0:00

Catalizator și declanșator al schimbării produse la cel mai înalt nivel a Ligii Profesioniste de Fotbal, președintele de onoare al Ceahlăului, Gheorghe Ștefan, nu s-a mulțumit doar să salute îndepărtarea lui Dumitru Dragomir. El a recomandat și înlocuirea funcționarilor din cadrul forului, care nu au servit corespunzător interesele fotbalului profesionist din România. Cu alte cuvinte, a observatorilor și a celor care au greșit de-a lungul timpului, favorizând o echipă, sau alta din fotbalul românesc.

Vrea ”primenirea” observatorilor

Implicat în campania de schimbare a lui Dumitru Dragomir și invocând transparența decizională, Gheorghe Ștefan, preșe-dintele de onoare al Ceahlăului îi vrea dați la o parte și pe observatorii Ligii profesioniste de Fotbal. “Este normal, pentru că Mircea Sandu a înțeles că este momentul să se retragă și trebuia ca și Dragomir să înțeleagă lucrul ăsta. Nu am nimic personal cu dânsul, dar când vine cineva cu un suflu nou, schimbarea trebuie să fie generală și cred că o să fie benefică pentru fotbalul românesc. Eu aș face o selecție, o analiză a activității lor (a func-ționarilor din cadrul LPF, n.r.) şi, dacă se de-monstrează că unii dintre ei nu au respectat statutul și regulamentele și au încălcat și legile bunei-cuvințe, atunci trebuie regândit și revăzut tot corpul observatorilor. Nu cred că toți observatorii de la Ligă nu ar fi competenți sau morali, dar în caz contrar ar trebui făcută o primenire”, a declarat Gheorghe Ștefan.
În ceea ce privește priveste succesiunea la șefia FFF, cursa în care ”s-a aruncat” până cum doar Gică Popescu, președintele de onoare al grupării nemțene a spus: “Nu este candidat unic. Este o propunere în momentul de față, dar mai pot să apară și alți jucători. Aici conteaza în primul rând să fii bun manager, nu contează să fi fost jucător“.

Pițurcă, rău, dar bun

Gheorghe Ștefan s-a pronunțat și față de hotărârea pe care trebuie s-o ia Victor Pițurcă de a rămâne, sau nu, pe banca tehnică a echipei naționale, după ce România a ratat calificarea la Cupa Mondială. “Pițurcă este un antrenor bun, dar când ratezi un obiectiv, trebuie să-ți dea de gândit și cred că și el se gândește ce trebuie să facă. Dar, poziția lui contează, pentru că el a spus de la început că are ca obiectiv calificarea la EURO 2016. Eu nu pot să spun dacă e bine sau rău, dar întotdeauna când ratezi un obiectiv, trebuie să te gândești dacă poți să continui sau nu, ori dacă ești în stare să atingi obiectivul propus. Decizia este a lui Pițurcă. Trebuie să spunem că Pițurcă are două calificări anterioare. Până la urmă, ne-a dus la baraj, într-o grupă cu Olanda, Turcia, Ungaria. Nu era ușor. Dacă ne ducea și la Rio era foarte bine, dar știți cum e, în jocurile de baraj depinzi de șanse“, a explicat Ștefan.

Dragomir ”recomandat” șef la FRF

Ștefan crede că Dumitru Dragomir poate fi util fotbalului românesc, chiar dacă a propus acordarea unei sume compensatorii aces-tuia, după ce nu a mai fost ales șeful LPF. ”Nu am fost pornit împotriva lui Dragomir, am spus că trebuie să vină cineva cu o gândire nouă, cu proiecte noi. Şi eu am al treilea mandat la Primărie şi am jurat că nu mai candidez. Trei mandate sunt suficiente. Dacă vine cineva nou este benefic. L-aş susţine pe Dragomir la preşedinţia FRF, eu zic că e un competitor bun, are valoarea lui şi poate acolo ar fi altceva. La Ligă eu consider că Gino Iorgulescu are relaţii pe plan internaţional şi poate să ajute fotbalul românesc în sensul ăsta. Şi are şi susţinerea politicului, care poate să ia nişte măsuri în favoarea sportului”, a spus Gheorghe Ştefan. Întrebat dacă e adevărat că Gino Iorgulescu ar fi avut legături cu membrii “cooperativei” în anii ’90, Ştefan a spus: “Astea sunt prescrise. Dar când a existat cooperativă? Eu nu-mi aduc aminte. S-au prescris vorbele de atunci”.

Prima măsură a lui Gino Iorgulescu

În aceste zile se discută la LPF posibilitatea ca primele două  etape ale returului, programate în decembrie 2013, să fie amânate pentru anul viitor.
Ar putea fi prima decizie importantă luată de LPF, după ce în funcţia de preşedinte a fost instalat Gino Iorgulescu. Iniţial, etapele 18 şi 19 fuseseră programate mai devreme pentru a permite echipei naţionale să se pregătească, în eventualitatea în care se califica la Campionatul Mondial.
Steaua trebuia să o întâlnească la Piatra Neamț pe Ceahlăul, pe 11 decembrie, iar pe 18 decembrie nemţenii ar fi trebuit să joace returul cu Astra.
Însă, roş-albaştrii au pe 22 decembrie şi o restanţă, tot cu Astra, programată încă de luna trecută. În cazul în care LPF va decide amânarea celor două etape din retur, atunci există posibilitatea ca restanţa Stelei cu Astra să se joace imediat după jocul cu Chelsea, din Champions League, fie să se amâne pentru februarie 2014, iar, astfel, liderul scapă pe finalul acestui an de meciurile care puteau să o detroneze: cele cu Astra și Ceahlăul.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentDerby la juniori I
Articolul următorEvocare Monica Lovinescu