0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

Campionatul Județean de handbal. Voința Piatra Neamț – Sănătatea Roman 16-10 (6-4)

Pietrenii s-au întrecut pe ei înșiși în acest meci, furnizând o surpriză muncită, în compania unei echipe complexate de miza jocului (în cazul victoriei ar fi devenit campioană județeană). Voința s-a desfășurat cu vioiciune și a avut în Magdalena și Iliescu coordonatori în atac și apărare. Semnalăm condiția fizică îmbunătățită considerabil în comparație cu trecutele evoluții, prin atenția serioasă acordată acestui sector de inimosul instructor C. Nemțeanu. Infiltrări inspirate a realizat Curelaru. Romașcanii au jucat nervos și au avut chiar ieșiri ireverențioase. Au existat însă și câțiva spectatori care au înfierbântat fără rost spiritele, aducând oarecare încordare pe teren. Oricum, aceasta n-a influențat în niciun fel înfrângerea oaspeților.

Tractorul Târgu Neamț – Relonul Săvinești 0-6

Prima repriză se joacă într-un ritm alert. Relonul conduce tot timpul clar, de fiecare dată este egalată. Scor la pauză: 6-6. În partea a doua a întâlnirii, oaspeții înscriu 3 goluri în 5 minute, dar Tractorul se mobilizează și echilibrează rezultatul prin Avarvarei. Cu 11 minute înainte de fluierul final, un grup de spectatori (elevi) aruncă cu pietre în portarul oaspeților. Arbitrul întrerupe jocul pentru lipsa condițiilor necesare desfășurării lui și fluieră sfârșitul partidei. Așa cum se prezenta situația de pe teren, în final Tractorul ar fi câștigat, având posibilitatea să devină campioană județeană. Era un titlu pe deplin meritat care avea să răsplătească eforturile depuse de profesorul Pitrinjel. Publicul a făcut un deserviciu propriei echipe, frustrând-o de victorie.

Clasament final:

Relonul Săvinești  22 puncte

Tractorul Tg. Neamț  20 puncte

SSE Piatra Neamț  20 puncte

Sănătatea Roman 17 puncte

Voința Piatra Neamț 14 puncte

Victoria Piatra Neamț 9 puncte

Energia Săbăoani  6 puncte

Viitorul Săvinești  0 puncte

Handbal-Divizia naționala a școlarilor și juniorilor. Băieți-SSE Piatra Neamț – Liceul nr. 2 Adjud 20-12

Gazdele au dominat permanent, dar și-au permis destule riscuri în apărare. Victoria lor a survenit fără emoții în urma unui meci agreabil.

Fete-Liceul Agricol Huși-SSE Piatra Neamț 4-6

Disputată pe un teren impropriu, partida a avut o desfășurare crispată. Cu o pregătire fizică mai bună, oaspetele au reușit să câștige, dar s-au menținut sub posibilitățile lor.

Baschet băieți-SSE Piatra Neamț-CSM Iași 67-53

În prima parte a partidei elevii din Piatra Neamț, jucând foarte bine în atac și marcând în apărare cu strictețe adversarii au luat un avans substanțial. Apoi au slăbit ritmul, greșind de multe ori în apărare, astfel că scorul a devenit 34-29 în minutul 25. În final, cu un surplus de concentrare, pietrenii își revin la valoarea lor, stabilind scorul final de 67-53. S-au evidențiat în mod deosebit Lututovici Cornel și Mătase Sorin; util în atac și apărare Cojocaru Mihai.

Volei fete-SS Bacău-SSE Piatra Neamț 3-1 (12, 4,-15,10)

Tânăra echipă pietreană, lipsită de aportul unor jucătoare a cedat în fața elevelor din Bacău. Scorurile din seturi dovedesc o luptă strânsă, dar cu puțină concentrare, pietrencele ar fi putut obține mai mult. S-au evidențiat Stote Angela și Nemțeanu Anca.

