0:00

Numărul mare de decese înregistrate în Spitalul Roman ca urmare a faptului că pacienții aflați în stare terminală nu sunt luați acasă de către aparținători a determinat conducerea unității medicale să caute soluții pentru înființarea unei secții de îngrijiri paleative. Managerul Cătălina Pălăncianu spune că nu vrea să salveze doar imaginea Spitalului, în sensul de a scăpa de povara unui grad ridicat al mortalității, ci vrea ca pacienții să aibă alături personal instruit pentru a le ușura suferința.

“Mulți pacienții pentru care nu se mai poate face nimic sunt refuzați să fie îngrijiți de familii. Noi vrem să înființăm o secție de îngrijiri paleative, mai ales că există și persoane specializate, care știu ce să facă, există competență pentru asistente și medici și ar fi în folosul pacienților din zonă. Mortalitatea a crescut mult în Spital și din faptul că pacienții aflați în stare terminală sunt lăsați în Spital. Ei trebuie îngrijiți, iar sunt unele familii care nu pot – din punct de vedere uman sau financiar – să facă acest lucru. Tratăm pacienți în stare foarte gravă, deoarece spitalele universitare nu vor să-i preia, fiind cazuri complexe și mari consumatoare de fonduri. Nu-i poți trimite acasă, chiar dacă alți pacienți așteaptă un pat pentru a fi îngrijiți. Dacă facem o astfel de secție, fondurile se vor primi separat, iar pacienții vor primi o îngrijire specializată”, a declarat dr. Cătălina Pălăncianu, managerul unității.

Tot la Spitalul Roman se mai dorește înființarea unei secții de chirurgie vasculară, una de neurochirugie și una de chirurgie plastică și reparatorie, dar toate acestea depind nu numai de specialiști, ci și de aparatura din dotare. (C. MATEI)

Articolul precedentAzi, la Galeriile de artă “Lascăr Vorel” Petru Diaconu: “Un anotimp, un an, un timp”
Articolul următorCu „drepturile consumatorilor”, la națională