0:00

* toți liderii de localități au participat la ședința ADI Eco Neamț
* Mircea Pintilie și-a intrat în atribuțiile de președinte al asociației
* pe lângă măsurile organizatorice, s-au discutat problemele apărute la proiectul județean pe gunoaie: licitație contestată, întârzieri, taxe suplimentare

Toți primarii au fost convocați ieri la Piatra Neamț, la ședința Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Neamț, ca să rezolve chestiuni organizatorice și să discute despre problemele apărute la proiectul județean de management al deșeurilor. Și toți au participat, fie direct, fie prin împuterniciți. Pe ordinea de zi a adunării au fost 10 puncte, printre care unele care țin de activitatea curentă a asociației. Între acestea s-a remarcat alegerea lui Mircea Pintilie pe funcția de președinte al ADI Eco Neamț, revocarea unui membru din Colegiul Director al asociației și alegerea unui înlocuitor (un primar s-a retras și a împuternicit pe altcineva să reprezinte comuna în asociație), modificarea actului constitutiv și statutului asociației, descărcarea de gestiune a Colegiului Director vechi, stabilirea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2014-2015, actualizarea documentelor interne cu modificările legislative apărute recent, plus aprobarea regulamentului de organizare și funcționare. Totodată, s-a decis ca ADI Eco Neamț să adere la Federația ADI-urilor din România pe managementul deșeurilor.

Apoi s-a trecut la probleme. Un prim necaz este cu stadiul proiectului european pe care îl are județul în privința deșeurilor. Dintre cei 4 doritori care s-au prezentat la licitație, se pare că niciunul nu corespunde întru totul, lucru care a stârnit inclusiv nemulțumirea lor. Mircea Pintilie, președintele Eco Neamț, spune că procedura se află acum în faza contestațiilor și urmează apoi să se decidă calea de urmat: fie se reia licitația, fie se declară un câștigător. Până atunci, depozitul de gunoi de la Girov este păstrat în conservare, cu toate costurile pe care le implică asta. Mai grav este că nu se strânge gunoiul din localități, fiindcă nu se poate duce nicăieri.

”La întâlnire au fost invitați toți primarii și au venit aproape toți. S-a văzut interesul lor și e normal să fie interesați, fiindcă problema este acută. Depozitul fiind în conservare și licitația în contestații, se întârzie strângerea gunoaielor, ceea ce duce, mai departe, la întârzieri la proiect. Nu există pericolul să fim penalizați pentru asta, nu vom ajunge până acolo. Eu sper să ajungem la o concordanță cu toate UAT-urile (unitățile administrativ-teritoriale, n.r.). Dar sunt și probleme care nu e normal să existe. Dacă un primar nu înțelege că nu e chestiune de «vreau/nu vreau»… Trebuie să înțelegem cu toții că sunt reglementări impuse de UE și noi trebuie să ne raliem. Curățenia în localități este o normalitate și ține de noi, toți, să se realizeze. E o chestiune de educație să nu arunci hârtia pe geam din mașină, să nu arunci gunoiul aiurea, să-l pui selectiv în recipienți, ca să nu mai stea altcineva să umble cu mâinile prin el să-l sorteze. Așa este normal, așa este în toate țările civilizate. La noi, acolo nu e educație, dincolo e educație, dar nu e organizare… ”, a declarat Mircea Pintilie.

Taxă de gunoi

Una din problemele punctuale ridicate de câțiva primari a fost legată de taxa pe care Eco Neamț o va impune celor care nu vor încheia contract cu viitorul operator de salubritate. Explică tot Mircea Pintilie: “S-a discutat introducerea unei taxe obligatorii pentru locuitorii care nu vor dori să încheie contract cu operatorul, taxă pe care s-o plătească la primărie, care va strânge gunoiul după ei. Aici au sărit primarii: «Cum să cer eu taxă oamenilor?» Păi, să cereți! Dacă nu vor încheia contract, gunoiul tot va trebui strâns și selectat și depozitat, cu toate costurile. Nu-i normal să plătească o taxă atunci? Iar în ședința următoare a Eco Neamț, eu voi propune ca valoarea taxei să fie mai mare decât contractul încheiat cu viitorul operator, în așa fel încât să îi determinăm pe cetățeni să încheie contract cu firma de salubritate. În felul acesta se va degreva și primăria de obligații”.

 Dana OSTAHIE

Articolul precedentEfectul deschiderii Spitalului Bicaz: Angajări la Spitalul Județean
Articolul următorPatronii proxeneţi rămân în arest