0:00

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a începe luni, 15 iunie, în condiţii speciale, impuse de pandemia COVID-19.

CALENDAR

Luni, 15 iunie, va avea loc proba scrisă la limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la matematică. În judeţele în care este cazul, joi, 18 iunie, se va derula proba la limba și literatura maternă. Toate probele încep la ora 9:00. Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00, iar contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00-19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00-12:00). „Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, precizează Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), într-un comunicat de presă. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

CUM SE DESFĂŞOARĂ EXAMENUL

„Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video. Candidații trebuie să aibă asupra lor act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră, pentru redactarea lucrărilor, creion negru, pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen, la matematică. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări, etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete, etc.)”, potrivit aceleaşi surse.

CONDIŢII MEDICALE SPECIALE

„Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie-4 iulie. La această etapă, vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice, care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni. În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

  • Măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37,3 ̊ C;
  • În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact se va realiza la umbră;
  • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

  • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.

În sălile de clasă, examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor, astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 metri unul față de celălalt”, detaliază MEC.

MEC pune la dispoziția celor interesați şi o linie TELVERDE (0800801100), pentru sesizarea eventualelor nereguli. Numărul va fi disponibil în perioada 15-18 iunie, între orele 8:00-16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00-14:00. Media generală obținută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. „Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, dă asigurări MEC. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentFata fugită de acasă și-a băgat prietenul în arest
Articolul următorTânăr reținut de polițiști după ce și-a lovit soția cu pumnii și a amenințat-o cu cuțitul
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.