0:00

Sculptorul Clement Pompiliu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Azi s-a născut cel mai de seamă sculptor care a trăit în Piatra Neamţ în perioada postbelică şi care a lăsat în judeţ numeroase lucrări în aer liber sau expoziţii permanente.

Parhovean de origine (născut în ziua 28 noiembrie 1923 la Scăieni), viitorul sculptor face cursurile primare şi gimnaziale în localitatea de naştere, liceul industrial „Polizu” şi Academia de Belle Arte din Bucureşti, aici având norocul să fie elevul unor mari sculptori români precum Oscar Han şi Corneliu Medrea. Proaspăt absolvent, în 1948, se stabileşte la Piatra Neamţ unde va rămâne până la sfârşitul vieţii. În anul 1950 înfiinţează în Piatra Neamţ Cercul Artiştilor Plastici pe care îl va conduce până la sfârşitul vieţii sale. În timpul studenţiei va debuta la Salonul Oficial din Bucureşti cu lucrarea „Capul unei studente”, participând apoi la peste 50 de expoziţii de artă plastică în judeţ şi în ţară (în special în marile oraşe din zona Moldovei). Câteva din lucrările sale de for public sunt amplasate în oraşele Piatra Neamţ, Roman, Bacău, Slănic Moldova. În 1952 va participa la Expoziţia anuală de stat din Bucureşti, iar în 1969 va avea o mare expoziţie personală la Piatra Neamţ, singura de altfel în acest oraş. Opera sa cuprinde portrete eroice sau chipuri ale unor mari personalităţi istorice şi culturale: Cap de dac, Cap de dacă, Victoria, Dac, Cap de fetiţă (la Roman), Burebista (la Muzeul de istorie Piatra Neamţ), Miron Costin (la Roman), Valter Mărăcineanu, Ion Creangă, Lascăr Vorel, Baschetbaliste (la Stadionul Bacău), I.L. Caragiale (la Slănic Moldova), Oana, fiica lui Ştefan cel Mare ş.a. A fost distins cu „Meritul Cultural” şi cu numeroase alte premii acordate de Uniunea Artiştilor Plastici.

Sculpturile sale, care urmează tradiţia sculpturii româneşti clasice, sunt lucrate îndeosebi în piatră sau metal dar şi în alte materiale uşoare precum lemnul. Artistul se stinge din viaţă destul de devreme, la doar 62 de ani, la 25 martie 1985, în Piatra Neamţ. În anul 2001, artistul este desemnat Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ, titlu acordat postum, iar o stradă din Dărmăneşti îi poartă de câţiva ani numele.

Sculptorul Clement Pompiliu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentLANSARE DE CARTE: Gheorghe Hibovski, om şi mască
Articolul următorLa Roman, cea mai veche catedrală ortodoxă din Moldova