0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B : Viitorul București-Ceahlăul 3-2

Prima înfrângere în retur

Meciul s-a desfășurat în sala Dinamo din capitală. După un șir de victorii, echipa Ceahlăul a fost nevoită să părăsească terenul învinsă, în penultimul său meci din acest campionat. Cauzele, după explicaţia antrenoarei Maria Săvinescu (foto) se datoresc oboselii de care a dat dovadă echipa în acest meci, faptului că jucătoarea Ana Gheorghe este scutită medical de eforturi și, poate, convingerii că indiferent de rezultatul direct al meciului, echipa este virtual promovată în divizia A. În acest meci s-au evidenţiat jucătoarele: Albiș (venită de curând din Polonia) și Zota. (E. Bucureșteanu-Ceahlăul, miercuri 24 aprilie 1968)

Etapa întâi a campionatului Judeţean de calificare

Duminică s-a desfășurat la Piatra Neamţ și Târgu Neamţ prima etapă a CJ de calificare la volei. S-au impus SSE Piatra Neamţ (3-2) și Progresul Tg. Neamţ (3-1), în dauna oaspetelor Viitorul Săvinești și Laminorul Roman. (Ceahlăul, miercuri, 8 mai 1968)

ORIENTARE TURISTICĂ

Concurs de orientare turistică la Piatra Neamţ

Zilele trecute s-a deschis sezonul sportiv de orientare turistică prin organizarea competiţiei intitulată Cupa Voinţa. La întreceri au participat 8 echipe de băieţi și 5 de fete de la AS Bistriţa-Stejarul, Sănătatea Bisericani, Avântul-Fabrica Bistriţa din Piatra Neamţ, Şcoala Profesională Auto și de la Voinţa Piatra Neamţ. Tema concursului stabilită pentru a fi rezolvată în porţiunea dealurilor Cârlomamul și Cozla, pe un traseu de 900 de metri, cu o diferenţă de nivel de 350 de metri și atingerea unui număr de 12 posturi de control materializate, precum și a unui număr de 3 staţii gradul 2, a impus concurenţilor cunoștinţe de folosire a hărţilor la scară, precum și de utilizarea busolei, îmbinate cu o bună pregătire fizică. La băieţi, primul loc a fost ocupat de Voinţa Piatra Neamţ (Vasile Lupei, Nicolae Cumpătă și Victor Iftimie), pe locul 2 s-a situat Şcoala Profesională Auto, iar pe trei Avântul-Fabrica Bistriţa. La fete, pe primele două locuri ale clasamentului s-au situat Sănătatea Bisericani (Veronica Moldoveanu și Ioana Bistriceanu) și AS Voinţa Piatra Neamţ. (Corneliu Nemţeanu, Ceahlăul, joi, 25 aprilie 1968)

Orientare turistică-Cupa 1 Mai

Duminică dimineaţa, cerul însorit a însoţit grupul de sportivi pe minunatul traseu primăvăratec al porţiunii Valea Viei și dealul Cozla din Piatra Neamţ. Aici a fost stabilită de organizatori desfășurarea concursului de orintare turistică la care au participat sportivi de la Liceul Petru Rareș, Şcoala Profesională Auto, Fabrica Bistriţa, Sanatoriul Bisericani și AS Voinţa Piatra Neamţ.

Rezultate-masculin: 1. Vasile Mocanu (Fabrica Bistriţa) 2. Toderică Vasile (Voinţa Piatra Neamţ) 3. Ion Preda (Liceul Petru Rareș);

feminin: 1. Elena Bărbieru (Liceul Petru Rareș) 2. Viorica Moldovanu (Sanatoriul Bisericani) 3. Maria Aioanei (Voinţa Piatra Neamţ). (Ceahlăul, joi, 25 aprilie 1968)

FOTBAL

Juniori

În deschidere, la jocul de categoria B, disputat recent între Ceahlăul și CFR Pașcani, a avut loc meciul de juniori dintre Ceahlăul și Bradul Roznov. Scor final 5-2 pentru Ceahlăul. Au marcat Scurtu (2), Ciocan, Terterici, Ciocârlan, respectiv Moraru. Comisia de selecţie din cadrul FRF a selecţionat pentru lotul naţional pe Niţă și Ciobanu. Începând cu ziua de 16 aprilie, antrenorul Mircea Creţu a preluat pregătirile echipei de juniori de la CS Ceahlăul.

