0:00

Soluții tehnice și ajutoare pentru școala mistuită de flăcări, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Incendiul care a distrus, în dimineața zilei de 5 ianuarie 2014,  noua clădirea a Școlii Icușești, a produs mare forfotă la nivel județean. Astfel, dacă la doar câteva ore de la consumarea incendiului la fața locului au fost prezenți cei mai importanți factori decizionali din  județ, președintele Culiță Tărâță, de la Consiliul Județean Neamț, Viorel Stan, inspector general al Inspectoratului Școlar al județului Neamț, precum și un număr important de constructori, a doua zi la fața locului s-a deplasat și prefectul George Lazăr, pentru o nouă evaluare a pagubelor, timp de vreo două ceasuri.

Mai mult, insp. gen. Viorel Stan a convocat și o ședință a Consiliului de Administrație al școlii, dar și toate cadrele didactice, pentru a găsi cele mai eficiente metode ca procesul instructiv-educativ să nu aibă de suferit, atâta vreme cât, ”încă de mâine (astăzi, 7 ianuarie – n.r.),  se va trece la program pe două schimburi. Totodată, specialiștii în domeniu încă nu s-au pronunțat în privința  soluțiilor de reconstruire a școlii. Este așteptat un profesor universitar de la Facultatea de Construcții Iași, care, împreună cu experți în domeniu, vor hotărî ce se va face în viitorul apropiat”, a declarat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

Din păcate, școlile din această comună  nu dispun de niciun microbuz școlar. Până acum, pentru elevii de la cursurile gimnaziale din satele Spiridonești, Rocna, Bâtrânești, dar de la Mesteacăn și Tabăra, transportul a fost asigurat de autobuzule unei societăți romașcane, primăria urmând a achita, lunar, contravaloarea serviciului. În această situație, altfel foarte delicată, este necesară dotarea urgentă a școlii cu un microbuz, existând și idea unei intervenții la Ministerul Învățământului pentru achiziționarea rapidă a unui astfel de mijloc de transport destinat numai elevilor și copiilor din această comună. Mai mult, primăria locală a depus deja trei cereri la ISJ Neamț în acest sens.

Ajutor pentru școală

Încă de la primele ore de aflarea veștii privind mistuirea în flăcări a Școlii Icușești, Grupa Mare de la Grădinița 2 (Gară), din cadrul Școlii 3 Piatra Neamț (ed. Margareta Amarineii), s-a oferit să doneze (transfere) școlii afectate 5 unități calculatoare și două monitoare, iar primarii din comunele Alexandru cel Bun și Poiana Teiului vor să ajute la dotarea cu mobilier a viitoarei construcții. De altfel, primarul Ion Rotaru a declarat: ”Și noi am fost ajutați, în ultima vreme.  Am primit multe ajutoare din parte unor oameni de suflet – persoane fizice, primării și societăți comerciale, pentru Spitalul de la Bisericani, iar noi nu putem rămâne insensibili la necazul altora. Important este să se construiască foarte repede școală și promit că vom dota două săli de clasă”.

De asemenea, primarul Petru Bîia, de la Poiana Teiului, a adăugat că ”vom face o inventariere rapidă a mobilierului și vom căuta să ajutăm școala distrusă de flăcări. Nu se va pune problema transportului, pentru că îl vom asigura noi”.

Mai mult, pentru refacerea fondului de carte din biblioteca unității, două familii, una din Piatra Neamț și alta din Roman, s-au oferit să doneze circa 1000 de volume pentru elevii acestei școli, mare parte de literatură pentru copii.

Așadar, gesturi superbe, care pot schimba rapid situația Școlii Icușești, în condițiile în care președintele Culiță Tărâță, prefectul  George Lazăr , insp. gen. Viorel Stan vor găsi soluțiile cele mai eficiente ca în câteva luni școala să fie refăcută.

În privința donațiilor de carte, de calculatoare și alte materiale didactice, hărți etc, redacția noastră stă la dispoziția celor care pot întinde o mână de ajutor. (Z.C.H.)

”Dimineață la prima oră am fost la școala din Icușești, am luat legătura cu conducerea EON Moldova și o echipă a venit și a racordat vechea școală la curent electric. S-a făcut foc în sobe, clasele au fost încălzite, astfel încât cursurile să se desfășoare în condiții normale. De asemenea, în urma discuțiilor cu mai mulți directori de școli și licee din Roman am adus 50 de bănci și 4 table pentru cei 113 elevi și 17 preșcolari care vor învăța în două schimburi în cele 4 săli de curs. Urmează ca IPJ Neamț și ISU să finalizeze anchetele pentru a stabili cauzele incendiului din noptea de sâmbătă spre duminică”, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr.

Articolul precedentRaport favorabil la Prefectură
Articolul următorDirecţia judeţeană de cultură s-a desfiinţat