0:00

Dosarul Skoda, varianta modernă s-a prescris  , ZCH NEWS - sursa ta de informațiiActualul primar de Iași, Mihai Chirica, și fostul primar, Gheorghe Nechita, au scăpat de acuzele de abuz în serviciu din dosarul denumit generic “Skoda“, după ce judecătorii au constatat că faptele s-au prescris. În același dosar au mai fost trimiși în judecată, fostul director de la Direcția de Investiții, Dumitru Petru Tomorug, șefa de la Juridic – Doina Florescu și Eugen Costică Chișcă – fost șef al Serviciului Administrativ. Și pentru aceștia judecătorii au luat aceeași decizie.

Procurorii au constatat că paguba în dauna Primăriei Iași a fost de 503.482,17 lei, dar cum Unitatea Administrativ Teritorială nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, acuzații nu datorează nimic. Doar câteva sute de lei pentru onorariul avocaților din oficiu. Decizia Judecătoriei Bârlad nu este definitivă.

Faptele au avut loc în 2013, când Chirica în calitate de viceprimar, Nichita în calitate de primar, și șefii celor trei direcții au demarat procedura de achiziţie în baza căreia, pe 16 mai 2013, municipiul Iași a încheiat patru contracte de leasing pentru trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb. Totuși, la acel moment autoritățile și instituțiile publice nu aveau voie să preia mașini în leasing. Durata contractului a fost de patru ani, iar prin achiziția cu pricina bugetul local a fost prejudiciat de 503.482,17 lei.

„Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, au arătat procurorii.

(G. S)

Articolul precedentVIDEO. Îndrăgostit răzbunător amendat cu 2.000 de lei pentru mesaje obscene
Articolul următorJandarmeria Neamț, la ceas de bilanț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.