Început de bun augur

În cadrul Campionatului Republican al Şcolilor Profesionale (etapa pe zonă) s-a disputat la Piatra Neamţ meciul de fotbal între Grup Şcolar Forestier Piatra Neamţ și Grup Şcolar Forestier Suceava. Scor final, 3-2 pentru echipa din Piatra Neamţ. Popa a înscris pentru localnici în minutele 40, 43 și 49. Formaţia învingătoare: Mitric-Ilie, Bârla, Mocaniţa, Bloju, Vieru, I. Ursache, Ţugui, Popa, Aldea, V. Ursache.

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul-Portul Constanţa 1-0

Reviriment pentru 70 de minute

70 de minute Ceahlăul a demonstrat un joc foarte bun sub toate aspectele: clarviziune și orientare tactică, combinaţii simple și derutante, schimbări ale jocului de pe o parte pe alta, alternări de ritm, regrupări sigure în atac și apărare. Golul s-a înscris în minutul 42. La o centrare (norocoasă) a lui Iatan, mingea este scoasă în teren de portar și apărătorii constănţeni. Pătrașcu, care a urmărit atent șutează în colţul lung și înscrie. Şi acum notele: Mitrofan 8, Iatan 8, Gheorghe 6, Zaharia 6, Zamfirescu 8, Seceleanu 6, Onica 7, Negustoru 5, Meder 9, Olteanu 7, Pătrașcu 9 și Codreanu 4.

Confidenţe și adnotări

* După jocul de la Rm. Vâlcea, inginerul Pătrașcu a promis că se va lăsa de fotbal dacă nu dă gol cu Portul. Se vede treaba că de-abia de acum se apucă serios de el.

* Codreanu a fost văzut sâmbătă consumând băuturi alcoolice. Până când e tolerat acest jucător “certat” cu disciplina sportivă și fără nici un pic de simţ de răspundere?

* Iencsi nu înţelege că în perioada de refacere după accidentul de la București trebuie să ducă o viaţă sportivă exemplară. Ce face în timpul liber?

* Aurel Gheorghe va trebui să-și vadă de joc în teren și să lase “comentariile“ purtate cu publicul pietrean. (Traian Coman, metodist CJEFS Neamţ-Ceahlăul, sâmbătă, 4 mai 1968)

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B-La Moreni, un joc ieșit din nota comună

Ceahlăul a jucat deconectat, a reușit să construiască unele faze adevărate de fotbal, fazele de gol alternând când la o poartă, când la alta. Golurile pietrenilor au fost marcate de Pătrașcu și Meder. Alături de ei s-au mai evidenţiat Iatan și Zaharia. (Ceahlăul, marţi, 7 mai 1968)

Victoria Roman-Poli Galaţi 0-0

Victoria mai are în faţă doar… barajul

Jucătorii și suporterii se gândesc la… baraj.

Bârgăoanu: “Consider că trebuie să ne spunem cuvântul la baraj”.

Nestorovici: “Va trebui să acordăm toată atenţia barajului pentru a rămâne în B”.

Clasament

1. Poli Iași     22   12  4  6  28-16   28 puncte

………………………………………………..

5. Ceahlăul   22   11  2  9   25-23   24 puncte

…………………………………………………..

