0:00

”Victor Brauner și însoțitorii” va avea o lansare originală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* dialog cu poetul Emil Nicolae

– Emil, când îți vei lansa totuși ultima carte despre Victor Brauner, pentru că până acum ai vorbit despre ea pe ici pe colo, în trecere, cu diferite alte ocazii și foarte repede?

– E adevărat că n-am organizat încă o lansare după regulă a albumului ”Victor Brauner și însoțitorii”, apărut recent la Editura Hasefer din București. Iar motivul e foarte simplu: n-am dorit să transform aniversarea celor 110 ani de la nașterea artistului într-un pretext pentru popularizarea cărții mele, ci am vrut ca lucrurile să se petreacă invers, adică apariția cărții să fie un prilej pentru a vorbi despre Victor Brauner. Mie mi-a ajuns lansarea de la ultima ediție a Bookfest-ului…

– Nu cumva ești excesiv de modest, sau simulezi ipostaza asta?

– Despre modestie și prostie s-au spus destule, nu mai este cazul să adaug și eu ceva. Iată de câte ori am repetat deja ”eu” și ”mie”, încât modestia se exclude de la sine! Vorbind serios acum, mă gândesc la o ieșire la public pe tema acestei cărți, însă aș vrea să o fac altfel decât în mod obișnuit și nu m-am hotărât cum… În perspectivă, la toamnă, mă așteaptă o serie de ”prezentări” (nu lansări!) la câteva universități din țară, dar la Piatra Neamț – unde ”regia” depinde de mine – încă nu știu ce format va avea întâlnirea cu cititorii. Pentru că, în esență, asta aș vrea să fie: o întâlnire cu aceia care au reușit să citească volumul, ca să le aflu opinia, să primesc întrebări și eventuale critici.

– E o provocare?

– Nu, e doar nostalgia după o ”reuniune de lucru”, cu conținut, și încercarea de a evita încărcarea planului de ”sărbători” la care se dă cu var pe autori.

– Și de unde poate fi procurată cartea ta?

– Asta e o întrebare chiar foarte grea! Pentru că Haseferul stă prost la capitolul difuzare, situație la care se adaugă câteva enigme. Știu că tirajul a fost de 500 de exemplare. La Bookfest s-au vândut vreo 40. Eu am cumpărat 15 (pentru că, evident, nu-mi ajungeau cele 4 oferite ca drept de autor). Tot 40 au fost trimise aici pentru manifestarea care a avut loc la Sinagoga ”Baal Șem Tov” în urmă cu două săptămâni. Totuși, acum câteva zile m-a sunat șeful depozitului editurii ca să mă roage să-i pun deoparte 3-4 exemplare pentru ediția de la toamnă a târgului Librex. Am căutat pe Net și n-am găsit cartea la nici o librărie online din țară. În schimb am găsit-o la o librărie din Europa occidentală, la prețul de 31 euro! (tot acolo, albumul ”Victor Brauner – la izvoarele operei”, care a avut două prelungiri de tiraj din 2004 încoace, se vinde cu 51 euro). Iar eu, totdeauna, am primit drepturi de autor socotite la prețul minim de pe piața noastră și în lei, bineînțeles… Habar n-am ce înseamnă asta!

– Și atunci, despre ce vei discuta cu cititorii care nu găsesc cartea?

– Despre Victor Brauner, normal, deoarece aproape toate cele 22 de capitole au apărut mai întâi în presa locală și în revistele culturale. Presupun că oamenii interesați de subiect au pacurs textele respective. Apoi, unii dintre prietenii mei au primit exemplarele ”dedicate” și sper ca ei să fie criticii cei mai aplicați.

– Mai vreau să-mi spui un lucru: ai scris ”Victor Brauner şi însoţitorii” doar la Piatra Neamţ, pentru că ştiu că ai tot umblat pe urmele pictorului?

– Am umblat pentru documentare, dar cartea e scrisă (și chiar tehnoredactată) aici, cum s-a întâmplat cu toate cărțile pe care le-am publicat după revoluție.

– Mulțumesc și aștept să ne revedem la acea lansare ”altfel”, pe care ai promis-o.

A consemnat Nicolae SAVA

Articolul precedentUn joc de cărți, UE și mentalitatea românilor
Articolul următorComplexul Muzeal Neamț, tăiat la funcții

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.