muzeul cucuteni

Angajații Complexului Muzeal Neamț au primit o veste nu tocmai îmbucurătoare cu privire la reducerea numărului de posturi. Astfel, printr-o ordonanță de urgență, dată săptămâna trecută, Complexul Muzeal trebuie să renunțe la 22 de posturi. Deocamdată angajații nu au de ce să se teamă, doar că în acest fel conducerea complexului nu mai poate spera la noi angajări. Reducerea de personal se va face din schema statului de funcții, care oricum era blocat. „În momentul de față avem 24 de posturi vacante din care putem salva câteva. Am propus acest lucru către CJ Neamț. Este vorba de acele posturi unice care ar trebui să fie încadrate cu oameni ce pot contribui la buna activitate a instituției. Că vor fi 19 sau 22 de posturi, rămâne să vedem. Totul depinde de cum vor fi acceptate argumentele noastre. Eu le aveam vacante, erau blocate, dar acum le pierd de tot. Chiar dacă aș găsi om și finanțare eu nu am cum să le mai ocup. Din ele, 19 cu siguranță le pierd. Mai sunt 3 unice și două care, practic, sunt rezervate. Este postul meu de cercetare și a încă unui director adjunct. Acelea nu pot fi desființate”, a spus Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț

Despre celelalte 3 posturi, directorul Dumitroaia spune că unul este destinat pentru un șofer, unul pentru un îngrijitor la Curtea Domnească și cel de-al treilea pentru un post de cercetător la Muzeul de Științe Naturale, pe specialitatea Biologie. „În ´89 aveam 126 de posturi. În momentul acesta dacă pierdem 22 de posturi rămânem cu 87 de oameni care asigură activitatea pentru toate cele 16 unități muzeale subordonate. Este un patrimoniu imens. Sunt peste 350.000 de obiecte muzeale. Aproximativ 10% sunt obiecte de patrimoniu, clasate sau în curs de clasare, în Patrimoniul Cultural Național și 14 monumente istorice. În total sunt 22 de imobile care mai de care cu probleme, începând de la acoperiș și până la canalizare”, a adăugat Gheorghe Dumitroaia.

Pentru anul acesta Complexul Muzeal Neamț a primit 19 miliarde de lei vechi de la Consiliul Județean Neamț, sumă care reprezintă 70% din cheltuieli, urmând ca restul de 11 miliarde să fie asigurate din veniturile proprii. „Este puțin pentru că nu reușim decât să ne acoperim salariile și o mică parte din cheltuielile materiale. Există sprijin și voință din partea CJ, dar sunt și multe probleme. Începând de la protecția patrimoniului, pază, restaurare, conservare, reparații. Anul trecut Complexul Muzeal Neamț a realizat venituri de peste 9 miliarde de lei vechi”, a mai spus directorul Gheorghe Dumitroaia.

M. TEODOROF

Articolul precedent”Victor Brauner și însoțitorii” va avea o lansare originală
Articolul următorEPOCA DE PIATRA NEAMȚ: Metru cub à la Apa Serv

1 COMENTARIU

  1. Mai inspirati-va si din practica celor din vest,daca aceia stau si functioneaza numai din mila statului si a banilor publici este O.K. Dar daca au alte strategii si atrag publicul cu exponate cu adevarat de interes pentru oamenii obisnuiti,este cu totul altceva.Degeaba am in muzeu o oala de lut de care se intereseaza cei din America,dar este ignorata de publicul din tara,nu am realizat nimic,exponatul va ramane neproductiv economic desi este inevaluabil stiintific.

Comments are closed.