14. Victoria    22   6   3  13  18-29  15 puncte

Fotbal, Campionatul interjudeţean

Unirea Roman-Constructorul 1-0(1-0)

Deși a învins la limită, formaţia romașcană și-a sporit șansele de a cuceri un loc între cele 4 echipe care vor promova în divizia C. În minutul 44, la un corner bine executat de Păduraru, Sârcu 1 reușește să înscrie unicul gol. Alte rezultate:

Celuloza Piatra Neamţ-Ştiinţa Bacău 1-0

Gloria Zemeș-Bradul Roznov 3-2

Progresul Gheorghe Gheorghiu-Dej-Cimentul Bicaz 5-1

Clasament: 2. Cimentul 27 puncte; 5. Unirea Roman 25 puncte; 8. Bradul Roznov 22 puncte; 10. Celuloza Piatra Neamţ 20 puncte;12. Constructorul Piatra Neamţ 15 puncte.

RUGBY

Dorim ca rugby-ul să câstige noi simpatizanţi

* convorbire cu medicul Jan Costescu, antrenorul echipei Viitorul Săvinești

Cu vreo 7-8 ani în urmă, un grup de sportivi entuziaști punea bazele unei echipe de rugby. Printre ei se afla și cunoscutul jucător de divizie A, medicul Jan Costescu. Echipa a activat câţiva ani repurtând uneori succese de prestigiu. Dar a venit și vremea unor insuccese. Şi apoi s-a luat hotărârea desfiinţării echipei. Anii au trecut… În acest răstimp, foștii jucători s-au risipit care încotro. Cu vreo câteva luni în urmă, unul dintre foștii jucători – Constantin Rusu – a luat iniţiativa reînfiinţării echipei.

– Ce lot aţi reușit să alcătuiţi?

– Jan Costescu: Alături de cei “bătrâni” ca Molnar, Chioaru, Plăcintă, Baroi 1, Rusu, Gavrilescu, Neacșu, Matache, Ilioaia, Drângu, Pralea și Lazăr, în rândul nostru au mai intrat și alţi tineri dornici ca: Bintea, Filip, Sfrija, Susnea, Reti, Bucur, Gura, Ignat, Ifrim și Baroi 2.

– Cum aţi izbutit să renașteţi?

– Jan Costescu: Am găsit multă înţelegere și sprijin la CJEFS Neamţ și la conducerea AS Viitorul Săvinești. Echipa a fost reînfiinţată însă cu următoarele condiţii: să nu mai aparţinem de fosta noastră mamă vitregă-CS Ceahlăul-și să nu folosim terenul 1 Mai decât la… zile mari.

– Ce trebuie făcut ca echipa să capete vigoare și să obţină rezultate bune?

– Jan Costescu: Am dori să fim sprijiniţi mai mult ca până acum, iar terenul Chimia să fie mai bine gospodărit. Dacă se poate să ni se permită să activăm pe lângă o asociaţie sportivă din oraș. Duminică, de la ora 9, în deschidere la meciul de fotbal Ceahlăul-Portul Constanţa jucăm cu formaţia Constructorul Bârlad. (Ceahlăul, vineri, 26 aprilie 1968 – a consemnat Tudor Stanciu)

TINERET

Programul manifestărilor sportive din zilele de 1 și 2 mai

Handbal – 2 Mai, ora 10, terenul Liceului nr. 2-finala Cupei 1 Mai, băieţi

Volei – 1 Mai, ora 15, sala de sport a Liceului Petru Rareș, finala Cupei 1 Mai, fete

2 Mai, ora 9,30, teren CFR, semifinala și finala Cupei 1 Mai, băieţi

Fotbal-1 Mai, teren 1 Mai, ora 17, Celuloza juniori-Ceahlăul juniori

1 Mai, teren 1 Mai, ora 15, Finala Cupei 1 Mai, școli

2 Mai, teren 1 Mai, ora 9, Constructorul-Celuloza

2 Mai, teren 1 Mai, ora 11, Ceahlăul-Bradul Roznov

Popice – 1 Mai, sala Fabricii Comuna din Paris, ora 15, finala Cupei 1 Mai: Relonul Săvinești-Hârtia Piatra Neamţ.

