0:00

Şcoala Postliceală de la Colegiul „Ion Creangă” Târgu Neamţ: Nemulţumiri ale elevilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Scandalul de la Școala Postliceală Sanitară „Moldova” din Roman, care își desfășoară cursurile și la Târgu Neamț, mai exact în sălile Colegiului Tehnic „Ion Creangă”, ia amploare. Mai mulți elevi sunt nemulţumiţi de situaţia incertă a respectivei şcoli postliceale, despre care se spune că nu are autorizaţie pentru punctul de lucru de la Târgu Neamţ. Adresele venite din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ par să indice acelaşi lucru.

„Am intrat cu toții în panică”

Faptul că cei de la Postliceala din Roman nu au dreptul să țină cursuri și la Târgu Neamț a fost sesizat și de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, prin vocea adjunctului Gabriela Banu. Referitor la problema juridică a Școlii Postliceale Sanitare Moldova-Roman, care își desfășoară cursurile și la Târgu Neamț, pot spune că orice școală care nu are autorizație ARACIP, nu poate desfășura ore. Dacă au depus între timp cerere de autorizare la ARACIP, ei pot face doar înscrieri, nu și ore. Dacă nu se respectă această procedură, putem spune că s-au acordat diplome false până acum și va trebui să luăm măsuri. Să nu aveți impresia că noi , cei de la ISJ avem o colaborare bună cu cei de la Școala Postliceală din Roman. Au impresia că sunt stat în stat. De aceea, noi vă mulțumim că ați relatat în presă aceste nereguli, pentru că poate așa acei elevi deja înscriși la această școală și care fac cursuri la Târgu Neamț, vor realiza că au fost înșelați”, a declarat atunci Gabriela Banu, inspector adjunct la ISJ Neamț.

Una dintre elevele care au finalizat cei trei ani de școlarizare la Postliceala Sanitară, aflând de acest scandal și mai ales de posibilitatea amintită de şefii ISJ ca diploma sa să fie lovită de nulitate, a mărturisit că atât ea, cât și o parte a colegilor au intrat în panică și nu știu ce or să facă în situația de față. Una peste alta, am aflat că Postliceala Moldova din Roman, mai are filiale și la Bârlad și Tecuci. „Am intrat în panică pentru că mă gândesc că am făcut degeaba această școală. Vă dați seama, și fără diplome și cu banii dați. Ne vrem măcar banii înapoi. Nu le-am mai spus și la părinți ca să nu-i mai panicăm și pe ei. O să ne strângem toți cei care am terminat cei trei ani și vom merge să ne dea explicații. Unii dintre colegii mei au și fost deja la Roman să-și scoată niște adeverințe până li se eliberează diplomele, iar pe ele scria că noi ne-am desfășurat cursurile la Roman și nicidecum aici la Târgu Neamț. Dar nu li s-a spus nimic de la Roman de situația de la Târgu Neamț. Când am fost și am susținut examenele în august la Roman, au fost și cei de la Bârlad, Tecuci și cei din Roman. Toți cei 55 de elevi de la Târgu Neamț am promovat. De fiecare elev am cheltuit mulți bani în cei trei ani de zile. În primul an am dat taxa de 16 milioane lei, plus taxa de practică de un milion, anul II 18 milioane lei, anul trei 23 de milioane, plus taxa de înscriere la examen de 6 milioane lei. Dacă diplomele noastre vor fi declarate false, îi vom da în judecată. Sperăm să nu facă vreo glumă proastă să plece din localitate sau în străinătate. Am intrat cu toții în panică. Majoritatea dintre cei 55 de colegi vrem să ne cerem banii înapoi”, a precizat eleva.

 „Sora mea a pierdut și bani și timp”

Eleva a mai mărturisit că taxele școlare se plăteau la secretara Colegiului Tehnic „Ion Creangă”: „Noi am făcut permanent cursuri la Târgu Neamț de la orele 14 până la 19. În primul an am făcut ore cu domnul Apetrei la disciplina Anatomie, iar cu doamna Apetrei ore cu ceva legat de microbi, nu mai rețin exact. Cu toții am plătit taxele la secretariatul Liceului Ion Creangă la doamna Vasilica, care este și secretara Colegiului Tehnic Ion Creangă. Ea era cea care încasa banii și ne dădea chitanță”.

„Am înțeles că n-ar fi autorizați, plus că unii dintre profesori n-au modul pedagogic, deci nu au dreptul să profeseze. Eu o susțin financiar pe sora mea, așa că nu pot să accept ca cineva să-și bată joc de munca mea. Sora mea a pierdut și bani și timp. A terminat anul I, așa că nu vreau să mai piardă și al doilea an. Mi se pare o chestie care e de tribunal. Sora mea stă într-o comună, deci face naveta. Am cheltuit cu ea bani de taxă, navetă, mâncare de câte ori merge la școală. O să merg să cer banii înapoi în primul rând, dar cu siguranță voi face și o plângere penală. Cum ar fi să pierd eu un an din viață că vor alții. E un mod josnic de a face bani, dar e tipic acestei țări. O să încerc să scot banii pe cale amiabilă, dar sunt sigur că se va ajunge la judecată. Este ceva grav. Părinții mei sunt de la țară și nici nu le-am mai zis că intră în panică. Nu am putut crede așa ceva”, s-a arătat revoltat fratele unuia dintre cursanții care au finalizat anul I.

