0:00

Ziua Naţională la Roman: Romaşcanii uniţi de fasole, cârnaţi şi ţuică, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* politicienii au asigurat antrenul cu discursuri

Ziua Națională s-a sărbătorit la Roman cu mare fast. Prefectul, președintele CJ, primarii de Roman și Piatra Neamț și parlamentarii au participat la manifestările ocazionate de împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire. Mii de romașcani au vrut să urmărească parada militară, iar alte câteva sute s-au așezat la coadă din timp pentru a primi o porție de fasole cu cârnați și un pahar de țuică. Între timp, politicienii s-au “înțepat”, bineînțeles subtil, cu discursuri despre vremuri, pace și unitate.

După ceremonialul religios, oficialitățile au rostit și câteva cuvinte mulțimii adunate. Primul înscris la cuvânt a fost prefectul George Lazăr: “Trebuie să promovăm simbolurile şi valorile noastre pentru că acestea ne asigură identitatea şi ne dau sentimentul că aparţinem acestor locuri“.

Președintele Culiță Tărâță nu a citit vreun discurs, ci a fost mai scurt și la obiect: “Sărbătorim cea mai impotantă zi a neamului românesc. Avem datoria sfântă de a respecta jertfele, de a onora eroii. Avem datoria sfântă să predăm copiilor țara întreagă, liberă și indepedentă”.

La Roman a fost prezentă și Elena Udrea, care a făcut apel la solidaritate, subliniind de mai multe ori “vremurile grele” actuale. “Este o onoare pentru mine să fiu alături de dv. și vă mulțumesc. Oricât de grele ar fi vremurile, când se sărbătorește Ziua Națională poporul iese în stradă și se bucură. Oricât de grele sunt vremurile prin care trece poporul român, Ziua Națională e prilej de sărbătoare. Avem o țară frumoasă, bogată, depinde de fiecare dintre noi ca viața noastră aici să fie mai bună. România are nevoie să fim solidari, uniți, să ne implicăm să construim, să fim uniți ca să depășim geutățile“.

Următorul parlamentar care a luat cuvântul a fost deputatul Dorinel Ursărescu, cel pe care acum o lună Elena Udrea îl acuza de blocarea proiectelor, și care a vorbit acum, la ceas de sărbătoare, despre  pace și înțelegere: „1 decembrie, Ziua Unirii este o dovadă vie a faptului că lucrurile importante, proiectele mari nu pot fi desăvârșite decât în înțelegere și în pace. Azi, mai mult ca oricând, când avem un proiect ce înseamnă România avem nevoie de înțelegere, pace, unitate, pentru că vrem o Românie puternică și să fim mândri că suntem români”.

Senatorul Ioan Chelaru a lipsit de la eveniment, dar a fost prezent colegul său de partid – senatorul Leonard Cadăr: „Istoria nu trebuie uitată. Trebuie să luptăm în continuare pentru a elimina vizele și pașapoartele fraților noștri, pentru că abia atunci am făurit ceea ce am început”.

Dacă pentru ceilalți vorbitori introducerea a fost una normală, „îl invităm pe..”, pentru primarul Romanului scenariul a fost schimbat: „Îl rugăm pe primarul nostru Laurențiu Dan Leoreanu să ne adreseze mesajul de suflet”: „Mereu, dar mai ales azi, gândul trebuie să se îndrepte către tradiție, istorie, eroi. Azi, ca-n fiecare zi, trebuie să ne exprimăm recunoștința față de cei care au dus România pe treptele ierarhiei mondiale. Când spuneam Coandă, Brâncuși, Rebreanu, Hagi – spunem România. Când spunem Eminescu, Enescu, Sadoveanu, Ștefan cel Mare, atunci spunem Moldova, tot România. Când spunem Sergiu Celibidache, Calistrat Hogaș, Otilia Cazimir, Miron Costin – spunem Roman, tot România. A fi patriot înseamnă a fi bun român, a-ți ajuta apoapele înseamnă să-ți iubești țara”.

După depunerea coroanelor și parada militară, romașcanii s-au unit, dar în sensul că s-au îmbulzit pentru a mânca fasole și a bea o tărie oferite gratuit de autoritățile locale.

Claudia MATEI

Articolul precedentFrații de peste Prut, oaspeți la Ziua Națională a României
Articolul următor1 Decembrie, sărbătoare doar în sufletul unora