0:00

Sfaturi pentru CJ de la Institutul de Politici Publice, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Doi directori din cadrul Institutului de Politici Publice București s-au aflat vineri la Consiliul Județean Neamț pentru a discuta despre strategiile de întocmire a programelor europene pornind de la asocieri pe care județul Neamț le are sau le va avea cu județele vecine.

Discuțiile cu vicepreședintele CJ Neamț, Dan Manoliu, pe marginea asocierilor între județe și a accesării fondurilor europene în perioada 2014-2020, s-au axat pe asocierile deja existente. Violeta Alexandru, director în cadrul IPP, şi Elena Tudose, director programe al aceluiași institut au spus că s-au aflat în Neamţ cu scopul declarat de a încuraja asocierile interjudeţene în vederea realizării unor de proiecte de anvergură.

În cadrul discuţiilor au fost trecute în revistă proiectele de asociere aflate în lucru cu judeţele Iaşi şi Vaslui, pe de o parte, cu judeţul Bacău şi cu judeţul Harghita, pe de altă parte. De asemenea, au fost analizate unele dificultăţi întâmpinate de autorităţile publice judeţene în realizarea documentaţiilor şi implementarea proiectelor deja calificate pentru finanţare din cauza procedurilor de selecţie greoaie şi mult prea birocratice. Reprezentantele IPP au evidenţiat oportunităţile pe care le oferă noua viziune de finanţare a proiectelor cu fonduri europene, subliniind faptul că este nevoie ca solicitanţii să se adapteze deja unor condiţii diferite.

”A avut loc un schimb de opinii în privința unor acțiuni inițiate pe parcursul anului trecut. Reprezentanții IPP ne-au sfătuit să avem în vedere inițierea unor asocieri zonale pentru a propune și derula împreună proiecte comune pe diferite axe. Aceste proiecte care ar trebui să fie cu o valoare destul de mare, ar avea mai multe șanse să fie aprobate și finanțate. Noi am făcut deja demersuri pentru asocieri cu Harghita – pe partea de dezvoltare și cu județele Iași și Vaslui pentru dezvoltarea zonei Roman. Chiar și cu județul Bacău consultările și discuțiile sunt destul de avansate. Institutul de Politici Publice ne va asigura sprijinul și logistica necesare perfectării unor astfel de asocieri. Discuțiile au fost benefice în perspectiva următoarei perioade când se va pune accent pe dezvoltarea zonală în Moldova”, a declarat Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț.

Până la această dată, județul Neamț, la inițiativa președintelui Culiță Tărâță și a omologului său din Harghita, a perfectat acordul de asociere cu județul Harghita. Totodată a fost aprobată, prin hotărâre de CJ și asocierea dintre județele Neamț, Iași și Vaslui pentru dezvoltarea strategiei comune de dezvoltare în domenii precum infrastructura stradală, agroturism, turism montan și protecția mediului. (I. CĂLIN)

Articolul precedentFiltre rutiere pentru prinderea unui şofer fugar
Articolul următorCupa României de Autoapărare 2014