0:00

Senator Eugen Nazare Ţapu: „Urgentarea apariţiei cadrului legislativ privind falimentul personal”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În linii mari, Legea falimentului personal îi va proteja pe români în faţa abuzurilor băncilor. Vor fi protejate persoanele care nu-şi vor mai putea plăti datoriile către bănci, către firme de leasing, utilităţi sau furnizori de servicii. Legea nu urmăreşte în niciun caz falimentul băncilor sau să-i dea pe bancheri jos din limuzină, ca să meargă cu metroul sau înghesuiţi laolaltă cu creditaţii în autobuz, ci să readucă în echilibru relaţia bancă-împrumutat. De-a lungul timpului am văzut că a face împrumuturi pare un lucru simplu, dacă ne amintim doar tipul de credit cu buletinul. A restitui însă împrumuturile s-a dovedit a fi un lucru complicat. Dacă legea nu e echilibrată şi pentru cel care împrumută, dar şi pentru cel care este împrumutat, apar consecinţe neplăcute. În timp de criză, când apare şomajul şi lipsesc locurile de muncă, lucrurile se agravează. Din acest punct de vedere, o astfel de lege este bine-venită, dar şi cel care împrumută ar trebui să fie educat, să ştie că trebuie să şi restituie. Legea falimentului personal este imperioasă pentru protecţia românilor care au credite la bănci, faţă de presiunea creditorilor bancari, către care nu îşi mai pot permite plata restanţelor, fără să fi ajuns în stare de încetare de plăţi din vina lor.

Statistic vorbind, există în acest moment 4,5 milioane de români cu credite la bănci, iar 850.000 de persoane fizice sunt în situaţia de faliment personal de peste patru ani. Astfel, persoanele care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci, fie pentru că şi-au pierdut serviciul, li s-au micşorat salariile, fie din cauza creşterii necontrolate a cursului unei valute (exemplul francilor elveţieni), vor intra sub protecţia tribunalului. Băncile nu-i vor mai putea executa silit, iar datoriile vor fi reeşalonate pe o perioadă de câţiva ani. Persoana respectivă va prezenta în faţa judecătorului un plan de redresare financiară în care va demonstra cum îşi va plăti datoria faţă de creditor. Ratele vor fi stabilite în funcţie de posibilităţile financiare ale persoanei, fără a afecta în mod drastic necesităţile de zi cu zi ale unei familii. Odată cu deschiderea procedurii la tribunal, penalităţile şi întârzierile nu vor mai curge, ele vor fi îngheţate. În altă ordine de idei, chiar dacă unei persoane i se pune în vânzare casa, îi este permis să stea acolo până reuşeşte să îşi găsească o altă casă, eventual cu chirie, astfel încât să nu fie aruncat în stradă. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciară ca la firme, care poate presupune sau nu tăieri de datorii, dar presupune şi o disciplină fiscală, un control, o monitorizare şi o reinserţie socială şi economică.

Insolvenţa personală permite revenirea debitorului în economia productivă. Un debitor supraîndatorat nu poate să consume, devine dezinteresat în câştigarea de venituri suplimentare, deoarece o percepe ca o utilizare a acestora doar pentru îndestularea creditorului. Marea majoritate a datornicilor sunt furaţi şi sufocaţi acum de dobânzi peste dobânzi, penalităţi, creşteri abuzive de rate. Mai nou, a apărut încă o taxă abuzivă, cea de „urmărire a riscurilor”, calculată la valoarea creditului. Astfel, doar pentru faptul că ai fost înştiinţat de un oficiant bancar că ai depăşit ziua scadentă a ratei, eşti taxat suplimentar. Prin declararea falimentului personal, sub protecţia unui judecător, pe baza unui plan financiar de rambursare a datoriilor, clienţii băncilor şi-ar putea redresa situaţia financiară. Legea vine în ajutorul celor care îşi doresc o şansă, vor să muncească şi sunt ajutaţi, astfel, să plătească. Oricum, e mult mai bine decât să arunci în stradă un milion de familii, care apoi devin asistate social şi trebuie întreţinute de la buget.

În acest moment, doar România şi Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeană care nu au reglementat insolvenţa persoanelor fizice. Şi ca un exemplu mai edificator vă pot confirma că şi în Tasmania, care face parte din Australia, există o lege a falimentului personal. În acelaşi timp, bancherii ar trebui să vadă şi avantajele unei legi a falimentului personal. Reinserţia debitorilor insolvabili în circuitul economic, posibilitatea acestora de a contribui la PIB prin consum şi de a lua ulterior chiar şi noi împrumuturi par un scenariu posibil. (Senator Eugen Nazare ŢAPU)

Articolul precedentPericolul prospecțiunilor din Neamț, mit sau adevăr?
Articolul următorCeahlăul – Rad Belgrad (Serbia 1) 1-2

1 COMENTARIU

  1. O IDEE LEGISLATIA BUNA ! NU NUMAI francii elvetieni au ingreunat situatia financiara , vad ca pe la unele TV centrale , SE discuta si despre TAIEREA SALARIILOR <PENSIILOR, cauza primordiala ,din cauza careia unii au ramas in urma la plata , dupa care au aparut unii EXECUTORI ori SC de RECUPERARE , la care daca ai avut 8 ,12 rate platite NU SE PUNE ! o iei cu EI de la CAPAT , dobanzi ,penalitati ,samd ! DAR cireasa de pe TORT e cum scrie si in articol ,se vinde autoturismul , casa ,si tot ramai DATOR !! cum ,de ce, ptr ce asta ar trebui sa lamureasca cei din banci care daca o luam pe a dreapta TOT o CAMATARIE e DAR LEGALA , cu acordul STATULUI si BNR .

Comentariile sunt închise.