0:00

Pericolul prospecțiunilor din Neamț, mit sau adevăr?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Achiziția de date geofizice, descrisă de către specialiști ca fiind o „ecografie a pământului”, utilizează echipamente specializate sau mici cantități de explozibil, în scopul generării de unde elastice. Este sigură și folosită în România de peste 60 de ani, fără efecte nocive asupra mediului. Această activitate, desfășurata şi de către compania Prospecțiuni SA, a stârnit nelămuriri printre sătenii din județul Neamț. Reporterii “Ceahlăul” au trimis o serie de întrebări companiei și au obținut informații concrete și complete referitoare la acest subiect, de la persoanele avizate.

Cum se lucrează pe câmp

Pentru a realiza studiile geofizice, Prospecțiuni utilizează două metode, practicate şi la nivel internațional: vibrarea controlată și utilizarea micilor cantități de explozibil. Cum funcționează acestea?

În cazul vibratorului, o placă de la baza utilajului este coborâtă încet pe pământ, transmițând unde elastice în interior. La suprafață, senzația este similară cu trecerea unui camion mare pe stradă.

În cazul generării undelor elastice prin mici explozii subterane, sistemul este puțin diferit. Prospecțiuni utilizează mici tractoare agricole, dotate cu șnecuri (asemănătoare unui tirbușon), care realizează găuri temporare cu diametrul de aproximativ 5-7 cm și de până la 15 metri adâncime. În aceste găuri se amplasează o cantitate foarte mică de explozibil. “Nicio gaură de acest fel nu se realizează mai aproape de 100 de metri față de orice tip de clădire. Dacă vă aflați la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, veți avea o senzație similară cu momentul în care cineva trântește o ușă într-o cameră vecină”, explică Marius Milea, Director de Operațiuni la compania Prospecțiuni SA.

Reprezentanții furnizorului de servicii de achiziție de date subliniază importanta pe care o acordă siguranței propriilor angajați, precum şi siguranța locuitorilor din zona proiectului. Nu vor exista efecte negative asupra locuitorilor şi bunurilor lor. În cazul în care apar daune temporare ale culturilor agricole, acestea vor fi compensate în totalitate.

Compania Prospecțiuni își manifestă dorința de a stabili o relație cât mai bună de colaborare cu comunitățile locale şi cere sprijinul localnicilor în identificarea proprietarilor şi arendașilor din această zonă. De asemenea, compania a început demersurile în acest sens, semnând peste șase mii de acorduri cu proprietari de terenuri din Neamț.

Cu avizele la zi

Ambele metode de achiziție de date sunt avizate de autoritățile competente, sunt reglementate prin norme foarte stricte, iar activitatea este monitorizată permanent. Compania susține faptul că a notificat primăriile şi secțiile de poliție din toate comunele pe teritoriul cărora își desfășoară activitatea, având documente care atestă acest lucru. Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale și Ministerul Mediului au certificat legalitatea acestor lucrări prin avizele acordate.

Pentru mai multe detalii despre activitatea Prospecțiuni SA în localitatea dumneavoastră, puteți apela 24/7 la următoarele numere de telefon: Prospecțiuni SA: 0728/107240; 0730/582538. (V.B.)

Articolul precedentScade numărul pensionarilor din judeţ
Articolul următorSenator Eugen Nazare Ţapu: „Urgentarea apariţiei cadrului legislativ privind falimentul personal”