0:00

  Noi reguli la plata cu numerar dacă vrea Curtea Constituțională, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPotrivit unui act normativ pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, persoanele fizice vor putea cheltui în magazine, în numerar, cel mult 5.000 de lei. Pentru ceea ce depăşeşte această sumă vor trebui să folosească cardul. Nici firmele nu vor mai putea face tranzacții cash între ele mai mari de 1.000 de lei, în ideea de a reduce situaţiile în care nu se emit facturi și se încasează bani la negru.

Noile reguli ar urma să se aplice din ianuarie 2024, iar plafonul de 5.000 de lei pentru persoanele fizice urmează să scadă la jumătate din ianuarie 2025, când vor fi acceptate plăți cash de cel mult 2.500 de lei.

Va exista o limită și pentru plățile între două persoane fizice, tot ceea ce depășește 10.000 de lei, va trebui să se facă obligatoriu prin transfer bancar. La fel, din 2025, suma scade la 5.000 de lei.

Plafoanele sunt mult mai reduse însă pentru tranzacțiile între firme, acolo unde se consideră că se face evaziune fiscală. Plățile în numerar vor fi de doar 1.000 de lei, cu anumite excepții. Pentru un magazin mic, care se aprovizionează în sistemul cash&carry, limita pentru plăți numerar este de maximum 2.000 de lei. Pentru toate aceste situații, proiectul interzice fracționarea plăților.

În plus, firmele nu vor mai avea voie să aibă la finalul zilei în casierie mai mult de 50.000 de lei , autoritățile pot confisca 25% din suma ce despășește această limită.

În legislația actuală, plafoanele pentru plățile efectuate cu numerar sunt de până la 10.000 de lei, iar persoanele care vor să depună sume de peste 10.000 de euro numerar în bănci, trebuie să dea o declarație în care să spună care este sursa banilor și chiar să demonstreze cu documente.

Deocamdată proiectul pe care guvernul și-a asumat răspunderea este blocat la Curtea Constituțională.

A.C.

 

Articolul precedentPistolar de Sebeș prins de Poliția Locală din Târgu Neamț
Articolul următorUltima grijă a Poliţiei Locale Piatra Neamţ: Amenzi de până la 500 de lei dacă hrăniţi câini, pisici sau porumbei!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.