Volei băieți-SS Bacău-SSE Piatra Neamț 3-0 (6, 3, 11)

Timorați, elevii pietreni nu au reușit să se concentreze, au comis numeroase greșeli, cedând fără drept de apel. (Ceahlăul, marți, 29 octombrie 1968)

Volei, divizia A. Combinatul Poligrafic București-Ceahlăul Piatra Neamț 3-0 (7, 8, 12)

Pietrencele ar fi putut câștiga această partidă (și au dorit mult acest lucru), ținând seama de forma destul de slabă în care s-au prezentat adversarele lor. Seturile au avut o desfășurare foarte dârză și numai în final oaspetele au cedat (ce e drept, cu ușurință), CPB profitând în fond de un singur avantaj-experiența tactică mai bună. Echipa Ceahlăul a făcut deplasarea cu un lot restrâns de jucătoare (7), astfel că nu s-au putut realiza permutările tactice, atât de necesare la întâlnirile de anvergură. Conducerea clubului, o dorim cu toții, va renunța de a acorda atenție numai activității secției de fotbal (unde situația se pare că s-a îmbunătățit), și va urmări respectarea perspectivelor cu echipa de volei divizionară. Sugestia noastră vizează mai mult implicațiile organizatorice, nedorind să diminueze în niciun fel contribuția ambițioasă a celor 7 jucătoare. (Ceahlăul, marți, 29 octombrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atletism, divizia B. Succese ale sportivilor noștri

Stadionul Ceahlăul a găzduit concursul de atletism în cadrul celei de a 4-a etape a diviziei B, la care au participat reprezentanții județelor Constanța și Neamț și echipa Constructorul București. Pe un timp rece și umed, puțin favorabil pentru atletism, concurenții celor trei echipe au luptat pentru rezultate cât mai bune. Atleții județului Neamț s-au impus cu 112-94 în fața celor de la Constructorul București și cu 124-50 în fața celor de la Constanța. Din reprezentativa județului nostru fac parte o serie de atleți de valoare, componenți ai lotului RSR de juniori și tineret, care au participat anterior și la numeroase competiții internaționale. Amintim pe Filip Mariana, campioană republicană de juniori la 800 m, anunțându-se o pretendentă serioasă pentru mai multe titluri de campioană pentru anul viitor. De asemenea, Loghin Mihaela-campioană republicană de junioare la greutate, Țarălungă Rodica, Murărescu Georgeta, Cocuț Monica, Diaconiuc Lăcrămița, clasate pe locuri fruntașe la etapa finala a campinatului republican de juniori și componente ale lotului RSR de junioare. La băieți, repezentativa județului nostru se bucură de mai puține rezultate deosebite; totuși amintim pe Nemeș Constantin, Teodoru Mihai, Traistaru Mihai, Ionescu Mircea, Cucureac Petru, Bucur Dan, tineri atleți care au adus prețioase puncte în clasament reprezentativei județului Neamț în actualul campionat republican pe echipe. Menționăm că reprezentativa noastră este pregătită de cunoscutul antrenor Olimpiu Constantinescu-Nehoi, specialist cu o bogată experiență, care ridică an de an atleți valoroși. (prof. Vasile Purcaru, Ceahlăul, miercuri, 23 octombrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mici atleți în întreceri

Din inițiativa Consiliului Municipal al Organizației Pionierilor Piatra Neamț, duminică a fost organizat pe stadionul Ceahlăul un concurs de atletism rezervat pionierilor și școlarilor din clasele a 3-a și a 4-a și la clasele 5-8. La întreceri au participat peste 500 de elevi, fiecare concurent având dreptul de participare la cel mult două probe. Iată-i pe câțiva dintre câștigători (s-ar putea ca printre aceste nume să aflăm glorii de mâine ale atletismului nostru): Adămoaie Emil (Școala nr. 3), Șerban Constantin (Școala nr. 8), Icleanu Dan (Școala nr. 3), Vârlan Dan (Școala nr. 3), Aftode Elena (Școala nr. 1), Isache Viorica (Școala nr. 3), Irimia Lucia (Școala nr. 3), Tincra Mihaela (Școala nr. 3), Vasiliu Elena (Școala nr. 12), Bejan Georgeta (Școala nr. 2). Primii trei clasați au primit diplome și premii. (prof. Eugen Ghiurea, Ceahlăul, miercuri, 30 octombrie 1968)

Campionatul republican de lupte greco-romane

Duminică, a avut loc la Bacău etapa de zonă rezervată juniorilor a campionatului republican de lupte greco-romane, la care au luat parte și sportivii de la AS Cimentul Bicaz, pregătiți de antrenorul Constantin Hurdubai. În urma întrecerilor acestui concurs, trei tineri luptători din Bicaz s-au clasat pe primul loc: Ion Măciucă (48kg), Gheorghe Strâmbu (52 kg) și Grigore Perțea (60kg). Un loc doi a obținut la categoria 70 de kg Dumitru Țuțuianu, având astfel dreptul de a participa la finala pe țară. (Ceahlăul, miercuri, 30 octombrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fotbal, divizia B.  Unul pentru toți și toți pentru…victorie! Electronica Obor-Ceahlăul Piatra Neamț 0-1 (0-0)

