• conform www.cdep.ro, pe Colegiul 2 deputaţi s-au cheltuit, în luna august, 11.255 lei cu salariile personalului angajat şi 11.867 lei cu bunurile şi serviciile, împărţite la doi aleşi
  • deşi mai reduse, nici pe celelalte colegii cheltuielile nu sunt mai discrete
  • la Senat, în top este Ioan Chelaru cu peste 13.000 de lei cheltuiţi

Deputații și senatorii de Neamț nu au făcut economii vara trecută când a fost vorba de cheltuieli ce pot fi decontate de Camera Deputaților și Senatul României.

Colegiul 2 deputaţi în topul cheltuielilor

Cheltuielile decontate pe colegiul uninominal 2 sunt de departe în top: 7.312 lei doar pentru cheltuieli cu salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, la o primă înregistrare consemnată pe www.cdep.ro și încă 3.943 de lei la o a doua înregistrare. Povestea se repetă, pentru același colegiu uninominal 2, dar de data aceasta pentru decontarea cheltuielilor cu bunuri și servicii. 8.274 la prima înregistrare şi 3.593 de lei la a doua. Nu se precizează pe site-ul Camerei cărora din cei doi deputaţi de pe colegiul 2 (Vlad Marcoci sau Mihaela Stoica) le aparţin cheltuielile. Urmează, într-un top al cheltuielilor decontate pentru salariile personalului birourilor parlamentare ale deputaților, cât și pentru cel al cheltuielilor pentru bunuri și servicii, colegiile uninominale 8 – Marian Enache (6.160 lei și 3.817 lei) şi 6 – Dorin Ursărescu (5.507 lei şi 4.867 lei). La polul opus se află colegiul uninominal 4 (Elena Udrea) cu 2.651 lei cheltuieli cu salarii și 5.273 de lei bani decontați pentru utilități, abonamente sau alte servicii asemănătoare.

Nici senatorii nu fac economii

Nici senatorii nu au făcut mari economii când a venit vorba de personal sau abonamente la telefonul mobil. În top se află senatorul Ioan Chelaru, chestor al Senatului României care a decontat în luna august 2013 nu mai puțin de 7.648 de lei la care se adaugă 5.364 lei pentru materiale de întreținere, chirii, utilități și salariile personalului angajat la biroul senatorial. Topul este completat, de sus în jos de senatorii Eugen Țapu Nazare și Liviu Bumbu cu sume asemănătoare şi care se situează undeva sub 7.000 de lei pentru salariile secretarilor și 4.900 de lei pentru telefoane, benzină și dotări de sedii.

Ce spune legea

Cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaților pentru desfășurarea activității birourilor parlamentare care functioneaza în cadrul colegiilor din circumscriptiile electorale se decontează potrivit legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
”Art. 38. – (1) În scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţilor şi senatorilor li se acordă lunar o suma forfetară din bugetul Camerei Deputatilor şi, respectiv, al Senatului pentru cheltuieli de organizare şi funcționare a birourilor parlamentare”.
Tipurile de cheltuieli care pot fi decontate sunt cele cu salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, de genul salarii nete achitate angajaților și colaboratorilor  pe baza de stat de plată; sumele virate aferente bugetelor si fondurilor centralizate ale statului – impozitul pe salariu. Cheltuielile pentru bunuri și servicii cuprind chiria pentru sediul birourilor parlamentare, utilități, benzină, motorină, dotări, consumabile, abonamente la rețele de cablu, internet și telefonie, protocol pentru invitați străini, laptopuri.

Irina CĂLIN

1 COMENTARIU

Comments are closed.