petarde

Polițiștii nemțeni anunță rezultatele acțiunii “Foc de artificii”, pe care au derulat-o în ultimele 30 de zile. S-au axat mai mult pe partea de prevenire, dar n-au ocolit nici verificările prin piețe, târguri și alte zone în care se face comerț cu petarde, artificii și alte lucruri incendiare. Au fost 24 de controale per total, s-au constatat 8 infracțiuni la regimul materiilor explozive și au fost confiscate 12.114 petarde. De exemplu, Lăcrămioara S., de 41 de ani, din Piatra Neamț, a fost găsită în piața centrală a orașului vânzând 360 de petarde. Toate i-au fost confiscate, iar negustoarea s-a căpătat cu un dosar penal pentru ”săvârşirea infracţiunii de operaţiuni cu obiecte pirotehnice”.

Tot preventiv, IPJ Neamț recomandă:

”Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 ŞI T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani. Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi, Vulcani).

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”.

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următorCalmante de sărbători