0:00

Interviu cu Costinel Vlad, comandantul Poliției Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Ne axăm, în principal, pe activităţile preventive”

– Domnule comandant, cum a fost anul 2013 pentru Poliția Târgu-Neamț?

– S-a înscris în mare parte în aceeași parametri ca și anii trecuți, cu excepția faptului că nu a fost un an electoral, având mai mult timp să ne ocupăm de problemele specifice poliției. În general putem vorbi despre un an bun, cu rezultate pozitive, bineînțeles cu mici excepții unde au fost și rezultate mai slabe, deși și în cazul rezultatelor pozitive putem să spunem că este loc de mai bine. Ne-am axat în primul rând pe activitățile preventive, dorind să prevenim comiterea de infracțiuni astfel ca cetățeanul să nu aibă de suferit.

– Cum arată bilanțul anului 2013, domnule comandant?

– Rezultatele muncii se concretizează și în cifre, și dacă acestea sunt comparativ cu alți ani mai bune și bilanțul este pozitiv. Din păcate, continuă trend-ul creșterii numărului de infracțiuni, majoritatea rămânând tot micile infracțiuni, așa-zisele găinării, acele furturi pentru subzistență.

– Am putea spune că aceste găinării vin și pe fondul lipsei locurilor de muncă?

– Da. Dacă încercăm să analizăm cauzele sociale ale comiterii faptelor mai mult ca sigur că ele vin pe fondul acestei crize economice, a lipsei locurilor de muncă, a veniturilor mici ale populației. Trebuie să menționez că nu am avut infracțiuni grave. De exemplu, la infracțiuni contra vieții și integrității corporale majoritatea au fost doar acele loviri sau alte violențe. Infracțiuni la viața sexuală nu au fost, neexistând nici un viol, ci doar o singură infracțiune și aceea referitoare la un raport sexual cu un minor. În ceea ce privește tâlhăriile, în anul 2013 au fost doar 9 și menționez faptul că avem un procent de indentificare a autorilor de 80%, cel mai bun procent din județul Neamț. Asta arată eficiența lucrătorilor care se ocupă de astfel de cazuri. În ceea ce privește infracționalitatea stradală, avem o scădere la final de an, iar  infracționalitatea în școli a fost la un nivel foarte redus, existând doar câteva cazuri minore cu un impact redus.

– Care au fost principalele probleme cu care v-ați confruntat în 2013?

– Putem vorbi de lipsa de combustibil, care ne împiedică să fim mobili, să acționăm într-un timp mai scurt sau pe o zonă mai largă. Lipsa dotării auto e o altă problemă, reparațiile mașinilor din dotare ce sunt uzate și multe altele.

 – Ce așteptări aveți de la 2014?

– Aceleași așteptări pe care le-am avut întotdeauna. Să avem rezultate și să ne facem datoria față de cetățeni.

– Cum colaborați cu celelalte instituții din Târgu-Neamț?

– Am colaborat foarte bine cu instituția Procuraturii, a Judecătoriei, a Primăriei. Au fost instituțiile cu care am avut cea mai frecventă și strânsă colaborare și nu putem decât să le adresăm mulțumiri, pentru că peste tot am găsit ușa deschisă și o dorință de a colabora și de a soluționa problemele.

– Unde credeți că se situează orașul Târgu-Neamț din punct de vedere al infracționalității?

– Nu putem să comparăm numărul locuitorilor din Piatra-Neamț sau Roman cu Târgu-Neamț. Dacă noi nici nu avem 20.000 de locuitori, Piatra-Neamț are peste 100.000 de locuitori. Apoi mai putem vorbi și de structura etnică, pentru că unde sunt și mulți rromi sunt și multe probleme. Și mai intervin și alte aspecte, în sensul că locuitorii de la noi, spre deosebire de cei din Piatra-Neamţ sau Roman sunt percepuți altfel, mai serioși, mai credincioși și de aici probabil că nu se întâmplă atâtea nenorociri ca în altă parte.

– Are Târgu-Neamț probleme cu rromii sau nu? Este cerșetoria o problemă?

– Ca și etnie nu avem probleme, dar sunt indivizi care ne creează probleme. Dar datorită condițiilor de viață pe care le au mai recurg și la fapte ilegale, plus că aici mai intervine și educația, ei nefiind școlarizați. Rromii din zona noastră sunt săraci. Cu privire la cerșetorie aș putea spune că ea se poate stopa prin simplul fapt de a nu încuraja acest fenomen, dându-le bani. Din punct de vedere legal noi ne facem datoria, dar aici ne cramponăm de executarea contravențiilor. Ajungem la executarea contravenției și nu ai ce să execuți și suntem într-un cerc vicios.

– Ce mesaj le transmiteți cetățenilor?

– Nu putem decât să-i asigurăm de faptul că ne vom face datoria și în anul 2014 conform legii, fără să fim influențați de lipsuri sau de factori externi.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentTeatrul Tineretului, glaciațiuni pe aceeași temă
Articolul următorDocumentele de arhivă ale poliţiei nemţene