Orientare turistică-2 Mai, parcul Cozla, ora 9, Cupa 1 Mai

Atletism-1 Mai, teren 1 Mai, ora 16, alergări de viteză, sărituri

2 Mai, teren 1 Mai, ora 10, ștafete, alergări de fond, participă atleţii de la SSE și CS Ceahlăul

Tenis de masă-sala Reconstrucţia, ora 9, finala Cupei 1 Mai, individual. (Ceahlăul, marţi, 30 aprilie 1968)

Când caprele pentru sărituri…zâmbesc

Educaţia fizică are un loc bine determinat în cadrul programelor școlare. Complexitatea acestei activităţi impune o pregătire temeinică a cadrelor didactice. Se pare însă că acest lucru nu e înţeles pe deplin la Şcoala Generală nr. 4 din Piatra Neamţ. Însoţiţi de directorul adjunct Gheorghe Daraban, ne-am propus să asistăm la o lecţie de educaţie fizică, la clasa a 4-a, unde este învăţătoare Valentina Paiu. Ajunși la clasa cu pricina, am rămas nedumeriţi deoarece elevii făceau activităţi gospodărești, deși în orarul școlii era prevăzută ora de educaţie fizică. Învăţătoarea Paiu a motivat această “substituire” a orei astfel: elevii au unele materiale de făcut și m-am gândit că pot folosi două ore în acest scop. Până la urmă s-a ţinut ora de educaţie fizică; ea ne-a oferit însă o “mostră” de crasă improvizaţie. Deși era un timp admirabil, aureolat de un soare strălucitor, elevii au fost duși într-o sală de clasă transformată ad-hoc în sală de sport. Elevii sunt anunţaţi că vor repeta “capra” care s-a mai făcut și cu alte ocazii. Fetele stau înșiruite pe jos, iar dintre băieţi este ales unul cu o constituţie mai robustă, peste care sar ceilalţi. Apoi stau băieţii jos și aceeași “reprezentaţie” o susţin fetele. Într-un colţ al sălii stau fericite, două capre pentru sărituri deoarece prin “ingeniozitatea” tovarășei Paiu, locul lor îl ţin elevii clasei a 4-a. Frumos “spectacol” nu-i așa? Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuie să procedeze în așa fel încât educaţia fizică să fie repusă în drepturile sale în toate școlile. (M. Dumbrăveanu-Ceahlăul, duminică, 5 mai 1968)

Tineretul școlar în Campionatul Republican de gimnastică

Recent, prin grija Inspectoratului Şcolar și a Comisiei judeţene de gimnastică s-a desfășurat Campionatul Republica Şcolar de gimastică, faza pe judeţ. Întâlnirea, care s-a desfășurat în spaţioasa sală a Liceului Petru Rareș a evidenţiat o serie întreagă de elemente valoroase, pe de o parte, iar pe de alta, strădania profesorilor de educaţie fizică. Au câștigat, la masculin, echipa de la Şcoala Generală nr. 5 din Târgu Neamţ, profesor, Constantin Creţu, iar la feminin s-a impus Liceul Roznov, antrenoare profesoara Silvia Bigiu. Echipa de la Roznov a impresionat prin corectitudine, graţie, siguranţă și stăpânire de sine.

