0:00

1 Decembrie, sărbătoare doar în sufletul unora, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* puţini nemţeni mai celebrează Ziua Naţională a României

Marea Unire a fost consfințită prin hotărârea Marii Adunări Naţionale Constituante, de la Alba Iulia, din dimineaţa zilei de 1 decembrie 1918. Au trecut 23 de ani de când 1 Decembrie a devenit Ziua Națională a noastră, a românilor de pretutindeni. Poate puțini dintre noi își mai amintesc cu exactitate detaliile acestei zile istorice. Totuși, câți dintre noi mai și văd Ziua Națională drept prilej de sărbătoare? Câți își mai pun tricolorul în piept? Câți mai arborează steagul? Am încercat să facem un scurt sondaj de opinie în rândul nemțenilor chiar în dimineața zilei de 1 Decembrie.

“Cine te vede în port popular ori râde, ori te felicită”

În Piața Centrală din Piatra-Neamț, la prima oră, Cristi Bran, apare îmbrăcat în straie neaoșe, cu o bentiță tricoloră înfășurată în jurul căciulii de astrahan. Oamenii îl privesc, îl fotografiază, îl ironizează sau îl felicită. A venit de la Roznov îmbrăcat în portul popular românesc în cea mai importantă zi a națiunii române: “Mi se pare una dintre cele mai grăitoare dovezi de respect de țară. Să te îmbraci în portul național, măcar în ziua asta mare. Am ițari, traistă, mănuși din lână naturală, căciulă de astrahan în jurul căreia am legat o bentiță tricoloră și, am lăsat pentru final piesa de rezistență, un suman autohton. E obiectul vestimentar cel mai important pentru că astăzi este și ziua lui: împlinește exact 95 de ani de când a fost făcut. L-am luat pe bani mulți de la un ofițer de poliție din Câmpulung. A scris și el istorie. M-am îmbrăcat așa pentru că 1 Decembrie pentru mine încă mai are o semnificație importantă”.

„Sărbătoare cu buzunarul gol…”

La trei metri distanță de standul de căciuli de blană găsim, tot în Piața Centrală din Piatra-Neamț, un alt spațiu special amenajat în care se vând produse tradiționale românești. Într-o zi națională, primul gând care trece prin minte e că vânzările unor astfel de produse sunt cel puțin duble față de o zi obișnuită. Lucrurile nu stau chiar așa, ne explică Marton Simo, un ungur care-i învață pe nemțeni cum să fie tradiționaliști: “Vând de trei ani de zile produse tradiționale românești, aici, în piață. Aș putea să spun cu mâna pe inimă că ăsta e cel mai prost an. Mă așteptam, recunosc, să crească vânzările acum, de 1 Decembrie. Dar a mers, cel puțin până la ora aceasta, extrem de slab. Românii nu cumpără. Dar nu pentru că nu s-ar simți români, ci pentru că nu au bani”.

“Oamenii nu mai sunt la fel”

În Piața Centrală din Piatra-Neamț, 1 Decembrie pare cel puțin o zi obișnuită. Un steag rătăcit, arborat în fața unei farmacii, ne amintește parcă de sărbătoare. În interiorul pieței însă, nu găsim niciun vânzător care să afișeze vreun însemn tricolor și niciun client… naționalist. O singură plasmă în interiorul pieței pe care rulează fotografii patriotice și un scurt mesaj de La Mulți Ani. Oamenii fie se grăbesc, fie au uitat să mai sărbătorească: “E sărbătoare, într-adevăr. Dar oamenii nu mai sunt la fel. Politicienii sunt de vină. Din cauza lor ne piere patriotismul”, ne-a spus Simion Dumitru.

Steagul României are roșu, galben și albastru închis

Datorită activităților de grup, sărbătoarea rămâne vie cel puțin în sufletul copiilor. Știi ce zi e azi?”, întrebăm. Alicia, 5 ani: “E Ziua Națională a României. Ne-a spus doamna la grădiniță și apoi mi-a spus și mami când am ajuns acasă. “Ați avut vreo activitate specială la grădiniță cu ocazia acestei sărbători? “Da, am desenat steagul României: cu roșu, galben și albastru închis. La mulți ani, România!

1 Decembrie, sărbătoare doar în sufletul unora, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentZiua Naţională la Roman: Romaşcanii uniţi de fasole, cârnaţi şi ţuică
Articolul următor1 Decembrie – 95 de ani de la Unire: Oficialităţile au serbat în centrul oraşului