0:00

În perioada 14-17 noiembrie 2013, Consiliul Judeţean Neamţ a participat la cea de a XXX-a ediţie a Târgului de Turism al României, organizat în pavilionul expoziţional Romexpo, Bucureşti. Sub genericul „Vacanţă în Neamţ”, standul judeţulul a atras vizitatorii prin originalitate, prin mesajul transmis cu ajutorul fotografiilor şi filmelor care au rulat în permanenţă pe parcursul târgului şi, nu în ultimul rând, cu expoziţia de icoane pe lemn, sticlă şi frescă organizată în cadrul standului. O atracţie deosebită a fost şi demonstraţia pe viu de realizare a fragmentelor de frescă, aşa cum se pictează pe pereţii bisericilor, susţinută de pictorul nemţean Ciprian Istrate.
La această ediţie a târgului, în standul propriu CJ Neamţ vizitatorii au putut consulta oferta turistică ”Vacanţă în Neamţ”, concretizată într-o broşură ce conţine informaţii complete pentru patru trasee turistice în zona cu potenţialul turistic cel mai ridicat al judeţului, unde se poate petrece o frumoasă vacanţă de 4-5 zile. Turiştii au avut la dispoziție harta traseului cu obiectivele turistice incluse, lungimea acestuia, informaţii privind modalităţi de ajungere în punctele de plecare/sosire ale traseului şi la obiectivele de pe traseu, informaţii despre obiectivele turistice incluse, cu datele de contact, activităţi pentru timpul liber, evenimente la care poate participa, precum şi locaţiile de pe traseu unde poate înnopta.

„Vacanţă în Neamţ”,  la Târgul de Turism  al României, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Piatra Neamţ – Bălţăteşti – Târgu Neamţ

Traseul Piatra Neamţ – Bălţăteşti – Târgu Neamţ, unul dintre traseele turistice prezentate în cadrul Târgului de turism al României, la ediția desfășurată săptămâna trecută oferă celor interesaţi câteva obiective de bază: Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra Neamţ, Muzeul de Ştiinţele Naturii Piatra Neamţ, Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, Casa Memorială “Calistrat Hogaş”, Mănăstirea Almaş, Mănăstirea Horaiţa, Lacul Cuejdel, Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Agapia, Muzeul etnografic ”Nicolae Popa” din Târpeşti, Casa memorială “Ion Creangă” Humuleşti, Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ. Acest prim pachet turistic, pe lângă obiectivele care pot fi vizitate, oferă și o serie întreagă de activități pe care le poți petrece în vacanță: înnot, tenis, baschet, volei, handbal, role, skateboard, patinaj, spaţii de joacă pentru copii, terase, restaurante, grătare în aer liber în Ştrandul Piatra Neamţ, tratamente pentru afecţiuni reumatismale, posttraumatice, neurologice periferice, ginecologice şi asociate, cazare şi masă, inclusiv meniuri dietetice, în Staţiunea Bălţăteşti și escaladă în copaci, paintball, tir cu arcul, relaxare şi răgaz de o gustare la Activ Parc din comuna Negreşti, la 15 km de Piatra Neamţ.

Târgu Neamţ – Pipirig – Poiana Largului

De la Târgu Neamţ prin Pipirig spre Poiana Largului este un alt traseu propus turiștilor care vor să vină în județul Neamț. Cetatea Neamțului, Casa Memorială “Veronica Micle”, mănăstirile Secu, Sihăstria, Petru Vodă și rezervația de zimbri Dragoș Vodă sunt doar câteva dintre obiectivele cu care CJ Neamț și-a propus să atragă cât mai mulți vizitatori. Acestea nu au fost însă singurele atracții prezentate la Târgul de Turism. Pe lângă vizitarea mănăstirilor de pe acest traseu turiștii pot beneficia de cursuri de echitație, spectacole și concursuri ecvestre, agreement și turism ecvestru la Depozitul de Armăsari “Dumbrava”, din imediata apropiere a prașului Târgu Neamț. În parcarea de la poalele Cetăţii Neamţ poţi vedea cum se modelează chipuri după personaje populare, de către meşterul popular Ionela Lungu. Drumeţii pe traseele marcate din Parcul Natural Vânători Neamţ, înscrierea în programele turistice oferite de Direcţia de Administrare a Parcului Natural Vânători Neamţ. Poţi descifra tainele ţesutului sub îndrumarea meşterului popular Rodica Ciocârtău, la atelierul deschis la Pipirig.

