0:00

Alexandra Cristina Cristea, din Roman, s-a înscris la cea de-a patra ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități și este încurajată de sute de nemțeni și nu numai.
“Competiția din acest an se inspiră dintr-o propoziție simplă: «Egal e normal». E normal să acordăm șanse egale oamenilor diferiți. E normal să fim împreună, nu separat. Mulți oameni cu dizabilități trăiesc, azi, în universuri izolate, rupte de viața comunității. Pentru că nu sunt considerați normali. Gala își propune să ne aducă aminte că norma o facem noi”, scriu organizatorii pe site-ul incluziune.org.
În ediția din acest an vor fi cinci categorii de premiere: “Oameni cu desăvârșire” – dedicată persoanelor cu dizabilități care au avut împliniri remarcabile în comunitate; “Angajatorii abilității” – deschisă angajatorilor de pe piața muncii care contează pe persoanele cu dizabilități ca pe o reală resursă umană; “Promovează abilitatea” – dedicată comunicatorilor – persoane active în media convenționale și în noile media – care acordă importanță abilităților persoanelor cu dizabilități; “Porți deschise” – pentru instituțiile și companiile care au asigurat – nu doar simulat – accesul persoanelor cu dizabilități în sediile lor; “Școala tututor abilităților” – pentru a premia eforturile unităților de învățământ de masă în integrarea copiilor și tinerilor cu dizabilități.
Alexandra, diagnosticată cu tetrapareză spatiscă, s-a înscris la categoria “Oameni cu desăvârșire”.
“Am 26 de ani și sunt absolventă a Facultății de Informatică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Am urmat facultatea la zi și am locuit la cămin pe parcursul anilor de studii. În anul 2010 am absolvit facultatea cu nota 9 la lucrarea de licență cu titlul «Sunetul muzicii – Aplicație Web pentru administrarea albumelor muzicale», iar în 2011 m-am înscris la Masterul de Lingvistică Computațională în limba engleză, la zi, din cadrul aceleiași facultăți, pe care l-am terminat anul acesta, cu nota 10 obținută la lucrarea de disertație cu titlul «Studiu sintactic asupra relațiilor de dependență din cadrul grupurilor nominale din limba română». În cadrul masterului, am lucrat în echipa de cercetare a facultății și am dezvoltat împreună cu colegii mei proiecte ce vizau prelucrarea limbajului natural, cel mai important fiind un proiect de analiză de sentimente din cadrul articolelor din ziare. În acest moment, lucrez la un articol în limba engleză legat de tema lucrării mele de disertație, care probabil va fi publicat în cadrul studiilor de cercetare ale facultății”, scrie Alexandra în prezentarea pentru selecție.
Gala persoanelor cu dizabilități va fi difuzată pe 21 decembrie, de la ora 17, pe TVR1. Cei care doresc să o încurajeze o pot vota pe site-ul www.incluziune.org.

Claudia MATEI

Articolul precedentCât ne costă parlamentarii
Articolul următorȘeful OPC Neamț: “Îmi fac cumpărăturile de la buticuri”