0:00

Actualizare. Șoc la Vaslui. Percheziții la domiciliul lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiActualizare: Comunicatul DNA cu privire la acuzațiile care i se aduc lui Dumitru Buzatu îl puteți citi mai jos.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

În cadrul aceluiași comunicat DNA menționează că va cere instanței (Tribunalul Vaslui) arestarea preventivă a președintelui Consiliului Județean Vaslui pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție la acest caz”, menționează DNA.

Actualizare. Perchezițiile la vila președintelui CJ Vaslui, din localitatea Ștefan cel Mare, au durat până în jurul orei 03:00, moment în care Dumitru Buzatu a fost urcat într-o mașină a anchetatorilor fiind dus la DNA Iași pentru audieri. Reporterii prezenți la fața locului l-au întrebat ce s-a întâmplat, iar Buzatu a răspuns sec: „Veți vedea, nu facem discuții aici”, potrivit presei locale. Se pare că banii cu titlu de mită ar fi fost dați de un afacerist pentru continuarea lucrărilor la drumul strategic Bârlad-Laza-Codăești, valoarea totală de execuție fiind de aproximativ 220.000.000 lei. Pe parcursul zilei de azi este de așteptat ca DNA să emită un comunicat referitor la acest caz.

Actualizare. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a postat pe pagina sa de socializare, că mâine va cere excluderea din partid a lui  Dumitru Buzatu, ceea ce înseamnă că actualul prim ministru știe exact despre ce este vorba și încearcă să limiteze daunele pentru partid.

Știre inițială: Liderul PSD și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu ar fi intrat în colimatorul DNA, informează, pe surse judiciare, presa centrală.

Conform acestor surse, Dumitru Buzatu ar fi fost prins în flagrant chiar în această seară, 22 septembrie, când ar fi primit mită 1,25 milioane de lei pentru acordarea unui contract.

Dumitru Buzatu este la al treilea mandat la șefia Consiliului Județean Vaslui.

Vom reveni cu amănunte.

Cine este Dumitru Buzatu, omul care a condus cu mână de fier județul Vaslui

Dumitru Buzatu ocupa funcția de președinte a Consiliului Județean Vaslui. Este un membru PSD cu o experiență politică vastă, toată acumulată în cadrul acestui partid. A câștigat primul său mandat de deputat în 1992 pe listele PDSR, reușind să își mențină funcția și în următoarele două alegeri. Începând din 2004 și până în 2012 a fost vice-președinte al Consiliului Județean Vaslui. În 2012 a câștigat funcția de președinte, în care a rămas și după alegerile locale din 2016, după ce a primit 26 de voturi din totalul celor 33 de consilieri județeni. (sursă: https://adevarul.ro/locale/vaslui/dumitru-buzatu-reales-presedinte-cj-vaslui-consilierii-judeteni-ales-singur-vicepresedinte-1_576e5b165ab6550cb846d471/index.html).

Dumitru Buzatu s-a făcut remarcat ca un susținător al lui Liviu Dragnea. A stârnit controverse majore prin declarațiile sale foarte dure în legătură cu acțiunile protestatarilor care manifestau împotriva celebrei ordonanțe 13, Buzatu declara: „Spre deosebire de președintele Liviu Dragnea, eu fac parte din aripa talibană a PSD și nu mă interesează nici măcar 100.000 de răgălii adunate de undeva. Mi-a fost foarte ușor să-i recunosc după răgetele pe care le scot”. (sursă: https://www.curentul.info/actualitate/jenica-rusu-nu-am-avut-relatii-sexuale-cu-doamna-senator-gabriela-cretu-sotia-presedintelui-psd-si-al-cj-vaslui-dumitru-buzatu/). De asemenea, președintele CJ Vaslui se plângea și de situația din propriul partid, acuzând că e „democrație în unele puncte chiar excesivă în PSD” (sursă: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23228292-dumitru-buzatu-psd-democratie-unele-puncte-chiar-excesiva.htm).

Succesul politic pare să fie o trăsătură a familiei Buzatu. Soția acestuia este senatoarea Gabriela Crețu, parlamentar PSD din 2004 și până în prezent, în timp ce fiul său a fost numit în 2018 secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului. (sursă: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/reactia-lui-dumitru-buzatu-dupa-ce-fiul-sau-a-fost-numit-secretar-de-stat-891906).

În luna martie, 2015, procurori din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Iași au descins la sediul CJ Vaslui și la Centrul de Afaceri Vaslui, instituție aflată în subordinea CJ Vaslui și condusă, la acea vreme, de fiul lui Dumitru Buzatu, Tudor. Procurorii au anunțat că cercetează două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiune de corupție. Peste 40 de saci de documente au fost ridicate. Nu se mai cunosc detalii despre această investigație. (Sursă: https://adevarul.ro/locale/vaslui/cand-dna-batut-poarta-mosierului-psd-vaslui-dumitru-buzatu-printisorul-sau-stapanii-absoluti-celui-mai-sarca-judet-romaniei-1_55eeadd0f5eaafab2c61fc98/index.html, https://adevarul.ro/locale/vaslui/dna-descins-consiliul-judetean-vaslui-suspiciuni-fraude-fonduri-europene-1_55ee7879f5eaafab2c5ffef5/index.html). Suspiciuni în cazul lui Dumitru Buzatu au mai existat și în 2011, când se credea că există o legătură între el și fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, Remus Mitrea, care a fost condamnat pentru luare de mită în valoare de 1,5 milioane lei. (https://adevarul.ro/locale/vaslui/cand-dna-batut-poarta-mosierului-psd-vaslui-dumitru-buzatu-printisorul-sau-stapanii-absoluti-celui-mai-sarca-judet-romaniei-1_55eeadd0f5eaafab2c61fc98/index.html).

În ciuda suspiciunilor ce planează în jurul său, Dumitru Buzatu nu a ajuns până acum niciodată în instanță. Pare însă a fi clar că perioada sa îndelungată ca funcționar public i-a asigurat venituri considerabile. Conform unei investigații făcute în anul 2017 de către Jurnalul Național, Dumitru Buzatu ar fi avut la acea vreme 8 terenuri în patrimoniu, dintre care cinci agricole și unul intravilan. Ar fi deținut, de asemenea: un apartament, o casă de locuit, un spațiu comercial, o barcă de pescuit cu motor, 2 mașini și 61.000 de lei în conturi bancare. (sursă: https://www.b1.ro/stiri/politica/averile-jupanilor-judeteni-202284.html).

Dumitru Buzatu este acum privit ca baronul de Vaslui, cea mai puternică persoană a județului care, în ciuda declarațiilor uneori neinspirate și a suspiciunilor ce planează privind averea sa, a condus cu mână de fier.

V.B.

Articolul precedentTinerii din sistemul de protecție socială consiliați despre drepturi și obligații
Articolul următorVerificări la magazinele și localurile din proximitatea școlilor
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

5 COMENTARII

  1. Inteligent om…in rest,murdar caracter, arogant,misogin,fara milă.Toată familia este băgată în politică,putrezi de bogati

  2. Mai duca_se naibii de jigodii !!. De zeci de ani se instalează în diverse funcții doar pentru a controla absolut jaful din bani publici!!!!
    Sunt foarte multi membrii de partid care ,datorita acestor ,,șacali” politruci și nehaliti, nu sunt lăsați și sprijiniți pentru a ieși din umbra acestor hiene!!!

  3. O scursura politruc care s_a hrănit și a prădat cu tot familionul (…haita) din banul public. Tipic organizației criminale PSD!!!
    Nici celelalte partide nu sunt mai presus de acest stigmat!!!

Comentariile sunt închise.