Citat, în repetate rânduri, în calitate de martor într-un proces de corupție al lui Gheorghe Ștefan, un fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț nu s-a prezentat la Tribunal la ședința de astăzi, 19 martie. Prin urmare instanța a decis eliberarea unui mandat de aducere pe numele lui Mircea Pintilie, astfel încât să fie audiat la termenul următor al procesului, care va avea loc în ziua de 16 aprilie. Mandatul de aducere presupune că Mircea Pintilie va fi flancat de polițiști și condus, de la Târgu Neamț, unde domiciliază, pănă la Piatra-Neamț, în fața instanței, în tot acest timp el aflându-se, practic, în custodia poliției. Executarea mandatului de aducere presupune că polițiștii au voie să pătrundă în orice spațiu, inclusiv privat, unde au indicii că se află persoana care face obiectul mandatului. În aceeași ședință de judecată cu Mircea Pintilie vor fi audiați Gabriel Ștefan, fiul lui Gheorghe Ștefan și – dacă va fi găsit, prin citare telefonică -, Ioan Olaru, unul dintre apropiații lui Ștefan, care a cesionat acțiunile firmei Strong Montaj.
La termenul de astăzi, 19 martie, nu a fost audiat decât Valentin Mîțu, singurul martor care s-a prezentat și care, aparent, n-a declarat nimic de importanță crucială pentru desfășurarea procesului. El a spus doar că, în cursul anului 2011, se afla împreună cu inculpatul (Gheorghe Ștefan) și câteva persoane, la un restaurant din ștrand, când a apărut cineva de la o firmă de insolvență și i-a spus ceva la ureche lui Ștefan. Ceva care l-a enervat într-atât încât a strigat către toți cei prezenți că nu mai vrea să audă de Paleu și le-a recomandat tuturor celor prezenți să nu aibă de-a face cu el.

Cred că acea persoană reprezenta firma de insolvență care se ocupa cu lichidarea judiciară a societății lui Petru Paleu”, a declarat Valentin Mîțu în fața instanței.

Cât despre vreo geantă cu bani pe care Petru Paleu i-ar fi dat-o sau ar fi pregătit-o pentru Gheorghe Ștefan, Valentin Mîțu a spus că nu știe absolut nimic. Iar dosarul este construit, în mare parte, pe un denunț de-al lui Petru Paleu, care le-a declarat procurorilor DNA că Gheorghe Ștefan i-a cerut 10% din valoarea unei lucrări în comuna Brusturi, pentru a-i încredința contractul. ”Banii respectivi au fost pretinși de inculpatul Ștefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea influențării rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract de lucrări. În temeiul acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, printr-un intermediar, inculpatul Ștefan Gheorghe a primit de la reprezentantul acelei societăți comerciale, în numerar, suma de 200.000 lei”, se arată în comunicatul DNA.

În fața instanței, Valentin Mîțu a declarat, după ce abia jurase pe Biblie, că relațiile dintre Gheorghe Ștefan și Petru Paleu nu erau foarte bune din cauza ”rivalității pe plan sportiv”.

C.M.

Articolul precedentPietreanul Robert Gavril, locul secund la Naţionalele de Atletism (juniori 3)
Articolul următorUn microbuz cu pasageri a luat foc la Poiana Teiului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.