Doi soți din satul Bradu, comuna Grințieș, au fost la un pas de moarte, din cauza ciupercilor. Bărbatul, în vârstă de 66 de ani și soția acestuia, de 59 de ani, au mâncat marți, 3 iulie, la amiază, mâncare gătită cu ciuperci culese din pădure și li s-a făcut rău. Când au ajuns cadrele medicale de la Ambulanță, chemate prin apel la 112 la ora 13:49, soții erau în comă.

“Un echipaj cu asistent medical a preluat bărbatul și l-a predat echipajului SMURD-TIM, care l-a transportat la UPU Piatra Neamț, iar femeia a fost preluată de un echipaj cu asistent medical și a fost adusă la UPU Piatra Neamț”, a declarat asistenta șefă Luminița Rozoschi, de la Serviciul de Ambulanță Neamț.

Cei doi pacienți au fost internați și tratați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț, iar astăzi, 4 iulie, au ieșit din comă: “Amândoi pacienții sunt conștienți, la această oră, sunt stabili hemodinamic și respirator, sub supraveghere medicală”, a precizat dr. Ana Maria Ungureanu.

Acestea sunt primele cazuri de intoxicație provocată de ciuperci din această vară. Simptomele încep cu dureri de burtă, diaree, vomă, dureri de cap, chiar pusee astmatice grave. Recomandarea generală este să se evite consumul ciupercilor culese din pădure. În orice caz, aceste alimente trebuie fierte temeinic, întrucât există specii de ciuperci foarte toxice, așa cum sunt hribii. (C.I.)

ub
pietricica turism