0:00

Informații utile pentru candidații de la Bacalaureat – proba de limba engleză, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrima sesiune a examenului de bacalaureat continuă astăzi, 25 iunie, cu proba orală de evaluare a competențelor într-o limbă de circulație internațională, mai exact la limba engleză. Astăzi susțin proba doar candidații care au studiat limba engleză ca limbă modernă 1, iar joi, 27 iunie, vine rândul celor care au studiat franceză, germană, spaniolă, italiană, ebraică, rusă, japoneză, chineză, portugheză și turcă etc.

Biletele și baremul de evaluare pentru proba orală se transmit centrelor de examen la ora 09:00. La ora 09:30 sunt transmise securizat materialele audio, urmând ca la ora 11:00 să ajungă variantele de subiecte pentru proba de înțelegere orală (audio text). La ora 12.00 ar trebui să fie primite în centrele de examen variantele de subiecte pentru proba scrisă, iar la ora 15.00 – baremele aferente probelor de înțelegere orală și scrisă.

Proba C se realizează prin trei tipuri de probe, după cum urmează:

a) proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat;

b) proba scrisă, cu durata de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise;

c) proba orală, cu durata de 10-15 minute pentru fiecare candidat, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interactiunea orală”, potrivit procedurii de organizare a probei de competențe la limba străină, publicată pe subiecte.edu.ro (documentul poate fi consultat mai jos în articol).

Conform procedurii, textul audio este ascultat de candidați de două ori:

La proba de înțelegere a unui text audiat, instrucțiunile pentru candidați sunt citite de către un membru al comisiei/asistent, în limba română/maternă, în fiecare sală de examen. Instrucțiunile standard, pentru toate limbile moderne la care se organizează examen, sunt următoarele:

« Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Aveți la dispozitie un minut pentru a citi întrebările referitoare la primul material, apoi urmează două audieri ale acestuia, separate de un minut de pauză. După alte două minute în care definitivați răspunsurile referitoare la primul material şi cititi întrebările referitoare la cel de-al doilea, urmează cele două audieri ale celui de-al doilea material, separate şi acestea de un minut de pauză. »

2) Fiecare candidat primește sarcinile de lucru după citirea instrucțiunilor de către un membru al comisiei/asistent.

(3) Audierea propriu-zisă a materialului audio se face după citirea instructiunilor și familiarizarea candidaților cu sarcinile de lucru.

(4) În timpul audierii textelor nu se admit întreruperi și se iau măsuri pentru a se asigura audiția în conditii optime”.

Angela Croitoru

Articolul precedentEvaluare Națională 2024: reguli și calendar complet
Articolul următorDeciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise până în luna septembrie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.