0:00

DGASPC Neamț anunță: facilități pentru persoanele cu dizabilități, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎntr-un comunicat de presă DGASPC Neamț scoate în evidență care sunt facilitățile de care beneficiază persoanele cu nevoi speciale. O modificare a acestor beneficii a avut loc începând cu 1 martie. Există mai multe categorii de încadrare, persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu.

Persoanele cu handicap grav, indiferent de venituri vor primi o indemnizație lunară în valoare de 463 lei și un buget personal complementar lunar de 199 lei. Cele încadrate cu deficiență „grav-cu asistent personal”, există posibilitatea de a primi o indemnizație de însoțitor în valoare de 2086 lei sau de a angaja un asistent personal. În plus, aceste persoane beneficiază de gratuitatea transportului interurban și urban sau posibilitatea decontării carburantului în cuantum de 1500 lei.

Cei încadrați cu handicap accentuat primesc o indemnizație lunară de 350 lei, indiferent de venituri și un buget personal complementar lunar de 146 lei. Transportul interurban și urban este, de asemenea, gratuit pentru un număr specific de călătorii pe an calendaristic.
Persoanele adulte cu handicap mediu vor primi un buget personal complementar lunar de 80 lei, indiferent de venituri.

În plus față de beneficiile financiare, persoanele cu dizabilități și reprezentanții acestora mai pot avea facilități, cum ar fi:

  • Însoțitorii adulților cu handicap auditiv și mintal accentuat, precum și asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat, pot beneficia de facilități de transport pe baza anchetei sociale.
  • La cerere, persoanele cu handicap sau reprezentanții lor legali pot obține un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare din locurile publice special amenajate.
  • Cardul european pentru dizabilitate, acest document oferă acces gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.
  • Disability card este similar cu cardul european pentru dizabilitate, acest document oferind acces gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber în limita locurilor disponibile în România.
  • Persoanele cu dizabilități pot beneficia de scutirea de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale în baza rovinietei.
  • Au acces la credite cu dobândă suportată din bugetul de stat.

Denisa Popa

Articolul precedentANM avertizează: temperaturi scăzute până la finalul săptămânii
Articolul următorFraudă de 160.000 de euro cu fonduri pentru ocuparea forței de muncă: Parchetului European anunță percheziții
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.