0:00

UPDATE Elena Udrea arestată preventiv 30 de zile / PDL, printre beneficiarii sumelor de bani date de Ministerul Comunicațiilor pentru licențele Microsoft, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUPDATE 2: Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Microsoft, anunţă Mediafax. Partidul Democrat Liberal se numără, pe lângă fostul ministru Gabriel Sandu și omul de afaceri Dorin Cocoș, printre beneficiarii sumelor de bani date de Ministerul Comunicațiilor pentru licențele Microsoft, PDL beneficiind de plata unor materiale electorale, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea, informează Agerpres. Potrivit sursei citate, Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor, a trecut la realizarea procedurii de achiziție și la încheierea contractului de licențiere în urma presiunilor exercitate de Elena Udrea, în calitate membru al Guvernului și vicepreședinte PDL, dar și de alte persoane din conducerea aceluiași partid. Procurorii susțin că printre beneficiarii sumelor de bani din plățile efectuate în baza contractului este și PDL, care a beneficiat de plata serviciilor de tipărire și anvelopare pentru câteva milioane de scrisori electorale. Astfel, pentru promovarea hotărârii de guvern privind încheierea contractului de licențiere și alocarea bugetului necesar, Gabriel Sandu a beneficiat de susținerea ministrului Elena Udrea, iar în toamna anului 2009 s-a încheiat cu PDL un contract de prestări de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire și anvelopare a unui număr de patru milioane de scrisori electorale. Numărul scrisorilor a fost suplimentat ulterior la 8,6 milioane, urmând să se încheie un act adițional la contractul inițial. Potrivit procurorilor DNA, pentru diferența de 4,6 milioane de scrisori electorale nu a mai fost făcută plata, astfel încât cei care au prestat serviciile respective au discutat cu Dorin Cocoș și au fost chiar în audiență la vicepreședintele PDL Elene Udrea, dar s-au exercitat presiuni asupra lor să se renunțe la pretențiile financiare.

UPDATE 1: Procesul în care DNA solicită arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea s-a încheiat miercuri, 11 februarie, în jurul orei 19:00, iar instanța a rămas în pronunțare. După ce ședința de judecată a luat sfârșit, unul dintre avocații care au apărat-o pe Elena Udrea, Marius Striblea, a declarat că instanța va anunța decizia în aproximativ o oră, iar până atunci fostul ministru va aștepta în sala de judecată. Avocatul a mai spus că Elena Udrea a făcut o completare la declarația pe care a dat-o marți la DNA, fiind convins că aceasta va fi eliberată. Marius Striblea a adăugat că Elena Udrea nu a făcut denunțuri nici în fața procurorilor și nici în fața judecătorilor, iar în sala de judecată nu s-a discutat despre oameni politici sau miniștri. Elena Udrea a fost reținută marți seară de procurorii DNA, după mai multe ore de audieri, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro); și spălare de bani.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) judecă miercuri, 11 februarie, începând cu ora 14:00, procesul în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) solicită arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea, pusă sub acuzare în dosarul Microsoft. Udrea va fi adusă cu o dubă din arestul Poliției Capitalei și prezentată în fața unui judecător, ședința de judecată nefiind însă publică. Elena Udrea a fost reținută, marți seară, de procurorii DNA, după mai multe ore de audieri, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro); și spălare de bani.

Direcţia Naţională Anticorupţie face verificări în legătură cu faptul că Elena Udrea nu avea cătuşe când a ajuns la arest, prin cercetarea administrativă urmând să se stabilească dacă poliţiştii au respectat procedura atunci când i-au scos cătuşele, înainte de a o preda la unitatea de detenţie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au autosesizat după ce în presă au apărut imagini cu Elena Udrea fără cătuşe la mâini atunci când ieşea din maşina cu care a fost dusă de la DNA la Arestul Poliţiei Capitalei. Elena Udrea a fost scoasă din sediul DNA, marţi seară, cu cătuşe la mâini şi flancată de opt jandarmi, după ce a fost reţinută, şi era încătuşată în momentul în care maşina anchetatorilor a plecat de la sediul DNA. În imaginile apărute în presă, în curtea Arestului central al Poliţiei Capitalei, Elena Udrea a coborât fără cătuşe şi a închis singură portiera maşinii, înaintea ei ieşind din autoturism unul dintre anchetatorii care o însoţeau.

UPDATE Elena Udrea arestată preventiv 30 de zile / PDL, printre beneficiarii sumelor de bani date de Ministerul Comunicațiilor pentru licențele Microsoft, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPotrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor, „încătuşarea este o măsură poliţienească de prevedere şi siguranţă care constă în aplicarea cătuşelor pe încheietura mâinilor unei persoane, în scopul limitării mobilităţii fizice a acesteia”. Încătuşarea se efectuează obligatoriu asupra celor urmăriţi, reţinuţi, condamnaţi şi arestaţi preventiv, pe timpul transferării sau al escortării, precum şi în alte situaţii, cum ar fi cele în care persoanele se manifestă agresiv şi sunt violente sau dacă, din cauza stării psihice în care se află, prezintă pericol pentru viaţa şi integritatea lor corporală, a poliţist sau a altor persoane.

„Cătuşele se aplică în aşa fel încât să nu ducă la rănirea sau vătămarea integrităţii corporale a celui imobilizat. Cătuşele se scot numai dacă a intervenit îmbolnăvirea gravă a per­soanei, pentru ca aceasta să meargă la toaletă, pe timpul servirii mesei, precum şi la depunerea acesteia în locurile de deţinere, sub supravegherea atentă în acest timp”, potrivit procedurii privind imobilizarea persoanelor.

Procurorii anticorupţie au emis marţi, la ora 21.40, ordonanţă de reţinere pentru deputatul PMP Elena Udrea, după ce a stat aproape zece ore la DNA, unde şi-a studiat dosarul şi a fost audiată. În timp ce se îndrepta de la ieşirea din DNA spre maşina Poliţiei, Udrea a spus: „Poţi pune cătuşe Elenei Udrea. Nu poţi pune cătuşe adevărului”.

Alte detalii: https://zch.ro/elena-udrea-retinuta-dosarul-microsoft/

Articolul precedentCum vă puteţi lua PRIMA MAŞINĂ
Articolul următorSUCEAVA: Se curăţă materialul antiderapant
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.