0:00

Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, s-a aflat astăzi, 23 mai, în vizită de lucru în județul Neamț, iar unul din popasuri le-a făcut dimineață, la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau”, din Vânători-Neamț. Însoțit de directorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, de directorul Direcției Silvice Neamț, ing. Doru Gherghel, de reprezentanți ai Parcului Natural Vânători-Neamț, în frunte cu directorul Sebastian Cătănoiu, și de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, ministrul Ioan Deneș a fost întâmpinat de Adriana Maria Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamț, și de directorul unității școlare, Sabina Petrariu.

A fost prilej de lecție deschisă, întrucât elevilor li s-a prezentat manualul ”Prin pădurile Neamțului”, lucrare de excepție realizată de silvicultori. Desfășurată sub titlul „Început de drum – semințele forestiere”, ora interactivă a fost interesantă pentru toți participanții. Pe parcursul lecției, toți participanții au fost, pe rând, fie elevi, fie dascăli, astfel încât, la final, cu toții au spus că au avut câte ceva de învățat.

Specialiști ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva le-au arătat copiilor diferite semințe de arbori și le-au făcut o scurtă prezentare a modului cum acestea se recoltează, se sădesc, pentru împădurirea artificială, dar le-au explicat și cum se răspândesc acestea în mod natural în mediul silvic.

Copiii au avut posibilitatea de a adresa și întrebări ministrului Ioan Deneș, arătându-se interesați de conservarea pădurilor și de modul cum acționează autoritățile pentru ecologizarea cursurilor de apă.

Ministrul Ioan Deneș le-a explicat câteva dintre măsurile legale prin care statul își protejează pădurea, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor moderne, ca de exemplu Sistemul Informațional de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMAL.

În ceea ce privește ecologizarea cursurilor de apă, ministrul le-a spus elevilor că societatea trebuie să acționeze pe două planuri. În primul rând, prin conștientizarea populației, a fiecărui cetățean și a primăriilor în ceea ce privește depozitarea și colectarea deșeurilor menajere, iar în al doilea rând, deși nedorit, aplicarea de amenzi celor care nu respectă legea.

Vizita ministrului Ioan Deneș a continuat, apoi, cu o vizită la Parcul Național Vânători-Neamț, după care delegația s-a îndreptat spre Piatra Neamț. O nouă oprire a avut loc la Ocolul Silvic Gârcina, unde a fost vizitată pepiniera, iar după-amiaza a fost inspectată lucrarea de amenajare hidrotehnică a râului Cracău la Slobozia, Roznov.

GALERIE FOTO

 

 

Articolul precedentFemeie lovită, violată și jefuită pe malul Bistriței
Articolul următorDouă candidaturi rămase pentru funcția de director medical la Spitalul de Urgență Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.