0:00

USL – pe năsălie la Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• Dorinel Ursărescu reproșează colegilor din PSD ”relația nepotrivită” cu PDL

• Ionel Arsene spune că USL Neamț ”funcționează într-un fel”

Uniunea Social Liberală a murit de moarte bună la Neamț. Izuri de putrefacție au început să vină de ceva vreme dinspre ”cea mai potentă uniune politică” a epocii postdecembriste, dar acum e clar: la Neamț, USL nu mai există. Sigur, se pot face discuții, privind protocolul, care încă este pe hârtie, însă, asta seamănă oarecum cu ținutul bunicului mort în geam, să-l vadă poștașul când vine s-aducă pensia.

De facto, după ce 2012 a fost anul victoriei, din alianța politică PSD-PNL n-a rămas nici sufletu’. O confirmă, o dată-n plus, votul dat în ședința Consiliului Județean de pe 17 iulie, când, pe proiectul organigramei, consilierii PSD au votat la pachet cu cei ai PDL și PP-DD, în timp ce consilierii PNL și PC au votat alături de UNPR.

Potrivit înregistrărilor ședinței, la proiectul privind aprobarea organigramei, inițiat și susținut de președintele Culiță Tărâță, voturile au fost următoarele:

PENTRU – 11 consilieri (Vasile Pruteanu – PNL, Dan Gabriel Pavăl – PNL, Gabriel Vișan – PNL, Neculai Andoni – PNL, Alexandru Mihai – PC, Alin Antochi – UNPR, Constantin Sandu – UNPR, Daniel Vasiliu – UNPR, Constantin Iacoban – UNPR, Gabriel Farcaș – UNPR și Culiță Tărâță – UNPR).

ÎMPOTRIVĂ – 18 consilieri (Emilia Arcan – PSD, Dan Constantin – PSD, Neculai Pușcașu – PSD, Vasile Murariu – PSD, Alexandru Smarandei – PPDD, Vasile Nica – PSD, Bogdan Onu – PSD, Adrian Bourceanu – PSD, Radu Tudorel – PSD, Ciprian Șerban – PPDD, Ștefănuț Ploscaru – PPDD, Dan Manoliu – PSD, Claudiu Stafie – PDL, Florin Andronache – PDL, Cristian Tapalagă – PDL, Gheorghe Vasiloiu – PDL, Dionisie Dumitrașcu – PDL și Mircea Pintilie – PDL).

Se remarcă astfel că, în ciuda declarațiilor făcute de la nivelul înalt al PSD-ului județean, cum că ”niciodată nu voi negocia cu Gheorghe Ștefan”, în plenul consiliului județean PSD și PDL se au ca frații, chiar când vine vorba de blocat un județ întreg și de trimis oameni acasă. După cum, la fel de clar, se remarcă faptul că vorbele grele de campanie tind să se subțieze pe măsură ce trece timpul. Revenind la USL, moartă, dar încă neîngropată, la Neamț, cei doi co-președinți județeni susțin, mai franc sau mai voalat, același lucru. Întrebarea a fost aceeași, pentru amândoi: în acest moment, USL la Neamț există și funcționează?

Dorinel Ursărescu, președintele PNL Neamț zice că ”Nu cum ar trebui”. Poate și pentru că sunt atât de mulți care trag la căruța asta politică. Teoretic, USL este format dintr-o Alianță de Centru Dreapta (PNL și PC) și o Alianță de Centru Stânga (PSD și UNPR). Practic…

”Pot spune că este o colaborare foarte bună între PNL, PC și UNPR. Așteptăm ca PSD să-și definitive poziția, pentru că cei de la PSD au o relație nepotrivită cu PDL, relație care dăunează bunului mers al lucrurilor și care face ca activitatea în beneficiul cetățenilor să stagneze. Iată, s-a ajuns în situația absurdă, în care consilierii PSD și PDL votează împotriva unor hotărâri benefice pentru locuitorii județului. Nu mai departe de ședința Consiliului Județean: au dat un vot – de neexplicat dacă e să mă întrebați pe mine -, împotriva organigramei, practic împotriva angajaților Consiliului Județean. Votul lor este cu atât mai inexplicabil cu cât s-a lucrat foarte mult la această organigramă, că s-au făcut multe eforturi, atât din partea noastră, a PNL, cât și a dlui. președinte Tărâță, pentru a găsi calea de a respecta legea, dar fără ca asta să afecteze în vreun fel locurile de muncă ale angajaților din consiliu. Pur și simplu nu-mi explic atitudinea celor din PSD. Este doar o atitudine de «Gică Contra», care nu este benefică”, a declarat Dorinel Ursărescu.

De partea stângă a ”pensionarului pus în fereastră”, Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, zice altceva despre USL: ”Bineînțeles că există și funcționează”. Întrebat dacă funcționează corespunzător, șeful social-democraților a răspuns cam cu jumătate de gură: ”Funcționează… într-un fel…”.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentBugetarii de la județ – carne de tun în negociere politică
Articolul următorSavantul pietrean Daniel Tătaru – Cetățean de Onoare