0:00

SCUMPIREA APEI SUPĂRĂ PE TOATĂ LUMEA, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– dar, în acelaşi timp, toată lumea cu drept de vot a votat pentru

 Proiectul european de 107 milioane de euro, accesat de Compania Apa Serv şi invocat drept raţiunea pentru care, periodic, se scumpeşte apa în judeţ, începe să nu mai fie o scuză credibilă. Conducători locali şi judeţeni, de toate culorile politice aflate la nivel înalt acum, cu putere de decizie, reacţionează în scandalul iscat pe tema tarifelor la apă şi, în general, pe tema Apa Serv. Asta nu înseamnă, însă, că se şi schimbă ceva. Până acolo, mai e un pic. Dezaprobarea pare, însă, generală.

 ”Trebuia negociat mai riguros”

 ”Prețul actual al apei provine din negocierea fără interes făcută la încheierea contractului de finanțare, s-a negociat cam liber. Apa Serv trebuia să facă toate demersurile în care să motiveze că e dificil de respectat un astfel de contract. Prețul apei în Neamț e mare, raportat la bazinul hidrografic, care ne-ar permite să avem un preț mai mic la apă. Abia în ianuarie 2014 se poate începe o renegociere și o reașezare a prețului apei, în sensul ieftinirii serviciilor de apă și canal”, a explicat Dan Manoliu, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

”Trebuia negociat mai riguros la acea vreme, pentru a nu ajunge astăzi în astfel de situație. E adevărat, e un contract important, pe care nu riscă nimeni să-l piardă, dar, în calitate de consumator, de locuitor al orașului Piatra Neamț, e dureros. Pe lângă celelalte scumpiri, acum cetățeanul trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar și pentru apă. Sper ca după implementarea acestui proiect să se găsească soluții să scadă prețul la apă, să fie rezonabil. Oricum, eu sunt de acord că la locul de muncă trebuie să-ți creezi condiții dar promit că în viitor ne vom apleca mai mult spre controale riguroase asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul Companiei Apa Serv, asupra veniturilor și a cheltuielilor. Zilnic primim la CJ sesizări, de la oamenii de rând, cu privire la aspectele de salarizare și de comportament pe care le are personalul de la Apa Serv”, a declarat şi vicepreşedintele Emilia Arcan.

 Jale şi indiferenţă la Apa Serv

 ”Eu sunt de acord cu părerea generală. Cunosc problema și am toate informațiile despre ceea ce este la Apa Serv în momentul de față. Eu cred că, dacă toți factorii implicați puneau umărul, găseau soluții astfel încât să modifice termenii contractului și să mențină scăzut prețul apei”, susţine viceprimarul Aurelia Simionică.

”În sistemul de apă și canalizare, este foarte adevărat că s-au făcut investiții, dar asta nu înseamnă că, sub pretextul amortismentului rețelelor, trebuie să mărim prețul, pentru a acoperi pierderile nejustificate, pierderi foarte mari. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, Apa Serv, indiferentă față de cetățeni, nu este capabilă să ia măsuri de a încheia contracte individuale cu beneficiarii, lucru care este posibil. La Apa Serv e jale, atât din punctul de vedere al managementului, cât și al organizării”, spune Andrei Ignat, consilier județean.

 „Trebuie găsit un echilibru”

 Nici consilierii judeţeni care reprezintă judeţul şi cetăţenii în AGA Apa Serv nu văd cu ochi buni ce se întâmplă acolo, mai ales pe linie de cheltuieli, cu personalul, protocolul și parte din investiții.

”Problema este că prețul apei nu e stabilit neapărat din cauza a ceea ce se acuză în continuu în ultima perioadă, ci din cauză că trebuie respectat un contract. Problema este că rețelele sunt foarte vechi, iar pierderile sunt enorme, de ordinul miliardelor de lei. Bineînțeles, au mers prea domol și cu încasările. Sunt restanțe și cred și eu că veniturile nu acoperă cheltuielile. Am cerut și noi, cei din AGA, un raport pentru a vedea cu ce probleme se confruntă Apa Serv”, a declarat Mircea Pintilie, agaman la Apa Serv.

”Este o strategie de preț aprobată în 2009. Trebuie să facem în așa fel încât să reducem prețul apei, însă fără a pune în pericol societatea sau calitatea serviciilor oferite. Trebuie găsit un echilibru”, a spus şi Claudiu Stafie, de asemenea consilier judeţean cu statut de agaman la companie.

Opinia președintelui Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, cu privire la practicile companiei județene şi mai ales a conducerii acesteia, este arhicunoscută: „jaf total pe banul cetățenilor”, iar ”cloaca de la conducere trebuie să plece cât mai repede”.

 Câinii latră, Apa Serv scumpeşte…

 Potrivit unui comunicat de presă, dat publicităţii de compania judeţeană, ”nivelurile prețurilor la apa potabilă și canalizare au avut în vedere atât creșterile necesare respectării condiționalităților din contractul de delegare a gestiunii și din contractul de finanțare pentru anul 2013, cât și influențele reale primite în costuri până la nivelul lunii iunie a.c.”. În traducerea nemţeanului plătitor de apă scumpă, de la 1 iulie s-au majorat tarifele la apă şi la canalizare, cu 7%, pentru că Apa Serv invocă finanţarea de la UE şi prevederile contractului. Nu pare a-şi fi pus nimeni problema că pot exista şi alte soluţii, cu aceleaşi beneficii pentru judeţ şi Apa Serv, dar fără atâtea costuri pentru nemţeni. Este, probabil, mult mai simplu şi rapid să emiţi facturi şi, din când în când, în prag de concedii, să mai adaugi nişte procente la preţ. Ar fi mai dificil, de exemplu, să se elimine din cheltuieli şi/ sau pierderi, care sunt deja cu două cifre în dreptul miliardelor.

 Dacă Dughir nu e, nimic nu e…

 Potrivit informațiilor furnizate de Serviciul Comercial al Apa Serv, la data de 30 iunie, debitele pe care compania le are de recuperat de la utilizatori se ridică la 14.016.430 lei. Mai multe informații despre ceea ce se întâmplă acolo nu am putut afla însă, și nici un punct de vedere oficial exprimat de conducerea Apa Serv, companie cunoscută de altfel pentru lipsa de transparență. Restul sunt detalii bine păzite, pe principiul „dacă Dughir nu e, nimic nu e”, iar el este plecat într-un concediu.

 Irina CĂLIN

Articolul precedentAzerii de la SOCAR au inaugurat stația de la Piatra Neamț
Articolul următorCastelul Corvinilor, palat desprins din basme

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.