Curtea Constituţională a României (CCR) a decis astăzi, 13 mai, că OUG 21/2004, prin care se va reglementa starea de alertă după data de 15 mai, este constituţională.

„Cu unanimitate de voturi, a respins excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 2 lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, precizează CCR.

Prevederea respectivă este formulată astfel: „starea de alerta – se declară potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă”.

Starea de alertă e constituţională, dar restricţiile trebuie impuse prin lege, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCCR a mai decis că „dispozițiile art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale”.

În aceste condiţii, CCR „a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art. 115 alin. (6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului”. Comunicatul CCR:

curtea constitutionala 13 mai
(M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentDe la debutul epidemiei, s-au raportat 3.317 îmbolnăviri în Suceava, 785 în Neamţ şi 632 în Botoşani
Articolul următorNeamț: 9 oameni vindecați COVID vor să doneze plasmă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.