Piatra Neamţ – Bicaz – Borca

Traseul Piatra Neamţ – Bicaz – Borca cuprinde Curtea şi Biserica Domnească din Piatra Neamţ, Muzeul de Etnografie Piatra Neamţ, Muzeul de Artă Piatra Neamţ, Mănăstirea Bistriţa, Lacul Vaduri, Lacul Pângăraţi, Mănăstirea Pângăraţi, Muzeul de artă “Iulia Hălăucescu”, Tarcău, Barajul şi Lacul Izvoru Muntelui și Biserica de lemn Cuvioasa Parascheva de la  Farcaşa. Și în ceea ce privește acest traseu turistic atracțiile sunt maxime.
Cursuri de echitaţie, călărie de agreement, plimbări de agrement cu trăsura la Baza Hipică ”Virgil Bărbuceanu” din Piatra Neamţ, plimbări cu telegondola, ski și croaziere pe lacul de la Bicaz – reprezintă doar o mică parte din ceea ce pot turiștii care aleg acest traseu, să aibă într-o vacanță de 4-5 zile.

„Vacanţă în Neamţ”,  la Târgul de Turism  al României, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cheile Bicazului-Bicaz-Durău

Al patrulea traseu propus este Cheile Bicazului-Bicaz-Durău şi include: Cheile Bicazului, Cheile Şugăului,  Biserică de lemn Bicazu Ardelean, Parcul Naţional Ceahlău, Muzeul de istorie şi etnografie Bicaz, Ruinele Palatului Cnejilor, Muzeul Sătesc din Ceahlău, Mănăstirea Durău. Ca și activități acest traseu propune, în special iubitorilor de munte, drumeţii pe trasee marcate în Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, popasuri la Bicazu Ardelean, Neagra, apoi Izvorul Muntelui şi Durău. Popas la Păstrăvăria Bistra din Bicazu Ardelean. Nu este de ocolit nici traseul care se poate face cu mașina, motocicleta sau bicicleta: te poţi abate 8 km din DN 15, la stânga înainte de a ajunge la Barajul din Bicaz, pentru a admira o privelişte impresionantă, de ansamblu, a Masivului Ceahlău şi a poposi la Cabana Izvoru Muntelui.

Vizitatori de seamă

Standul judeţului a fost vizitat de Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, de Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, Ambasadorii Mexicului şi Argentinei, de agenţii de turism şi centre de informare turistică şi numeroşi vizitatori. În continuare, Serviciul de turism din cadrul Consiliului Judeţean Neamţ îşi propune într-o primă etapă să contacteze cele 20 de agenţii de turism cu care a discutat în cadrul standului şi Centrele de informare turistică de la Suceava, Mediaş şi Sibiu pentru a stabili colaborări viitoare privind transmiterea către aceştia a ofertelor turistice şi a informaţiilor necesare pentru atragerea turiştilor în judeţul Neamţ. De fapt se doreşte ca informaţia să ajungă cât mai aproape de agenţiile de turism şi centrele de informare turistică, preconizând ca efectul să fie creşterea numărului de turişti în judeţul Neamţ. Ulterior se va proceda la extinderea colaborării şi cu alte agenţii şi centre de informare turistică din ţară, care vor accepta o colaborare cu administraţia publică nemţeană.

Invitaţie la Neamţ

”Turistule de pretutindeni, te invităm să vii pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, ale Neamţului, unde poţi să ai trăiri nemaiştiute până acum: să te ridici spre înalturi pe Muntele Sfânt – Ceahlăul, să fii stăpân pentru o clipă peste toată zarea şi să te încarci cu forţa şi vraja cuprinse în fiecare stâncă, să asculţi susurul apelor repezi care poartă legendele Bistriţei, prin munţi, dealuri şi podiş, să baţi la porţile Cetăţii Neamţ să-ţi deschidă urmaşii plăieşilor lui Ştefan, să afli tainele istoriei care se păstrează în memoria pământului, a documentelor şi a oamenilor locului, să-ţi găseşti tihna la mănăstiri şi biserici învăluite în aure de credinţă şi dangăt de clopot, să şezi cu noi la masă şi să te înfrupţi din bucatele moldoveneşti ce ţi le-am pregătit, să bem o carafă cu vin şi să depănăm poveşti la gura sobei. Oricâte locuri ai colindat şi orice oameni ai cunoscut, dacă vei poposi şi la Neamţ, vei vedea că a meritat osteneala”.

Irina CĂLIN

Articolul precedentVitalie Proca, extrădat în România
Articolul următorUn milion de români, cu salariu minim mai mare