zi nat 2013 01

* le-au acompaniat 1.000 de pietreni

Soarele de afară și patriotismul caracteristic romanilor au scos din case, pe 1 decembrie, de ziua națională, peste 1.000 de pietreni veniți să sărbătorească alături de oficialități, în centrul municipiului Piatra Neamț, 95 de ani de la marea Unire de la Alba Iulia. Ceremoniile au debutat la ora 12 cu salutarea Drapelului de luptă și un Te Deum după care, cu mic cu mare pietrenii au asistat la o scurtă paradă militară. La eveniment au fost prezenți pe lângă prefectul George Lazăr și președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, parlamentari, reprezentanți ai partidelor politice, revoluționari și conducerea Primăriei Piatra Neamț, prin cei doi viceprimari Aurelia Simionică și Adrian Grigoraș. De la manifestare nu au lipsit delegațiile venite de Chișinău, Orhei și Hliboca – Ucraina, orașe înfrățite cu Piatra Neamț.

”Sărbătorim astăzi un moment decisiv al istoriei poporului nostru, realizarea statului național unitar român, în anul 1918, atunci când, prin eforturile și sacrificiile a generații întregi, s-a înfăptuit Marea Unire. Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu România ca rezultat al voinţei tuturor românilor, ca rezultat al exercitării dreptului la autodeterminare. La 1 decembrie 1918 s-a împlinit idealul de veacuri  al celor uniţi în cuget şi în simţiri pe care versurile imnului naţional îi numeşte: pătrunşi la suflet de sfânta libertate, cei care au pus mai presus de orice idealul unei naţiuni.

Marea Unire a fost un exerciţiu al democraţiei reprezentative de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, care au decis unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, poate cel mai important al istoriei României. Omagiem astăzi şi memoria înaintaşilor noştri, români ce au realizat Marea Unire şi pe toţi aceia care şi-au dat viaţa pentru idealul unirii şi libertăţii. Avem datoria să ne unim forţele, să colaborăm astfel încât România să fie un stat puternic, respectat, iar performanţele din diferite domenii  prin care ne-am făcut şi ne facem remarcaţi peste hotare nu fac decât să demonstreze că suntem o ţară cu oameni extraordinari, muncitori şi devotaţi. Trebuie să promovăm simbolurile şi valorile noastre pentru că acestea ne asigură identitatea şi ne dau sentimentul că aparţinem acestor locuri. Ceea ce îmi doresc de Ziua Naţională a României este ca în fiecare zi să fim mai buni, patriotismul să fie un sentiment şi nu doar un cuvânt, iar noi toţi să spunem răspicat şi pretutindeni: sunt mândru că sunt român!

La mulți ani români! La mulți ani România!”, a declarat prefectul George Lazăr. (I. CĂLIN)

zi nat 2013 02

2 COMENTARII

  1. S-AU ADUNAT 4 MAIDANEZI LA ZIUA ROMANIEI NICI MACAR CEI PLATITI SA SE PREZINTE NU S-AU PREZENTAT CE SA MAI ZICI DE NEMTENI SUNT PREOCUPATI DE ZIUA DE MAINE ACESTI NEOCOMUNISTI LE-AU FURAT SI ZIUA NATIONALA TREBUE DOAR SA TE UITI CE SE INTAMPLA LA BUCURESTI SI ITI DAI SEAMA CA SUNTEM LA ZIUA NATIONALA A ROMANILOR . LA ANUL SARBATORIM ZIUA NATIONALA A BULIBASILOR CA DOAR SUNTEM IN TIGANIA CU ASA FRIPTURISTI NICI POPORUL PROST NU-L POTI PACALI CA S-AU PRINS CA PONTA LE FURA SI CACIULA DE ASTA NU SERBEAZA UNIREA RUSINE CONDUCERI USLLL.

Comments are closed.