0:00

Savantul pietrean Daniel Tătaru – Cetățean de Onoare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

● o inițiativă corectă, susținută de „Ceahlăul”

Inițiativa are la origine propunerea avansată, cu ceva timp în urmă, de omul de afaceri Dan Popa, fost consilier local. Potrivit acestuia, primarul Gheorghe Ștefan a agreat acordarea titlului de Cetățean de Onoare celebrului matematician Daniel Tătaru (n. 6 mai 1967). Subiectul a revenit în prim-plan în aceste zile, motivul fiind unul simplu: Tătaru se află la Piatra Neamț.

În prezent, pietreanul nostru este profesor în cadrul Departamentului de Matematică al Universității Berkeley din California, a treia din lume. Principalul său domeniu de cercetare este “Analiza Matematică”, unde aprofundează “Ecuațiile cu derivate parțiale”. Este îndrumător de studii doctorale și post-doctorale.

Talentul și capacitatea lui Daniel Tătaru au fost confirmate încă de pe băncile Liceului de matematică-fizică „Petru Rareș”, pe care l-a absolvit în 1985. Rezultatele obținute la Olimpiadele naționale, balcanice și internaționale de matematică, premiile I câștigate în serie îi asigurau încă de atunci un loc în istorie. Încununarea supremă a performanțelor de elev a venit odată cu câștigarea locului I la două Olimpiade internaționale consecutive (1984 – Praga, 1985 – Helsinki), obținând în premieră maximul de punctaj posibil. Totul s-a întâmplat sub îndrumarea profesorului emerit Gheorghe Dumitreasa.

Câștigă concursuri naționale de matematică și în timpul studenției, iar în 1990, după absolvirea Facultății de Matematică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, pleacă în SUA și obține doctoratul în 1992 la Universitatea Virginia. Între 1992 şi 1996 este profesor asistent, între 1996 şi 1999, profesor asociat, iar în perioada 1999-2001, profesor la Northwestern University. Din 2001 este profesor la Berkeley.

S-a implicat în cercetare încă din anii studenției și câștigă două premii naționale în 1988 și 1989. Lucrarea sa de licență a fost dedicată ecuațiilor Hamilton-Jacobi, avându-l ca îndrumător pe actualul academician Viorel Barbu. Pentru această lucrare a fost distins cu premiul „Gheorghe Țițeica” de Academia Română de Științe în 1994.

Cercetările sale duc mai departe seria descoperirilor revoluționare în domeniu. Ecuațiile diferențiale Hamilton-Jacobi, pe care el le-a descifrat, au făcut ca Tătaru să fie citat de fiecare dată cînd se explică modul în care forma obiectelor modelează undele electromagnetice. S-a avansat ipoteza că descoperirile sale vor revoluționa construcția aparatelor de investigare radiografică și cercetările geofizice.

Daniel Tătaru câștigă în 2002 „Bôcher Memorial Prize”, premiu acordat de Societatea Americană de Matematică o dată la trei ani pentru rezultate remarcabile în analiza matematică. Din 2004 este membru de onoare al Institutului de Matematică al Academiei Române de Științe.

Prin întreaga sa activitate și carieră, Daniel Tătaru se constituie într-un model de succes la nivel mondial și o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare.

Strict procedural, memoriul oficial de prezentare a inițiativei va fi semnat de fosta sa profesoară Irina Hirțe, sub atenta supraveghere a profesorului Gheorghe Dumitreasa. Urmează pregătirea proiectului de hotărâre de consiliu local și ședința de joi, 25 iulie, ora 16.30. E de presupus că votul va fi unul lipsit de emoții.

Viorel COSMA

Articolul precedentUSL – pe năsălie la Neamț
Articolul următorPremiați de Ponta, ignorați de Inspectoratul Școlar

3 COMENTARII

  1. numai pt.ca este profesor la Berkeley univ. si pt.ca a venit in concediu la P.N? a facut ceva deosebit , a” improved „ceva in sist ed. din oras? nu’i siguru’ om de stiinta performant … diferenta este ca au lasat ceva in urma lor nu numai poza pesonala cu „shelularu la urechi ‘ai „! nu contest talentul si performantele personale da’ dijeaba …generatiile de azi habar n’au de el si’i pacat c’ar putea fi un exemplu perfect al omului de stiinta pt. noua generatie din piatra neamt ! ar trebui sa vina si sa predea la scoala de vara de la univ .din Iasi ,sa „lecturing „elevilor de la liceele de profil din oras si din judet sa se uite la el ca la god-ul matematicii,fizicii sa devina un idol palpabil pt elevi si studenti nu un idol de carton ca altii!

  2. sa investeasca intr-un program pt.tinerii talentati la mate,fizica,informatica ;sa creeze o bursa de studii ” Daniel Tataru „pt. stiinte la orice facultate din Romania pt.liceenii din Piatra Neamt si apoi il „decoram”!

  3. Ar fi un titlu meritat,pentruca a facut cunoscut orasul in lume la modul cum politicienii locali nu o sa reuseasca niciodata.Daca nu premiem meritul,daca nu recunoastem aceasta, atunci cum vrem sa fim o tara normala?Sa iesim din logica balcanica,,…da noua ce ne da?,,

Comentariile sunt închise.