ATLETISM

Crosul Tineretului

În cinstea zilei de 1 Mai, pe întreg cuprinsul judeţului se desfășoară tradiţionalul Cros al Tineretului. Până în prezent, la faza pe localităţi, au participat peste 20.000 de tineri și tinere de toate profesiile. (Ceahlăul, duminică, 28 aprilie 1968)

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atletele romașcane continuă antrenamentele

Recent, antrenorul romașcan Olimpiu Constantinescu-Nehoi s-a întors dintr-un antrenament de pregătire în comun de la Belgrad, unde a condus lotul celor mai bune semifondiste române printre care s-a numărat și Mariana Filip (foto) din Roman. Alături de românce, au participat cele mai valoroase atlete din RDG, URSS, RS Cehoslovacia, RP Polonă, RP Bulgaria și RSF Iugoslavia. La Belgrad, atletele au alergat distanţe mari: 5×1000 metri, 25×200 metri și 6×600 de metri. Mariana Filip și-a dat seama că fără antrenamente intensive și de durată nu poate obţine rezultate mari. (Ceahlăul, miercuri, 8 mai 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tetratlon-campionatul celor mici

Duminică dimineaţa pe stadionul 1 Mai s-a desfășurat etapa pe centru a Campionatului Republican al școlilor generale la atletism-tetratlon. Iată rezultatele:

60 m plat: Motricală Maria (Şc. 4 Piatra Neamţ) și Adămoaia Mihai (Şc. 3 Piatra Neamţ)

înălţime: Georgeta Dașu (n.r. – este vorba despre dr. Georgeta Vintea, în imagine, șefa secţiei obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean Neamţ) (Şc. 3 Piatra Neamţ) și Icleanu Dan (Şcoala 3 Piatra Neamţ)

lungime: Ursache Dana (Şcoala 4 Piatra Neamţ) și Bordei Alexandru(Şcoala 3 Piatra Neamţ).

oină; Georgeta Dașu (Şcoala 3 Piatra Neamţ) și Asavei Petru de la Şcoala 4 Piatra Neamţ). Pentru etapa următoare s-au calificat, la fete echipa Şcolii 4, cu 736 de puncte, iar la băieţi, echipa Şcolii 3, cu 991 puncte. Se impune ca în timpul rămas, tovarășii profesori C. Grădinescu și Gh. Turtureanu să asigure o pregătire bună echipelor. (prof. Emil Fărcășanu)

AM PRIMIT LA REDACŢIE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Să ne reamintim

Motto:

“Din Heliade rătăcit-a

mitul vechilor eroi

și pe-o cale îndreptăţită

s-a prelins până la noi”

George COŞBUC

Puţine sunt urbele României în care tineretul-eroi ai Jocurilor Olimpice,-le-a înnobilat vitrina trofeelor cu medalii olimpice. Descendente ale vestiţilor plutași care-și purtau ambarcaţiunile din bușteni (plute) pe apele învolburate ale râului Bistriţa, și-au condus siluetele ambarcaţiunilor pe pistele de apă ale Jocurilor Olimpice. Spre cinstea lor și recunoștinţa noastră au înălţat tricolorul românesc peste podiumul de onoare, cucerind medaliile olimpice. Să nu le uităm, să la preţuim pe: Felicia Afrăsiloaie-Jiteanu (Montreal, 1976, 4+1, locul 3), Elena Giurcă (Montreal, 1976, 4+1, locul 3), Lenuţa Sansu Dabija (Montreal, 1976, 4+1, locul 3) Angela Apostolescu-Chertic (Moscova, 1980, 8+1, locul 3), Rodica Arba-Pușcașu (Seul, 1988, două fără cârmaci, locul 1, 8+1, locul 2), Doina Ciucanu Robu (Barcelona, 1992, 4+1, locul 2), Elena Gavrilescu (Atena, 2004). Şi nu în ultimul rând, să nu o uităm pe mentora lor, prof. Garoafa Cantemir, antrenoare emerită, cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ. Un pios omagiu Elenei Giurcă, care s-a stins din viaţă zilele trecute. (prof. Constantin Săvinescu – foto).

Articolul precedent„Verde la Educație pentru Circulație”
Articolul următorDin 2014, CASS pentru chirii devine obligatorie. Peste 3.200 de nemţeni intră în această categorie