0:00

LANSARE DE CARTE: Gheorghe Hibovski, om şi mască, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Astăzi, de la ora 18, la sala Teatrului de joacă a Bibliotecii judeţene „G.T. Kirileanu”, va avea loc lansarea cărţii de eseuri „Om şi mască”, de Gheorghe Hibovski, carte apărută în editura bucureşteană „Tracus Arte”. Evenimentul literar este prilejuit şi de ziua de naştere a autorului.

Gheorghe Hibovski este născut la 29 noiembrie 1949, la Dumbrava Roşie, Neamţ. Este absolvent al Universităţii de Arte George Enescu, Iaşi, Secţia Teatrologie (2005-2008). Între 1970-2006, după absolvirea cursurilor liceale, a practicat diverse  îndeletniciri  regizor de culise, sufleur (Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ), instructor artistic (Casa de Cultura Bicaz, Casa de Cultura Piatra-Neamţ), profesor la Şcoala de Arte Piatra-Neamţ. De-a lungul anilor (1976-2006), a realizat: spectacole de teatru (regie si scenografie), spectacole de satiră (text si regie), spectacole de teatru pentru copii (text, regie si scenografie), spectacole de teatru poetic (regie şi scenografie), spectacole de teatru-dans (scenariu, regie si scenografie) şi a interpretat mai multe roluri. De numele său sunt legate iniţierea şi realizarea (1983-2006) proiectelor culturale: Teatrul de Iniţiere Act (1983) şi Festivalul de Teatru Yorick (1991), ambele la Casa de Cultura a Sindicatelor, Piatra-Neamţ. Teatrul de Joaca (Biblioteca Judeţeana „G. T. Kirileanu” Neamţ, 2003), Teatrul Tandem (Asociaţia Culturala Tandem). Încă din 1982, a primit Premiul pentru proză la Concursul Mihail Sadoveanu. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi (2011).

Scriitorul Emil Nicolae, care semnează şi o prefaţă la acest volum, afirmă despre eseurile lui Hibovski: “Recunosc, însă, că m-a interesat din capul locului mai ales modul în care Gheorghe Hibovski urmăreşte asimilarea şi metamorfozarea măştii în teatru. Şi asta deoarece teatrul, ca ipostază / proiecţie convenţională a lumii (după ce dobândeşte autonomie artistică), s-ar presupune că acţionează într-un fel reducţionist asupra măştii, mutând-o din poziţia de mijlocitor sau interfaţă dintre interiorul şi exteriorul omului în aceea de „mijloc”, de semn catalizator al discursului scenic. Se simte în cea mai recentă carte a lui Gheorghe Hibovski concepţia omului / autorului (regizor, actor, dramaturg etc.) care continuă să înţeleagă teatrul ca pe o artă şi nu ca pe o simplă „meserie”. Resursele acestei concepţii sunt identificabile şi în argumentele de natură (auto)biografică introduse în demonstraţia sa, conferindu-i credibilitate”.

Despre Gheorghe Hibovski şi cartea sa vor vorbi scriitorii Cristian Livescu, Emil Nicolae şi Constantin Tomşa.

LANSARE DE CARTE: Gheorghe Hibovski, om şi mască, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedent”D’ale lui Caragiale”, astăzi, la „Rareş”
Articolul următorSculptorul Clement Pompiliu