0:00

Tot mai puține accidente grave în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Numărul accidentelor rutiere cu urmări grave este, de la an la an, în continuă scădere, ceea ce face ca județul nostru să fie clasat, pozitiv, printre primele din țară. Potrivit statisticilor existente la Serviciul Poliției Rutiere Neamț, în perioada 2011-2013 numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu aproape 30 de procente. „Mă bucură să constat că, de la an la an, numărul evenimentelor rutiere are tendința de scădere. Așadar, în anul 2012, s-au înregistrat 254 accidente grave, cu 53 mai puține decât în 2011, soldate cu 57 de morți, cu nouă mai puțin față de aceeași perioadă a lui 2011. De asemenea, și numărul persoanelor rănite grav a fost de 250, cu 57 mai mic în 2012 față de anul precedent. Tendința se menține și în privința victimelor care au suferit răni ușoare. Astfel, la nivelul anului 2012 s-au înregistrat 88 de răniți ușor, față de 94, cât au fost în 2011. Cât priveste statisticile lui 2013, s-au înregistrat cu 35 de accidente rutiere grave mai puțin față de 2012, soldate  cu 54 de persoane decedate, 209 rănite grav și 86 rănite ușor”, precizează comisarul șef Cezar Asandei, șeful Serviciului Rutier Neamț.

Pietonii, principalii vinovați de producerea accidentelor

Cele mai multe evenimente rutiere cu urmări grave ale lui 2013 s-au produs din cauza pietonilor care traversează neregulamentar. În anul pe care l-am încheiat, 10 pietoni au plătit cu viața imprudența de a traversa aiurea, iar 30 au fost grav răniți. Pe locul al doilea în cazuistica accidentelor rutiere se situează neadaptarea vitezei la condițiile de drum și de trafic. Din această cauză s-au produs 39 de accidente grave, în urma cărora 10 persoane și-au pierdut viața, 44 au fost grav rănite, iar alte 19 au suferit răni ușoare.

Și abaterile comise de bicicliști au dus la 23 de accidente grave, soldate cu 6 morți, 17 răniți grav și un rănit ușor. Cele mai multe accidente petrecute în Neamț s-au produs din cauza conducătorilor auto cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, în majoritate bărbați. „Așa cum este cunoscut, femeile sunt, în general, mult mai prudente”, punctează șeful Serviciului Rutier Neamț.

Mai puține amenzi, de la an la an

Tendința descrescătoare se păstrează nu numai din punct de vedere al accidentelor rutiere cu urmări grave, ci și în ceea ce privește numărul sancțiunilor contravenționale aplicate de polițiștii de la rutieră. „Dacă în 2011, pe raza județului Neamț, au fost aplicate 98 de mii de asemenea sancțiuni, numărul lor a scăzut la 78 de mii în 2012 și 72 de mii în cursul anului trecut”, mai spune comisarul șef Cezar Asandei, care precizează, totuși, că a crescut numărul amenzilor aplicate pietonilor și șoferilor care calcă prea mult pedala de accelerație. Oricum, cifrele ultimilor ani îi dau speranțe șefului poliției rutiere. „Mi-aș dori ca, în momentul în care vom face bilanțul anului pe care tocmai l-am început, numărul evenimentelor rutiere să fie și mai scăzut. Cetățenii trebuie să înțeleagă că polițiștii sunt în stradă pentru a-i ajuta, nu pentru a-i amenda, și că noi acționăm în raport cu abaterile pe care le constatăm”, conchide comisarul șef Cezar Asandei.

Alex SÎRBU

Articolul precedentUnde-i lege, nu-i tocmeală!
Articolul următorManifestări eminesciene