„Sunt convins că vor fi respectate legile”

Luni, 30 septembrie, cei de la Postliceala din Roman și-au desfășurat cursurile în continuare, fără nicio problemă, în ciuda faptului că ISJ le-a atras atenția că este ilegal ceea ce fac. De aceea am vrut să stăm de vorbă și cu doamna Vasilica, aflată în dublă calitate de secretară, atât a școlii postliceale, cât și a Colegiului „Ion Creangă”. Chiar dacă i-am mărturisit că elevii ne-au confirmat faptul că tot dânsa încasează banii din taxele școlare, aceasta a negat că ar avea legături cu postliceala.

Reprezentanții Școlii Postliceală Sanitară Laureatus, au declarat că în ciuda atâtor sincope în derularea legală a procesului educațional, au încredere totală în instituțiile statului. „Sunt convins că vor fi respectate Legea Educației Naționale și Legea Asigurării Calității în Învățământul preuniversitar și în Târgu Neamț, intrând astfel în normalitate”, a menţionat Constantin Doru Băetu, președintele Fundației pentru Știință și Sănătate – Botoșani.

Și Alexandra Frențescu, directorul școlii postliceale din Târgu Neamț, și-a exprimat încrederea în respectarea legislației. „Am muncit enorm cu întreaga echipă ca în orașul meu să existe o școală postliceală autorizată de Ministerul Educației Naționale. Cred că respectarea legislației în vigoare nu este valabilă doar pentru noi”, a precizat și Alexandra Frențescu.

„Noi doar am semnalat”

Inspectorul şcolar general adjunct, Gabriela Banu, a reiterat ideea că nu există autorizaţie pentru susţinerea cursurilor la Târgu Neamţ, dar a mai spus că nu poate lua măsuri, fiind vorba de o şcoală particulară. „Nu e legal să continue să țină cursuri la Târgu Neamț, dar nu putem face nimic, nu putem lua nicio măsură, pentru că sunt o școală particulară. Noi doar am semnalat, am atras atenția, am trimis adrese Ministerului Educației. Din păcate, fiecare elev trebuie să-și asume pe propria răspundere dacă consideră să facă cursurile la o școală neautorizată. Această școală postliceală este privată, exact cum e și o societate. Când vrei să te angajezi la o firmă te interesezi despre ea, dacă e în legalitate sau nu. Așa și elevii. Cursanții trebuie să se sesiseze ei de la sine putere și să nu se mai înscrie sau să-și ceară drepturile, dacă nu vor să fie înșelați în continuare”, a declarat Gabriela Banu.

Şcoala Postliceală de la Colegiul „Ion Creangă” Târgu Neamţ: Nemulţumiri ale elevilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Nu sunt cel care trebuie să ia măsuri”

Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic „Ion Creangă”, nu se simte lezat de scandalul iscat cu postliceala căruia i-a închiriat spații, ba mai mult, consideră că nu este de competența sa să ia măsuri. „Problema asta nu o poate rezolva Apetrei Gheorghe, pentru că nu sunt cel care trebuie să ia măsuri. Este o problemă pe care trebuie să și-o rezolve dânșii, cei de la Roman. Chiar nu știu ce aș mai putea spune”, a precizat sec directorul.

„Eu nu am în atribuții”

Nici primarul Daniel Harpa nu pare a avea nicio putere de decizie în acest scandal. „Eu nu am în atribuții să sancționez școli particulare sau să dau verdicte. Eu pot doar să mă sesisez în măsura în care, vine o comisie de la ARACIP sau Ministerul Educației, iar în urma unei anchete se constată nereguli la respectiva postliceală. În acest caz se poate rezilia contractul de închiriere și nu mai pot funcționa la Târgu Neamț. Dar nu pot eu, de la sine putere să iau decizii pentru alții. Eu doresc doar să se respecte legea. Iar pentru acest lucru sunt organe abilitate să constate sau nu acest lucru. Până nu va veni o comisie de la ARACIP, de la Ministerul Educației, eu nu pot lua nicio măsură. Dar oricum, acest scandal trebuie să înceteze, pentru că îmi doresc ca la noi în oraș actul de educație să fie în legalitate, iar tinerii să poată urma un proces educațional conform standardelor”, a spus edilul.

Articolul precedentBokaric mai aşteaptă
Articolul următorElena Udrea, week-end la Roman

1 COMENTARIU

  1. Gurile rele spun ca aceasta scoala din Roman este protejata, motivat, de cativa „factori de decizie” din inspectoratul scolar (chiar daca, oficial, doamna adjunct vorbeste despre o stare de ilegalitate. Ciudat, nu pot face nimic unei institutii de invatamant care functioneaza ilegal? Uitam, au facut adrese. Dar politie, parchet etc…. In plus, examenul de absolvire s-a dat la Roman, centru acreditat. Chiar ne credeti ignoranti pe toti?

Comentariile sunt închise.