0:00

Premieră chirugicală în Moldova: un băiețel operat cu laser pentru o malformație renală, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO premieră în chirurgia pediatrică a avut loc astăzi, 4 februarie, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău. Un băiețel de 12 ani, din Neamț, a fost operat cu ajutorul unui aparat laser ultraperformant pentru o malfomație renală, singura intervenție de acest tip din nord-estul țării și una dintre puținele din țară.

Unitatea medicală băcăuană a primit o sponsorizare generoasă, de 100.000 de euro, de la Dedeman. Cu acești bani a fost posibilă achiziția aparatului laser Holmium alături de un ureteroscop digital flexilbil, ambele Storz, de ultimă generație.

„Trebuie să menționăm că intervențiile renale pediatrice sunt foarte rare în țară, că echipa medicală care participă la astfel de operații trebuie pregătită în străinătate  și că beneficiile ulterioare pentru pacienți sunt immense. În primul rând că scapă de durerile insuportabile, iar ulterior pot avea după o recuperare rapidă, o viață normală de adult”, a declarat dr. Mihai Galinescu, medic primar chirurgie pediatrică la SJU Bacău.

Cu ajutorul acestor instrumente vor putea fi efectuate intervenții chirurgicale endourologice, care folosesc numai orificiile și căile naturale urinare, fără a mai fi nevoie deloc de incizii. Una dintre aceste intervenții este cea de extragere a calculilor renali sau ureterali, care la copii apar, în marea majoritate a cazurilor, ca o consecință a unor malformații renale, care până acum puteau fi realizate doar laparoscopic sau prin chirurgie deschisă.

Avantajele utilizării laserului în endourologie sunt majore, potrivit unui comunicat de presă emis de SJU Bacău, cu beneficii enorme pentru pacienții copii. „Sunt extrem de puțin dureroase și permit o recuperare rapidă, evită complicațiile legate de incizii – cicatrici, infecții, hematoame etc. Scad riscul reapariției calculilor, mai ales dacă este tratată și malformația renală și permit efectuarea de intervenții chirurgicale complexe, prin abord mixt minim invaziv endo-urologic și laparoscopic. În plus, oferă competitivitate și excelență secției de chirurgie și spitalului în urologia pediatrică, Sju Bacău fiind una dintre foarte puținele secții cu această dotare din țară, atât în spitalele de stat cât și privat”.

Dezavantajele țin, în principal, de costurile mari pe care le presupune endourologia, atât în ceea ce privește achiziția echipamentelor necesare dar și pregăirea și antrenamentul pe care personalul mecial trebuie să îl facă pentru a putea opera cu succes.

Angela Croitoru

Articolul precedentMihai Chirica – sub control judiciar și interzis la exercitarea funcției de primar al Iașiului
Articolul următorDoi copii s-au jucat pe gheață și au fost la un pas de moarte!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.