0:00

Spaima elevilor de-a XII-a / Începe BACALAUREATUL!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un nou start pentru circa 4.400 de absolvenți de liceu din Neamț, care, astăzi, participă la prima probă a Bacalaureatului. Proba, de competențe lingvistice, programată pentru perioada 10-12 iunie, constă în Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. La această probă, s-au înscris 3.811 candidați. Examenul de Bacalaureat de anul acesta se desfășoară în conformitate cu Metodologia care a funcționat și anul trecut. La Bacalaureat au fost păstrate camerele video în sălile de examen. Elevii de la filiera Tehnologică vor avea subiecte diferite de ale celorlalți elevi la Matematică, Fizică și Chimie. Și la examenul scris de Română vor avea subiecte diferite. Elevii de la profilul Real și cei de la filierele Tehnologică și Vocațională vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba și literatura română față de absolvenții de la profilurile Umanist și Pedagogic. Elevilor li se interzice să aibă la ei, în sălile de examen, telefoane mobile sau orice alte dispozitive electronice. Absolvenții care încearcă să copieze sunt eliminați indiferent dacă materialele au fost introduse de ei sau de cadre didactice din comisie. Lista disciplinelor de BAC rămâne nemodificată, la fel ca și programele pentru disciplinele Matematică, Fizică, Chimie, Logică, argumentare și comunicare, Economie. Comisiile județene de bacalaureat vor stabili componența comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorți în ședință publică. Absolvenții de liceu din promoții anterioare care au picat de cel puțin două ori Bacalaureatul până acum și care se înscriu la sesiunea din 2014 vor plăti 230 lei pentru susținerea tuturor probelor examenului de BAC din acest an.

Scara statisticilor

În Neamț, potrivit rezultatelor din anii anteriori, procentul de promovare este unul în creștere. În 2011, au promovat Bacalaureatul doar 44% dintre candidați, iar în 2012 procentul a crescut până la 47%. Un salt semnificativ a fost făcut anul trecut, când peste 60% au promovat Bacalaureatul, în condițiile în care la simularea din același an, doar 30% făceau dovada că pot promova examenul. Anul acesta, la simularea de la Bacalaureat, în Neamț, doar 44,78%  au luat note peste 5 la Matematică, proba care dă cele mai mari bătăi de cap candidaților, în fiecare an. După rezultatele din anii trecuți am putea preconiza că în acest an, Bacalaureatul va avea o rată de promovare cuprinsă între 60% și 70%.

Calendar

10 – 12 iunie 2014 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
11 – 13 iunie 2014 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
16 – 20 iunie 2014 Evaluarea competențelor digitale – proba D
23 – 27 iunie 2013 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
30 iunie 2014 Limba și literatura română – proba E)a) – probă scrisă
1 iulie 2014 Limba și literatura maternă  proba E)b) – probă scrisă
2 iulie 2014 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
4 iulie 2014  Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
7 iulie 2014 Afișarea rezultatelor (până la ora 12)
7 iulie 2014 Depunerea contestațiilor (orele 12 – 16)
8 -10 iulie 2014 Rezolvarea contestațiilor
11 iulie 2014 Afișarea rezultatelor finale

Candidatii intră în sălile de examen în intervalul 7.30 – 8.30. Aceștia nu au voie să staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute, iar cei care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumati spre sala de depozitare a acestora. Cadrele didactice care sunt numite în comisiile de Bacalaureat nu pot avea soțul/soția, o rudă sau un afin, de până la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidații care participă la Bacalaureat în respectiva sesiune de examen. Președintele comisiei de Bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale este directorul sau directorul adjunct al liceului respectiv. Examenele scrise durează 3 ore, iar subiectele de la examenele orale vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Marian TEODOROF

Articolul precedentAgenda lu dom prifect e cu de toate
Articolul următorSimona Halep – ambasador al turismului românesc