0:00

În ciuda apelurilor făcute de pompieri, dar și de unii primari (de exemplu cel din Ștefan cel Mare, care a atras atenția asupra periculului extinderii unui incendiu de vegetație la gospodării), ”tradiția” incendierii câmpului pare greu de combătut. În acest week-end au avut loc 13 arderi de vegetație uscată care au afectat 16 hectare de teren. Au ars miriști în Budești Făurei, pe strada Primăverii și strada Cocorului din Roman, în Vad – Dragomirești, Chintinici – Roznov, Țibucanii de Jos, Sagna, Gura Văii-Girov, Bălănești -Bârgăuani, Soci- Ștefan cel Mare, strada Fermelor  din Piatra-Neamț, Buruienești-Doljești și comuna Filipești din Bacău.

”Tradiții” greu de combătut: flăcări pe 16 hectare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPompierii le reamintesc cetățenilor că ”arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei”. Până acum, însă, nu a fost aplicată nicio sancțiune, dintr-un motiv simplu: în general, când ajung la locul unui incendiu de vegetație, pompierii nu găsesc pe nimeni. Nu le rămâne decât să facă, din nou, apel către cetățeni:

  • Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!
  • Anual mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!
  • Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.
  • Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, #pompierii #nemțeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc). (C.M.)

Articolul precedentPremianţii concursului “Florile Ceahlăului” 2019
Articolul următorSecția Ortopedie a Spitalului Județean Neamț rămâne în 4 medici
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.