„A fost duminică spre luni noaptea, vărul meu adormise, eu mă învârteam de pe o parte pe alta, parcă aveam o presimțire. Numai deodată am auzit clopotul la oi și am zis că ceva nu e în regulă. Am ieșit așa desculț, fără lumină, am mers pe lângă coșer, cu mâna goală. Nu știam ce-i și abia când am ajuns la 3 metri de el, am văzut că-i o matahală mai mare ca mine. M-am dus înapoi, mi-am luat cizmele și lanterna, s-a trezit și vărul meu, oile au rupt coșerul și-au luat-o la deal, ursul a luat o capră și-a plecat în vale. Au venit câinii și-am fugit după el, l-am hăituit, am strigat, câinii au sărit la el, până la urmă a lăsat capra și a plecat. Era ruptă la spate și la burtă. Am târât-o la rulotă s-o vadă comisia și să-mi poată face actele pentru despăgubire”.
Dumitrel Sava are stână de 7 ani în zona Ghenadia, din Ceahlău, într-un loc din care se vede lacul și priveliștea este deosebită, motiv pentru care se duc mulți turiști în zonă. Până acum n-a avut niciodată probleme cu ursul și tocmai de aceea atacul din noaptea de duminică spre luni (23 spre 24 iulie) l-a alarmat foarte tare. Și-a asumat riscul să urmărească ursul, pentru că știa foarte bine că, dacă ar fi apucat să mănânce din capră, ar fi asociat stâna cu locul în care se hrănește și ar fi venit din nou. Ieri, 25 iulie, comisia care constată paguba s-a întrunit și a stabilit că Dumitrel Sava trebuie să primească 400 de lei pentru capra sfârtecată. Omul este, însă, nemulțumit, și are de gând să facă demersuri atât la nivelul Ministerului Mediului, cât și acțiune în instanță.
„Lucrurile stau în felul următor”, a continuat Dumitrel Sava. „Urșii s-au înmulțit și legea îi protejează. La Izvorul Alb umblă unul de vreo 500 de kilograme. Eu, pe ăsta, l-am prins în lumina lanternei, dar n-am putut să-l cântăresc din ochi. Problema e că ursul vine cu tehnică. Face un pas, doi, stă, cercetează, ascultă. Pe urmă iar mai face un pas și când ajunge la coșer sare direct pe animalul care doarme, ca pisica pe șobolan. Îl rupe la burtă, ca să scoată intestinele , să fie mai ușor de cărat și pleacă cu el sub braț. Eu am la stână 26 de capre eligibile, pentru care primesc subvenție. Legea spune să ai minim 25, dacă ai 24 nu te califici. Dacă ar fi fost doar 25 și o mânca ursul, eu pierdeam subvenția, și așa acum sunt la limită. Cine-mi plătea mie? Oricum capra asta a evaluat-o comisia la 400 de lei, dar eu am pierdut și subvenția pentru ea. Am și câțiva berbeci cu certificat de origine, am dat 2.500 de lei pe bucată. Dacă-mi rupea unul din ăla ce făceam? Că nu mi-l evalua nimeni la prețul ăsta. În plus, stresul meu și faptul că de acum încolo o să fac planton noaptea, astea cine le plătește? Este o lege de pe vremea lui Ceaușescu, proastă fără de seamăn. Te obligă să pui parul de gâtul câinelui, ca să se lovească la picioare și să nu te poată apăra. Eu n-am văzut niciodată căprior mâncat de câine. Justificare asta este: să nu atace vânatul. Bine, eu am pus jujeu la câini, dar domnii de la Ministerul Mediului să vină în schimb și să pună jujeu la lup, la urs și la râs. Numai la astea 3 specii. Eu sunt cioban, dar am citit toate legile și când mi se face o nedreptate, mă duc la judecată. Am să trimit memoriu la minister, să știe și ministrul cum mă obligă legile dumnealui să mă lupt cu ursul, și am să fac și acțiune în instanță, pentru pretenții”.
Dumitrel Sava a auzit de faptul că, la precedentul atac al ursului, în zona Secu, s-a pus problema ca vânătorii sa facă manevre de împingere, adică să sperie ursul și să-l determine să plece în altă zonă. Făcând haz de necaz, ciobanul de la Ghenadia a spus că, în situația în care s-ar proceda astfel, ursul ar veni direct spre el. „Nu mi se pare corect, să dea lege domnul ministru ca fiecare stână să aibă 25 de capre, 100 de oi, 2 câini și un urs. Hai că fac față la unul, dar dacă mai împinge vreunul spre mine, m-au omorât”.
Cu referire strict la efectele atacului, dacă nu rămâne nicio urmă din animalul luat de urs, omul păgubit riscă să nu primească niciun ban, pentru că nu poate dovedi atacul. Este absolut necesar să aibă crotaliul „victimei” sau o bucată de blană, ceva. Un motiv în plus pentru oamenii care au stână să se lupte cu ursul. (C.M.)