Așadar, de-abia în cea de-a 11-a etapă jucători pietreni au reușit să obțină prima lor victorie în deplasare, în stare să le consolideze poziția fruntașă în prima jumătate a clasamentului. Întâlnind un adversar căruia cele două puncte puse în joc nu-i puteau fi de loc indiferente, elevii maestrului Steinbach au reușit să-și organizeze mai bine acțiunile și, cu un plus de hotărâre și eficacitate, au terminat învingători partida disputată pe terenul bucureștenilor. Golul mult așteptat a căzut în minutul 71: Negustoru execută un corner de pe parta stângă, balonul ajunge la Ciocârlan, iar acesta, de la 6 metri de poartă, trimite jos, în colțul din dreapta al porții apărate de Bunica, făcând inutil plonjonul disperat al acestuia (mingea a fost lovită cu șiretul, și nu cu capul, cum susține corespondentul bucureștean al ziarului Sportul): este 1-0 și gazdele n-au resurse să mai forțeze decisive, inițiativa rămânând în continuare de partea echipei mai calme. Fluierul final vine să consemneze o victorie muncită și meritată, obținută într-o deplină sportivitate. Jucătorii pietreni au părăsit terenul îmbrătișându-și antrenorul care ne-a declarat după meci: ”Victoria de astăzi a fost obținută mai ales datorită omogenității echipei noastre; pe teren nu au evoluat 11 jucători, ci în sfârșit o echipă cu adevărat, care a jucat cu multă dăruire: unul pentru toți și toți pentru victorie. Sunt foarte fericit!”. (prin telefon, de la colaboratorul nostru Constantin Bostan, Ceahlăul, marți, 29 octombrie 1968)

Clasament:

1. Poli Galati  11    7     1    3   18-10  15 puncte

……………………………………………………..

6. Ceahlăul    11   5     2    4   14-10   12 puncte

Fotbal, divizia C. Penicilina Iași-Cimentul Bicaz 1-2 (0-1)

Formația Cimentul a reușit, cu un efort considerabil de voință, să reabiliteze ceva din trecutele insatisfacții pricinuite suporterilor, întrecând în deplasare o echipă cotată ca una dintre cele mai bune ale seriei. Să constituie acest succes începutul mult așteptatului reviriment al bicăzenilor ? În cele 4 etape câte au mai rămas de disputat presupunerea se poate transforma în certitudine. Oaspeții au condus încă din mnutul 15, prin golul înscris de Barbu, mărindu-și avantajul în ultima parte a partidei, datorită șutului lui Hatman (min.70). Cimentul a arătat oarecare poftă de joc și a dominat majoritatea timpului, contribuind astfel la nota spectaculară satisfăcătoare a meciului. S-au remarcat în mod deosebit portarul Vasilache, Marc și Vârlan. (Ceahlăul, miercuri, 30 octombrie 1968)

Clasament:

1. Foresta Fălticeni   11   7   3   1   23-10   17

…………………………………………………

13. Cimentul Bicaz   11   4   2   5   15-19   10

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fotbal, campionatul județean de fotbal. Viitorul Săvinești-Tractorul Roman 3-0 (1-0)

Formația din Săvinești a fost ceva mai omogenă în acest meci , menținând initiativa pe întreaga durată a meciului. Portarul Uricaru de la Tractorul a fost în zi mare și numai datorită lui scorul nu a căpătat proporți mai serioase. Săvinescu a executat magistral trei lovituri de colț și, pe rând, în minutul 30 Cioată și, apoi în minutele 66 și 70, Dadeș înscriu din apropiere imparabil. Animatorii acestei partide agreabile au fost Necula (cel mai bun de pe teren), Apetri, un tânăr de perspectivă un adevărat argint viu, și piticul Cioată. Ca,,il libero,, Țipțer, în jocul de cap și cu degajările sale lungi, a fost util și nu a pierdut nimic. Menționăm starea defectuoasă a terenului de joc, cu multe denivelări care îngreuează controlul balonului. (C. Nemțeanu, Ceahlăul, miercuri, 30 octombrie 1968)

Celuloza Piatra Neamț-Cetatea Târgu Neamț 1-1 (0-0)

Numeroși spectatori din Piatra Neamț au fost curioși să vadă la lucru formația din Tg. Neamț, antrenată serios în lupta pentru supremație în campionatul județean. Primele minute aparțin gazdelor, care ratează ocazii clare prin Mihăilă și Macovei. Cetatea își organizează apoi jocul la mijlocul terenului, având în Duțu un aminator lucid și cu multă clarviziune. În partea a doua a jocului, datorită unei pregătiri fizice discutabile, Celuloza dă posibilitatea oaspeților să domine. În minutul 59, Diaconu deschide scorul pentru Cetatea, care va rata majorarea scorului câteva momente mai târziu prin Ungureanu. Derutată, Celuloza introduce pe portarul Micloș în postură de extremă stânga (contrar regulamentului) și o pasă primită de la acesta este preluată de Bala în poarta adversă cu cinci minute înainte de fluierul final. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 30 octombrie 1968.

