0:00

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a lansat o campania de conștientizare și informare a tinerilor din sistemul de protecție specială despre drepturile de care pot beneficia și obligațiile ce le revin la majorat. Acțiunea a avut loc pe 22 septembrie, de la ora 13.30, în sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț, cu participarea tinerilor de peste 17 ani din sistemul de protecție din Neamț.

Tinerii din sistemul de protecție socială consiliați despre drepturi și obligații, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Salutăm inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse de a lansa campania națională prin care să informăm și să conștientizăm adolescenții din sistemul de protecție cu privire la drepturile pe care le au conform legislației în vigoare, dar și la responsabilitățile ce le revin odată cu părăsirea sistemului de protecție. La nivelul instituției noastre, organizăm periodic astfel de sesiuni de informare cu tinerii, dar faptul că acum acționăm concertat, interinstituțional, ne permite să creăm cadrul favorabil unor discuții ample, cu informații relevante care să răspundă tuturor întrebărilor copiilor. Un mare avantaj îl constituie și informațiile privind prevenirea unor comportamente nocive sau de risc în rândul tinerilor. Cu toții ne dorim ca tinerii și copiii să fie în siguranță și să fie corect informați, astfel încât să poată lua cele mai bune decizii  pentru viitorul lor“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Tinerii din sistemul de protecție socială consiliați despre drepturi și obligații, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDupă împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii pot opta pentru menținerea măsurii de protecție, până la 26 de ani, dacă continuă studiile la zi. Vor beneficia de alocație de stat, locuri speciale la admitere la facultățile de stat cu cazare gratuită în cămine, bursă socială. Dacă nu continuă studiile și nu revin în familie, pot cere menținerea măsurii de protecție pentru încă maximum 2 ani, dar în acest timp trebuie să-și găsească serviciu.

Tinerii din sistemul de protecție socială consiliați despre drepturi și obligații, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO altă opțiune este părăsirea sistemului de protecție, caz în care beneficiază de o indemnizație unică de 9.000 de lei și primesc banii pe care îi au în contul deschis pe numele lor, „Junior Centenar“- adică 1.800 de lei/an, în funcție de vârstă și de momentul deschiderii contului. Ei au dreptul la o indemnizație lunară în valoare de 2.871 de lei net, bani pe care îi vor primi până la 26 de ani în cazul în care continuă studiile sau muncesc. Acești bani se vor adăuga salariului lor, indiferent de valoarea acestuia. Tinerii vor fi sprijiniți să obțină o locuință socială sau pot fi găzduiți o vreme în apartamentul pus la dispoziție de DGASPC Neamț. Odată exprimată opțiunea pentru încetarea măsurii de protecție specială, stabilirea unei noi măsuri de protecție nu mai este posibilă și tinerii nu mai pot reveni în cadrul sistemului.

Tinerii din sistemul de protecție socială consiliați despre drepturi și obligații, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMamele minore au dreptul la alocație de stat, ajutor pentru susținerea familiei, tichet social pentru nou-născuți de 2.000 lei pentru fiecare copil, indemnizație pentru creșterea copilului. Pentru asta e necesar ca în ultimul an premergător nașterii să fi urmat cursurile la zi ale unei forme de învățământ. Dacă minora gravidă sau mamă nu are sprijinul familiei poate beneficia de serviciile unui centru maternal unde va fi primi găzduire, asistență, consiliere și sprijin ca să își continue studiile sau să își găsească un loc de muncă. (G.S.)

Articolul precedentDispar dascălii. Materii importante predate de profesori necalificați
Articolul următorActualizare. Șoc la Vaslui. Percheziții la domiciliul lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.