în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzații. Nu voi abdica de la principiile pe care le am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democrației și statului de drept, nu voi renunța să îmi fac datoria de cetățean ales al ieșenilor!”, a declarat primarul Mihai Chirica potrivit Biroul de Presă al Primăriei Iaşi.

****Știrea inițială****

Mihai Chirica, primarul de Iaşi, se află, de astăzi, 4 februarie sub control judiciar pentru 60 de zile. Edilul este cercetat de DNA Iași sub acuzații de  fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei, alături de viceprimarul Gabriel Vasile Harabagiu. Este vorba de un dosar instrumentat în legătură cu o „afacere” imobiliară din 2018, un bloc construit mai mare decât în autorizație, potrivit DNA.

În rezoluția de plasare sub control judiciar, Mihai Chirica are interzis la exercitarea funcției de primar, potrivit comunicatului DNA. „În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează  starea de fapt, potrivit căreia, cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii,  în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal. 

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iași.

Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.

Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea  apartamentelor din respectivul imobil“, precizează comunicatul DNA.

Mihai Chirica – sub control judiciar și interzis la exercitarea funcției de primar al Iașiului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Chirica Mihai trebuie să respecte o serie de obligații: nu poate pleca din ţară, nu poate comunica cu nici una dintre persoanele implicate în acest dosar şi, cel mai important, nu poate să-şi desfăşoare activitatea ca primar.

Procurorii atrag atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În acelaşi dosar se fac cercetări și față de alte persoane.

Angela Croitoru

 

Articolul precedentPrimarul Andrei Carabelea, exasperat de încercarea de blocare a bugetului municipiului Piatra-Neamț
Articolul următorPremieră chirugicală în Moldova: un băiețel operat cu laser pentru o malformație renală