Fotbal, divizia B-Numai o repriză de fotbal. Ceahlăul-CFR Pașcani 3-1 (0-1)

Asistând la partida cu ceferiștii din Pașcani, am avut impresia până la un moment dat că retrăiesc penibila foală din meciul de tristă memorie cu Poiana Câmpina. Similitudini au fost destule, începând cu scorul la pauză și terminând cu aceeași goană somnambulică de o repriză după golul egalizator. Nici nu s-au încălzit bine spiritele, nici nu ne-am acomodat bine privirea cu cei 22 de jucători după o lungă pauză de două săptămâni, că ne pomenim cu un gol poposit în poarta gazdelor cu o ușurință incredibilă în urma unui șut a lui Hriscu de la aproximativ 35 m de poarta lui Argesanu, șut, a cărui boltă l-a surprins pe portarul nostru ieșit cu câțiva pași din poartă, făcându-i inoportună intervenția. După primirea golului, pe durata primei reprize, cele trei compartimente ale echipei din Piatra Neamț s-au dovedit deficitare, singurul dornic să realizeze ceva fiind Seceleanu. Trei minute trec de la reluare și, la o lovitură liberă executată de Zaharia, foarte precis, o ezitare a apărării echipei din Pașcani permite lui Pătrașcu să preia în plasă, pe lângă portarul Cristescu. Nici nu savurăm multă vreme așteptata egalare, că același Pătrașcu primește un balon parcă din cer în careul de 16 m, și inteligent, îl expediază scurt din nou în poartă (min.52). În minutul 56, Dragu șutează de la 20 m, balonul se lovește de picioarele lui Cristescu, care ezită să prindă, revine în careul mic unde Meder, pe fază, îl îndreaptă spre colțul porții. În sfârșit, tribunele trăiesc delirul victoriei obținute într-un suprem sfert de oră, de inspirație.

Ceahlăul: Argeșanu 6-Onica 6, Iencsi 7, Gheorghe 7, Zaharia 8, Dragu 7, Seceleanu 9, Oțelescu 5, Negustoru 7, Pătrașcu 9, Meder 8 (Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 5 noiembrie 1968)

Clasament:

1. Portul Constanța  12   6   3   3   23-10   15

……………………………………………………

6. Ceahlăul               12   6   2   4   17-11    14

Fotbal, divizia C. Victoria Roman-Știința Bacău 0-1 (0-0)

Echipa gazdă, animată de dorința de a arăta proaspătului ei antrenor, Tiberiu Căpățână, măcar o parte din posibilitățile de care dispune în momentul de față, s-a avântat cu elan în joc, hotărâtă să realizeze un bun control al balonului și să obțină cu orice preț un rezultat care să-i fie favorabil. Dar iată cum s-a marcat: Colnic primește balonul în jumătatea proprie de teren, îl conduce câțiva metri și apoi riscă o pasă. Avram interceptează atent și de la circa 35 m trimite înalt spre poartă. Botez prinde balonul dar îl scapă apoi în plasă, spre stupefacția generală. Formația romașcană a pierdut două puncte prețioase, de care ar fi avut nevoie imperioasă în acest final de tur. Victoria Roman nu dispune încă de condiții optime de antrenament, lipsindu-i cele necesare unei bune instruiri tehnice (de notat că balonul cu care s-a jucat a fost împrumutat de la o formație județeană). Desigur, conducerea asociației va face totul pentru a asigura condiții bune de muncă noului antrenor în returul campionatului, când cu toții așteptăm o comportare pe potriva renumelui de care se bucura această echipă până nu de multă vreme. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 6 noiembrie 1968)

Clasament:

1. Foresta Fălticeni   12    8     3   1    26-11      19

…………………………………………………………

8. Victoria Roman      12    5    2    5    20-20     12

…………………………………………………………..

14. Cimentul Bicaz     12    4    2    6   15-20     10

Articolul precedentAvertisment de la SECS
Articolul următorPocnitori de sărbători